Kaip priversti puodus blizgėti

Puodų švara – šeimininkės patirties ir įgudimo patikrinimas. Pateikiame pačius veiksmingiausius metodus, kurie padės tobulai išblizginti puodus.

Indų švarumas – šeimininkės išbandymas. Kad ir kas ką sakytų, tačiau svečiai būtinai atkreips dėmesį į lėkštes, stalo įrankius ir puodus. O pastarieji reikalauja ypatingo dėmesio. Juose ne šiaip sau patiekiame maistą ant stalo, bet ir gaminame ant viryklės. Dažnai pasitaiko еkstremalių situacijų, kai pridega maistas ar įsigeria riebalai. Tačiau sugrąžinti puodui idealią išvaizdą labai paprasta – tereikia žinoti pora gudrybių, kurios kelis kartus paspartins procesą.

Kaip išplauti pridegusį puodą

Kiekviena šeimininkė bent kartą gyvenime susidūrė su stipriai pridegusiu puodu. Kartais tokioje situacijoje apima neviltis: iš pradžių visiškai neaišku, kaip išplauti pridegusį puodą. Brangi buitinė chemija ne visada puikiai susidoroja su užduotimi.

Jeigu maistas pridegė taip, kad baisu net pažiūrėti į puodo vidų, laikykitės paprasto veiksmų algoritmo. Atsipalaiduokite ir pamirškite paniką. Nereikalingi chaotiški veiksmai puodui parduotuvės išvaizdos nesugrąžins, jūs tik iššvaistysite brangų laiką.

Pirma, nustatykite nešvarumų pobūdį. Pridegę puodai – indų naudojimo buityje rezultatas arba mūsų nedėmesingumas maisto ruošimo procese. Jeigu nešvarumai nėra dideli, gali padėti liaudiškos priemonės arba įprastas muilo tirpalas. Tereikia neilgam puodą užmerkti, o paskui kempinėle ar šepečiu pašalinti degėsius.

O kaip išplauti puodą, jeigu jis pridegė stipriai? Paprastai tokiu atveju teks pasitelkti „sunkiąją artileriją“: pasitarkite su draugėmis ir įsigykite patikrintą valymo priemonę.

Tuo tarpu liaudiškų priemonių pasirinkimas priklauso nuo medžiagos, iš kurios pagamintas jūsų puodas. Jeigu indas jums brangus, reiktų į tai pažiūrėti rimtai: emaliuoto puodo negalima valyti rūgštimi, o nerūdijančiam plienui netinka druska.

Kaip iššveisti pridegusį emaliuotą puodą?

Pridegusias vietas užpilkite storu druskos sluoksniu. Ant viršaus užpilkite šiek tiek vandens ir palikite puodą dviem ar trims valandoms. Paskui puodą padėkite po tekančiu karštu vandeniu ir intensyviai patrinkite kempine.

Kaip iššveisti pridegusį nerūdijančio plieno puodą

Tiesą sakant, kur kas paprasčiau pridegimo išvengti. Nerūdijančio plieno puodai pakankamai atsparūs aukštoms temperatūroms, todėl pridega jie retai. Svarbu laiku pašalinti iš jų riebalus ir kitus nešvarumus, priešingu atveju nerūdijantis plienas netenka savo savybių. Štai tada toks puodas ir gali pridegti.

Jeigu vis tiek susidūrėte su šia nemalonia patirtimi, pabandykite išplauti indą naminėmis priemonėmis. Užpilkite ant kempynėlės šiek tiek acto ar vandeniu skiestų citrinų sulčių (santykis: vienas arbatinis šaukštelis sulčių ir viena stiklinė vandens). Kruopščiai iššveiskite puodą, paskui išskalaukite jį šiltu vandeniu. Vietoj acto ir citrinų sulčių galima naudoti kavos tirščius. Principas toks pats.

Shutterstock

Kaip iššveisti puodą, jeigu jame pridegė pienas

Atskirai reiktų papasakoti apie pridegusį pieną. Paprastai jis pridega staiga ir pačiu netinkamiausiu momentu, tačiau nemalonumai tuo nesibaigia. Virtuvėje neįmanoma kvėpuoti, o pieno degėsiai taip įsiėda į puodo paviršių, kad net labiausiai patyrusios šeimininkės gali nuleisti rankas.

Neverta panikuoti! Indą galima išgelbėti ir tai padaryti visai nesunku. Tereikia žinoti, kad kovojant su pridegusiu pienu puikiai padeda aktyvuota medžio anglis. Sutrinkite ją į miltelius ir suberkite į pridegusį puodą. Užpilkite anglį vandeniu ir palikite 15–20 minučių. Paskui išplaukite puodą po tekančiu vandeniu.

Kaip išvalyti ant emaliuoto puodo susikaupusias tamsias apnašas

Emaliuotus indus mėgsta daugelis šeimininkių. Jie absoliučiai saugūs, net ir pridegimo atveju neišskiria jokių medžiagų, kurios gali patekti į jūsų maistą. Tačiau bėgant laikui netgi tokie indai netenka savo pirminės išvaizdos. Įprastos valymo priemonės gali nesusidoroti su emaliu, o „sunkioji artilerija“ taip pat netinka – su emaliu būtina elgtis atsargiai.

Taigi, nešvarumus užberkite druska ir gerai patrinkite minkšta kempinėle. Taip pat galima paruošti druskos tirpalą (druska ir vanduo), supilti į puodą ir 20 minučių pavirti. Yra ir kitas veiksmingas metodas – emalio valymas paprastu smėliuku. Jį užpilkite ant nešvarumų ir patrinkite kempine. Tai veikia kaip šveitiklis.

Kaip išplauti aliuminio puodą

Aliuminiai indai labai populiarūs, nes jie praktiški ir patogūs naudoti. Tik laikui bėgant jie praranda savo parduotuvinį blizgesį. Ant puodo atsiranda apnašos ir kitokie nešvarumai. Ir tada kiekvienai šeimininkei iškyla klausimas: kaip išplauti pridegusį aliuminio puodą?

Pirma, svarbu žinoti, kad aliuminį puodą plauti galima tik tada, kai jis ataušta. Jokiu būdu negalima to daryti kol šis karštas ar net šiltas, kitaip jis deformuosis. Antra, būtina pasirinkti tinkamą metodą. Nešvarumus užpilkite actu ar citrinų sultimis, tada pripilkite į puodą vandens ir pakaitinkite ant ugnies 10–15 minučių. Tada išjunkite viryklę ir tegul puodas dar kiek pastovi. Vėliau išskalaukite jį po tekančiu vandeniu.

Kaip išplauti prie puodo prikepusius riebalus

Įsisenėję riebalai – pats nemėgstamiausias daugelio šeimininkių nešvarumas. Su juo ne taip jau paprasta susidoroti. Tačiau jums padės stebuklingai veiksmingas įprastos druskos ir karšto vandens mišinys.

Įdėkite puodą į didelį emaliuotą dubenį. Užpilkite puodą karštu vandeniu ir priberkite druskos (santykis: 2–3 valgomieji šaukštai druskos vienam litrui vandens. Kuo karštesnis bus vanduo, tuo aktyviau skaidysis riebalai. Palikite indą 30–40 minučių. Galima periodiškai įpilti karšto vandens.

Kaip iššveisti puodą, jeigu jame pridegė košė

Košė – geriausi pusryčiai. Šiuo teiginiu galima nesunkiai suabejoti, jeigu naudingi pusryčiai pridegė ir jums tenka šveisti puodą.

Kaip veiksmingai pašalinti pridegusios košės pėdsakus? Pats paprasčiausias būdas – įpilti į puodą valymo priemonės ar skysto muilo ir užpilti vandeniu, o paskui gerai pavirinti. Visi nešvarumai akimirksniu pasišalins.

Kaip iššveisti degėsius puodo viduje

Emaliuotą puodą iš vidaus išplauti padės maistinė soda. Įpilkite į puodą vieną litrą vandens ir suberkite pusę stiklinės maistinės sodos. Išmaišykite ir uždėkite puodą ant nedidelės ugnies. Virkite vieną valandą. Paskui nuimkite nuo viryklės ir palikite dar pora valandų pastovėti kambario temperatūroje. Tada paimkite kempinę ir nuvalykite likusius nešvarumus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis