Kaip pasirinkti praktiškiausią vonios tipą?

Vonia – tai daiktas, be kurio neįsivaizduojama šiuolaikinio žmogaus kasdienybė. Ir nors skubantieji ją vis dažniau pakeičia dušo kabina, tik retas šio sprendimo vėliau nesigaili. Juk vonia – tai ir komforto, ir stiliaus, ir praktiškumo junginys. Tad kokią vonią išsirinkti, kad ji būtų ir graži, ir praktiška? Tad trumpai apie kiekvieną vonių tipą.

Interjero centras „Namų stilius“ pataria

Plieninės vonios

Plieninės vonios gaminamos presuojat įvairaus storio plieno lakštus (sienelių storis paprastai siekia 2,3–3,5 mm) ir padengiant juos emalio sluoksniu. Padengtos emaliu šių vonių sienelės atsparios smūgiams, mažiau braižosi, paviršius greitai įšyla, yra glotnus, malonus liesti. Šios vonios yra lengvos, todėl jas paprasta montuoti.

Kokybiškos plieninės emaliuotos vonios yra atsparios cheminėms valymo priemonėms, taip pat plaukų dažams, lakui. Šios vonios bėgant laikui nekeičia spalvos. Plieninės vonios gerai vertinamos dėl savo ilgaamžiškumo ir kiekvienam prieinamos kainos. Žinomi gamintojai plieninėms vonioms suteikia net 30 metų garantiją.

Vienintelė rekomendacija pasirinkusiems plieninę vonią savo namuose – įrengiant išorinę jos pusę apipurkšti statybinėmis izoliacinėmis putomis. Taip ir vanduo ilgiau išliks šiltas, ir pati vonia nebarškės leidžiant vandenį. Taip pat rekomenduojama rinktis žinomų gamintojų vonias, antraip nekokybiškas emalis gali suskilinėti ar pakeisti spalvą.

Akrilinės vonios

Akrilinės vonios yra brangesnės už plienines, tačiau tai populiariausias pasirinkimas. Kadangi akrilas yra labai lengva ir lanksti medžiaga, vonios gali būti įvairiausių dydžių ir formų. Šių vonių paviršius gali būti blizgus, matinis arba perlamutrinis, jis nerūdija, lengvai valomas skystosiomis valymo priemonėmis, nesunkiai restauruojamas atsiradus įbrėžimų, taip pat pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Į akrilines vonias galima montuoti hidromasažines sistemas.

Akrilinių vonių sienelės negali būti plonesnės nei 6 mm, todėl vanduo tokioje vonioje vėsta lėčiau, pati vonia nebarška bėgant vandeniui ar judant. Paviršiaus atsparumas gali būti papildomai sustiprints stiklo plastiko pluošto danga, tad perkant akrilinę vonią reikėtų pasidomėti, ar toks sluoksnis yra.

Tiesa, akrilinė šių vonių danga yra jautri abrazyvinėms valiklių dalelėms, todėl tokią vonią reikėtų valyti tik naudojant skystąsias priemones ir vandenį. Be to, akrilinėje vonioje nerekomenduojama maudyti naminių gyvūnų, nes šie aštriais nagais gali subraižyti vonios paviršių. Kad akrilinės vonios būtų stabilesnės, jas partariama montuoti ant kojelių, pakylos ar specialaus metalinio rėmo. Ir paskutinis patarimas – akrilinę vonią rekomenduojama saugoti nuo plaukų lako lašelių, klijų ir nagų lako, nes jis pažeidžia akrilo apsauginį sluoksnį.

Ketaus vonios

Šios vonios yra dar tvirtesnės ir sunkesnės nei plieninės ir geriausiai pažįstamos iš daugiabučių vonios kambarių. Reikšmingas ketaus vonių privalumas – dėl storesnių ir šilumai nelaidžių sienelių lėčiau atšąla vanduo. Vis dėlto, šias vonias dėl jų svorio labai sunku įrengti.

Šios vonios, skirtingai nei anksčiau, dabar yra gaminamos plonesnėmis sienelėmis, o emalio sluoksnis uždedamas storesnis. Taip vonios paviršius tampa glotnesnis ir atsparesnis rūdžių dėmėms. Šios vonios taip pat nekelia triukšmo leidžiant vandenį, jų konstrukcija yra patvaresnė.

Kita vertus, nepaisant pakankamai storo emalio sluoksnio į šias vonias nerekomenduojama dėti aštrių kietų daiktų, nes jų briaunos emalį gali nepataisomai įskelti.

Akmens masės vonios

Akmens masės vonios savo išvaizda primena antikines romėnų vonias. Jos ilgaamžės, kokybiškos ir ypač patvarios. Posakis, kad „lašas po lašo ir akmenį pratašo“, šioms vonioms netinka. Storas akmens masės sluoksnis yra atsparus cheminėms valymo medžiagoms, subraižymams. O jei subraižymų ir atsiras, tai tokią vonią bus nesunku atnaujinti paviršių paprasčiausiai nušlifuojant. Po šios nesudėtingos procedūros akmens masės vonios paviršius vėl įgaus lengvai blizgaus spindesio.

Didžiausias akmens masės vonios privalumas – puiki karščio izoliacija. Vanduo tokioje vonioje ilgai išliks šiltas. Natūralus paviršius taip pat malonus kūnui. Pildant vonią vandeniu nesigirdi triukšmo, todėl sukuriamas visiškos ramybės pojūtis.

Tiesa, šioms vonioms reikės kur kas daugiau investicijų nei anksčiau minėtosioms. Tačiau žinant, kad tokią vonią galima naudoti visą gyvenimą, sukurs išskirtinį interjerą, investuoti verta.

Interjero centre „Namų stilius“ galite įsigyti išskirtinių žinomų gamintojų vonių. Interjero centrą „Namų stilius“ rasite Vilniuje, P. Lukšio g. 34 („Senukų“ prekybos centre).

Užsakymo nr.: PT_64373130

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis