Kaip pasirinkti netradicines vidaus duris?

Kiekvienas būsto savininkas, rinkdamasis vidaus duris, pirmiausiai tikisi elementaraus funkcionalumo – jos turi tinkamai atsidaryti ir užsidaryti. Vis dėlto, kadangi absoliučios daugumos durų gamintojų produktai šias funkcijas įgyvendina tinkamai, ji priimama kaip duotybė, ir dažniau klausiama klausimo „kaip?“ – kaip vidaus durys atrodo ir kaip jos atsidaro. Įprastos varstomos durys yra vizualiai ir techniškai saugus pasirinkimas, tačiau neretai to tiesiog nepakanka patalpos vizijai išpildyti. Manonamai.lt apžvelgia populiariausias netradicinių vidaus durų tendencijas.

Stumdomos durys. Šios durys, kaip ir įprastos varstomos durys, gali būti faneruotos, laminuotos, pagamintos iš medžio masyvo, stiklo. Įmonės „Jundos stalių gaminiai“ salono vadovo Vaido Veriko teigimu, stumdomos durys nuo varstomų durų iš esmės skiriasi tik judėjimo tipu – dizaino prasme dažniausiai jokių technologinių kliūčių nėra. Jos gali būti tokios pat kaip varstomos – lygios, filinginės, su papuošimais, rankenomis, stiklu, netgi su spynomis ar užraktais.

„Vienintelis jų minusas yra garso izoliacija – nors varčia gaminama ir platesnė už durų angą, bet tarpeliai vis tiek lieka. Stumdomų durų nerekomenduoju dėti į sanitarinius mazgus, nes jos geriau praleidžia ir garsus, ir kvapus“, – pasakoja V. Verikas.

Stumdomos durys gali būti įvairių tipų. Įprastoms durų angoms naudojamos vienvėrės, platesnėms - dvivėrės durys. Įrengiant pertvaras bei atskiriant erdves, viena angos dalis gali būti stacionari ir stumdomų durų varčia gali suvažiuoti ant jos. „Šiuolaikinėse duryse bėgelis tvirtinamas virš durų, o apačioje turite paprastas grindis – taip nesikaupia dulkės, netrukdoma praėjimui, negadinamas estetinis grindų vaizdas“, – pasakoja pašnekovas.

Pagrindinis stumdomų durų privalumas prieš varstomas yra funkcionalumas – jos taupo vietą. Todėl dizaino patarimai iš esmės per daug nesiskiria. „Jei name ar bute naujai įstatomos visos durys, stumdomos pasirenkamos to paties modelio. Jei pasirenkate stumdomas duris su stiklu, jis suteiks konstrukcijai lengvumo. Jei tai ne matinis, o skaidrus stiklas, konstrukciją jis dar labiau vizualiai palengvina. Durims paprastai naudojamos įleidžiamos rankenos, tačiau galima pasirinkti ir pridedamas“, – teigia V. Verikas.

Jis taip pat pataria į sistemą montuoti tik patikimų gamintojų furnitūrą. „Ypatingai tai svarbu, jeigu durys yra suvažiuojančios į sieną, nes naudojant nekokybišką furnitūrą ir atsiradus gedimui, be sienos ardymo, nepavyktų išspręsti problemos. Medinių stumdomų durų priežiūra yra kaip ir standartinių durų – nuvalyti dulkes ir kitus nešvarumus. Valymui galima naudoti medinių baldų valiklius, specialų pienelį, antistatiką, valyti reikėtų šiek tiek drėgnu skudurėliu. Bėgelyje dulkių paprastai neprisikaupia tiek, kad trukdytų judėti, nors nekenkia kartą per metus prasiurbti jį dulkių siurbliu“, – pataria pašnekovas.

Stumdomų durų bėgelių sprendimai. Šiais laikais egzistuoja įvairių stumdomų durų bėgelių. Varstomas bei stumdomas duris gaminančios įmonės „Vituko durys“ atstovė Sigita Jankauskaitė-Vinevičė teigia, kad pagal patalpos interjerą ir poreikius, bėgelį galima tiek paslėpti, tiek priešingai – išryškinti.

„Naujovė yra nematoma stumdomų durų sistema – atrodo, kad durys tiesiog kabo ore. Bėgelis yra paslepiamas durų varčioje, laikančioji sistemos ąšis tvirtinama į sieną, o ratukai įfrezuojami į durų varčios apačią. Pagrindiniai šio sprendimo privalumai – dizainas ir estetika, greitas montavimas, anga durims gali būti ir prie sienos krašto ar kampo – jas vis tiek bus galima nuslinkti į tą pusę, kur sienos nebėra, tiesa, sistema tinka varčioms iki 50 kg“, – pasakoja pašnekovė.

Kita vertus, kuriant išskirtinį dizainą, galbūt norisi pasielgti ir priešingai – bėgelį išryškinti. „Yra priimta įprastus slankiųjų durų bėgelius slėpti po mediniu apvadu arba gipso lubomis. Išsiskiriančios išvaizdos metaliniai bėgeliai, priešingai – yra demonstruojami ir tiesiog agresyviai išryškinami. Jie puikiai tinka moderniame interjere, kuriame vyrauja tiesios linijos“, – pasakoja S. Jankauskaitė-Vinevičė.

Paslėptos varstomos durys. Taip pat paslėpti galima ne tik stumdomas, tačiau ir varstomas duris. Sienų formavimo metu į įprastą durų angą sumontuojamos aliuminio staktos, paruoštos dažymui. Tada prie aliuminio staktos prisukamas gipsas arba nutinkamuojamos sienos. Galiausiai aliuminio staktos kartu su durimis nudažomos sienų spalva ir nebelieka tokių išorinių elementų, kaip durų apvadai bei vyriai, išskyrus rankeną, kurią taip pat galima pakeisti specialia paspaudžiama nematoma rankena.

„Tokios durys ypatingai dera loftų interjeruose, kur erdvė turi išlikti vientisa, atvira ir neapkrauta nereikalingomis detalėmis. Taip pat jos tiks paslėpti iš svetainės matomas ūkines patalpas, pavyzdžiui, virtuvės sandėliukus“, – teigia pašnekovė.

Į sieną susistumiančios durys („kišeninės“ stumdomos durys). Siekiant taupyti erdvę, kartais atsitinka taip, kad jos sutaupoma labai nedaug – stumdomų durų varčia suvažiuoja ant sienos, ir prie jos nebepastatysite nei baldo, nei įrengsite elektros lizdo. Tokiu atveju išeitis galėtų būti į sieną suvažiuojančios durys.

„Šios durys tinka ankštuose interjeruose, siauruose koridoriuose, kur įprastai varstomos durys tiesiog trukdo judėti, pastatyti baldus ar kitas interjero detales. Be to, įstumiamos į sieną durys gali būti gaminamos su apvadais arba be jų. Beapvadinės slankiosios durys puikiai tiks moderniuose, minimalistiniuose interjeruose, kai durų anga paliekama neapkrauta, švari, pašalinami visi išoriniai elementai – staktos bei apvadai“, – pasakoja S. Jankauskaitė-Vinevičė.

Geriausia, jei tokioms durims yra formuojama nauja siena, todėl patogiausia šias duris įsirengti statant naują būstą ar darant remontą. Į sieną suvažiuojančioms durims gali būti taikomi skirtingi sprendimai. Vienas iš variantų yra specialios konstrukcijos kasetė su bėgeliu viršuje. Ant šios sistemos karkaso yra tvirtinamos gipso plokštės. Tai leidžia išlaikyti tikslius angos matmenis. „Iš abiejų pusių sistemos horizontalūs profiliai „apsiuvami“ gipsu, tada sienos dažomos arba tapetuojamos. Kai sienos yra paruoštos, sumontuojamos pačios stumdomos durys, kurios suvažiuoja į sienoje paslėptą kasetę. Pavyzdžiui, tokios konstrukcijos viengubų stumdomų durų bendras sienos storis bus tik 10 arba 12,5 cm. Tokios konstrukcijos stumdomas duris galima montuoti įvairiose patalpose: tiek svetainėse, tiek miegamuosiuose kambariuose, tiek voniose arba tualetuose bei drabužinėse“, – teigia pašnekovė.

Kitas variantas galėtų būti dviejų sienų, tarp kurių paliekamas tarpas, įrengimas. „Nusprendus įsirengti tokias duris, pastatoma viena siena, tada pakabinamas bėgelis, ir tuomet suformuojama siena iš kitos pusės. Jeigu nusprendžiama statyti tokias duris, rekomenduojama iš pradžių pasikonsultuoti su specialistais, nes labai svarbu yra tai, iš ko formuojama siena“, – šį procesą nupasakoja V. Verikas.

Sukamos-stumdomos durys. Šio tipo durys, atrodančios kaip įprastos varstomos durys, yra skirtos problemiškoms erdvėms: ankštiems kambariams, koridoriams, kuriuose yra daug greta stovinčių durų, atsidarančių į tą pačią pusę. Be to, šios konstrukcijos durys gali būti atidaromos į abi puses, pagal pro jas praeinančiojo judėjimo kryptį.

„Jos yra ypač patogios apkrautoms patalpoms, kur pro duris praeina daugybė žmonių, taip pat jos patogios naudotis neįgaliems žmonėms. Suprojektavus patalpas su tokiomis durimis, galima padidinti naudingą plotą kambariuose – atidarytos besisukančios durys, lyginant su įprastai varstomomis durimis, užima net iki 40 % mažiau vietos“, – teigia S. Jankauskaitė-Vinevičė. Stumdomos-sukamos durys gali būti sumontuotos į įprastą durų angą, dizaino sprendimai joms taip pat nėra ribojami.

Stiklinės durys. Nors tradiciškai stiklinės durys įsivaizduojamos biuruose, pirtyse ar baseinuose, tačiau pastaruoju metu nemažai žmonių jas renkasi ir gyvenamiesiems namams. „Tokias duris renkasi žmonės, kurie mėgsta permainas. Jos labai dera prie šiuolaikinio minimalistinio interjero.

Lyginant su medinėmis durimis, stiklinės nedžiūna, nesitraukia, nekeičia spalvos, šiuolaikiškai atrodo, nenaikina erdvės, ypač jei stiklas yra permatomas. Jeigu pasirinktas matinis stiklas, jį galima dekoruoti, todėl vientisumas išlieka. Galima dekoruoti plėvelėmis, matinant smėliasrove, graviruojant, arba tarp stiklų įlamintuoti fotonuotrauką – ji gali būti permatoma, todėl vaizdas matomas iš abiejų pusių“, – pasakoja IĮ „Landera“ vadovas Juozas Jasilionis.

Taip pat stiklines pertvaras ar duris renkasi žmonės, norintys skaidyti namų erdves. „Naujuose nuosavuose namuose, o ir remontuojant butus, neretai virtuvė, svečių kambarys ir koridorius tampa viena erdve. Jei namų šeimininkė mėgsta gaminti maistą, tai pagyvenus tokioje bendroje erdvėje, dažniausiai nutariama virtuvę atskirti berėmio stiklo pertvara. Bendra erdvė mažai tenukenčia, šeimininkė virtuvėje jaučiasi daug drąsiau, o ir gaminamo maisto kvapai nebesklinda į svečių zoną“,– pasakoja pašnekovas.

Stiklinės durys savo dizainu taip pat gali būti labai įvairios. Jos gali būti tiek stumdomos, tiek varstomos, paprasto ar matinio stiklo, tiek su stakta, tiek berėmės. Berėmio stiklo durys nuo įprastų skiriasi tuo, kad duryse nėra staktos, lanstai tvirtinasi prie stiklo – paruošiama speciali anga, o į ją įstatomos durys. Durims standartiškai naudojamas 10 milimetrų storio grūdintas stiklas.

Pašnekovo teigimu, nors be reikalo liečiant duris, jose yra linkę išryškėti atspaudai, tačiau valymas niekuo nesiskiria nuo įprasto stiklinio paviršiaus valymo. Kitas aktualus aspektas – saugumas. „Nuo dūžio niekas nėra apdraustas, bet tinkamai prižiūrint, tokios durys tarnauja labai ilgai. Jose naudojamas tik grūdintas stiklas, todėl smūgiuojant į plokštumą jį yra itin sunku sudaužyti. Turbūt jautriausia vieta yra pati stiklo briauna. Per 18 metų darbo patirti su stiklu, dar nėra buvę atvejo, kad nuosavame būste pasitaikytų stiklinių durų dūžis“, – teigia J. Jasilionis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis