Kaip pasirinkti ilgiausiai tarnausiančią keptuvę?

Toks klausimas vargu ar kildavo mūsų močiutėms, tuo labiau prosenelėms. Senesniais laikais keptuvės buvo paprastos ir elementarios, o pasirinkimas taip pat paprastas – keptuvė yra arba jos nėra. Dabar nuėję į parduotuvę ir konsultantui pasakę, jog ieškote keptuvės, sulauktumėte klausimų, kokio dydžio jūsų šeima, ką labiausiai mėgstate gaminti, kiek pinigų galite skirti keptuvei, pagaliau ir kokį maistą dažniausiai gaminate. Šie klausimai užduodami ne todėl, kad pardavėjas nuobodžiauja – tiesiog keptuvių pasirinkimo kriterijai labai išsiplėtė. To nereikėtų išsigąsti – tinkamai pasirinkę keptuvę, ja džiaugtis galėsite labai ilgai. Ką reikia žinoti apie keptuves, paklausėme virtuvės reikmenimis prekiaujančių įmonių.

Dydis. Keptuvės dydis yra vienas svarbiausių kriterijų, kadangi pasirinkę tinkamą keptuvę, galėsite išsikepti optimalų kiekį maisto. Juk jei gyvenate vienas, šeimyninė keptuvė jums nebus labai patogi, o keturių asmenų šeimai nedidelė keptuvė taip pat nėra išeitis. Keptuvės skersmenį būtent ir yra patogiausia rinktis pagal tai, keliems žmonėms dažniausiai gaminsite maistą. „Reikia nepamiršti, kad ir vienas asmuo gali turėti draugų ir kitų svečių. Geriausia yra turėti keletą skirtingų diametrų keptuvių – nedidukę, vidutinio diametro ir didelę. Kiekvienu atveju naudojame skirtingą keptuvę, pavyzdžiui, jeigu norime išsikepti keletą kiaušinių, kam naudoti didelę keptuvę? Tam sunaudojame ir didelius energijos kiekius. O turint daugiau keptuvių ir jomis kepant pakaitomis, prailgėja naudojimo laikas“, – pataria virtuvinės technikos salonų „VT imperija“ vadovas Egidijus Safonovas. 

Pasak jo, vienam asmeniui, kuris gamina tik sau, užtenka 24 cm diametro keptuvės, šeimai rekomenduojama 26 cm ar 28 cm diametro keptuvės. Jei šeima labai didelė, egzistuoja ir dar didesnių, 32 cm diametro keptuvių, tačiau tokioms didelėms keptuvėms kaitlentė turėtų turėti didesnes kaitvietes ir didesnį naudojamą plotą, kad lengvai ant jos tilptų keptuvė. Šeimai taip pat patogu ieškoti gilesnės keptuvės, taip praplečiant gaminimo galimybių su vienu indu sąrašą. Be to, jei keptuvė yra su nuimama rankena, ji sutaupo vietos bei galite ją naudoti troškinimui ar kepimui. Labai patogu, jei keptuvė, ypač jei ji yra didesnio diametro, turi ne vieną, o dvi šonines rankenas, mat tokią keptuvę bus kelti lengviau. 

Kitas, kiek netradicinis būdas, yra kvadratinės keptuvės. „Kadangi kvadratinė keptuvė turi 30% didesnį kepimo plotą, vienu kartu maisto pagaminsite daugiau, iš karto paruošite didesnį porcijų kiekį, sutaupysite energijos išteklius bei brangų savo laiką. Be to, kvadratinės formos keptuvės panaudojimas bus universalesnis – keptuvėje talpiau išdėliosite ne tik kepsnius, bet ir šašlykų iešmelius. Jos forma tinka lazanijos, įvairių apkepų ar plokštainių kepimui orkaitėje“, – pataria pašnekovas. Taip pat formos pasirinkimas svarbus, jei mėgstate daugiau troškinti – tuomet geriau rinktis keptuvę su aukštesnėmis sienelėmis. Egzistuoja ir keptuvių, skirtų grilinimui – jų kepimo paviršius šiek tiek yra juostuotas, tam, kad kepamas maistas liestųsi tik su iškilimais. Tai primena kepimą ant grotelių. Taip pat egzistuoja ir WOK keptuvės, kurios yra skirtos rytietiškų patiekalų ruošimui bei keptuvės, skirtos lietinių kepimui, turinčios vieną pažemintą bortelio kraštą patogiam lietinių išėmimui. 

Danga ir medžiaga. Keptuvės skiriasi ne tik formomis. Jos taip pat gaminamos ir dengiamos skirtingomis medžiagomis. Pirmąkart susidūrus su įvairove, galima netgi kiek pasimesti, tačiau išsiaiškinus jų privalumus, rinktis tampa kur kas lengviau.

Shutterstock nuotr.

Aliuminio keptuvės su neprisvylančios dangos sluoksniu. Tai dažniausiai virtuvėje sutinkamos keptuvės. Aliuminio korpuso keptuvės gali būti dengiamos įvairia nesvylančia danga. Tai gali būti keraminė, akmens masės, titano, titano keramika, safyro ar kitos dangos. Vienos jų būna plonos ir lengvos, o kitos – storos ir sunkesnės. Tokių keptuvių savybės tiesiogiai priklauso nuo jų kokybės. Žemos ar vidutinės kokybės keptuvių nereikėtų perkaitinti, antraip jos greitai deformuosis, taip pat jos mažiau atsparios braižymui. Aukštos kokybės keptuvės kur kas atsparesnės braižymui (galima naudoti metalinius įrankius) bei pasižymi geresnėmis dangos savybėmis.

Besirenkantiems aliuminio keptuves su nesvylančia danga, E. Safonovas rekomenduoja rinktis sunkesnes, storesnio korpuso keptuves bei visada atkreipti dėmesį į jų gamybos būdą. Vienos iš atspariausių tokių keptuvių yra su titano, titano keramika bei safyro danga. Geriausia rinktis keptuves lietas iš legiruoto aliuminio – jos ne presuojamos po presu, bet liejamos, grūdinamos prie aukštų temperatūrų – tokios keptuvės garantuoja korpusų stabilumą, atsparumą deformacijai, greitą keptuvės įkaitimą, tolygų temperatūros pasiskirstymą ir atsparumą deformacijoms nepriklausomai keptuvę plausime atvėsintą ar karštą. Kadangi sunkioje, su storesnėmis indo sienelėmis keptuvėje karštis pasiskirsto tolygiai, tai tokioje keptuvėje maistas ilgiau išlieka karštas, o keptuvė ilgai išlaiko šilumą. Kai kurie keptuvių su titano keramine danga gamintojai leidžia jose naudoti ir metalinius įrankius“, – pasakoja jis.

Nerūdijančio plieno keptuvės. Tokios keptuvės dažniausiai turi kapsulinį padą, o jų sienelės būna plonos. Plieno keptuvės lėtai įkaista, tačiau ilgai išlaiko šilumą. Kokybiško metalo keptuvės nereaguoja su maistu. Vis dėlto, kepant reikia naudoti aliejų, nevalyti jų abrazyviniais valikliais, be to, būtina atsižvelgti į saugų chromo ir nikelio santykį – jis žymimas ženklu „18/10“. 

Ketaus keptuvės. Tokios keptuvės itin atsparios braižymui, todėl galite naudoti metalinius įrankius, o prireikus, netgi ten pat pjaustyti maistą. Ketaus keptuvės lėčiau įkaista, tačiau ilgiau išlaiko šilumą, todėl galima ekonomiškiau vartoti viryklės energiją. Vis dėlto, maisto ketaus keptuvėje nerekomenduojama palikti ilgesniam laikui, nes jis gali pakeisti savo skonį ir kvapą. Po kiekvieno naudojimo ketaus keptuvę rekomenduojama išplauti, išplovus reikėtų paviršių patepti aliejumi. Taip išvengsite rūdžių.

Ilgaamžiškumas ir priežiūra. Ne paslaptis, kad ilgaamžiškumas siejasi su kokybe, o ši dažnai koreliuoja su kaina. Vis dėlto net ir nusipirkus pigesnę keptuvę jos amžių galima pailginti tinkamai ją prižiūrint, ir priešingai, sutrumpinti, jeigu ja nesirūpinsite. Laimei, keptuvių priežiūra nėra labai sudėtinga, teigia virtuvės reikmenimis prekiaujančio parduotuvių tinklo „Gerduva“ atstovė Ingrida Eidukytė. „Rekomenduojame nenaudoti metalinių įrankių kepant. Mūsų praktikoje, subraižytas keptuvės paviršius – viena dažniausių priežasčių, kodėl reikia pirkti naują keptuvę. Neplaukite keptuvės iškart po kepimo – kepimo indai nemėgsta staigių temperatūros pokyčių. Šios taisyklės galioja visoms keptuvėms, išskyrus nerūdijančio plieno indus ir ketų. Tiesa, kadangi ketaus indų paviršius yra prisodrintas riebalais, rekomenduojama keptuvę plauti tik karštu vandeniu, naudojant kuo mažiau ploviklio. Bet kokiai keptuvei svarbu ir tai, kad gamindami pasirinktumėte optimalią temperatūrą ir neperkaitintumėte tuščio indo. Taip pat, nepriklausomai nuo gamintojo pateiktos informacijos, rekomenduojame keptuvę visada plauti rankomis, jos neplauti indaplovėje. Išimtis – profesionaliam naudojimui skirtos nerūdijančio plieno keptuvės. Tai padės prailginti keptuvės tarnavimo laiką“, – pasakoja pašnekovė.

Rinkdamiesi keptuvę, atkreipkite dėmesį į garantiją – jeigu ji labai didelė, tai dar nereiškia, kad iki numatyto laiko pabaigos indas išliks toks pat funkcionalus. „Gamintojai kartais nurodo ilgus terminus, bet pirkėjai ne visada įsigilina, kam jie skirti tie terminai. Tarkime, akcentuojama, kad garantija keptuvės korpusui gali būti iki 25 metų. Tai garantuoja, kad kol žmogus naudos šį daiktą, šios keptuvės korpusas nesideformuos. Tačiau tai nereiškia, kad ji amžinai turės neprisvilimo savybes. Dangai suteikiama garantija paprastai būna mažesnė“, – pasakoja E. Safonovas.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis