Kaip pasirinkti gerus plastikinius langus?

Rasti plastikinių langų reklamą laikraštyje, ant lauko stendo ar tiesiog žinoti saloną, kuriame parduodami langai nėra sunku. Netgi būtų galima pasakyti, kad tai labai lengva – pardavėjų, tiekėjų, langų montuotojų, pasiūlymų ir su langais susijusių skaičių ir rodiklių yra labai daug. Tačiau vienas dalykas iš tiesų gali būti nelengvas – kaip gerus langus pasirinkti? Į ką atkreipti dėmesį? Kas yra selektyvinis stiklas bei kelių kamerų lango profilio jums pakaktų? Į šiuos ir kitus klausimus atsako langais prekiaujančių įmonių specialistai.

Namų darbai. Prieš renkantis langų tiekėją, reikėtų žinoti, kuriuos ir kiek langų ruošiatės keisti. Naudinga ir išsimatuoti langus – nors dauguma langų pardavėjų juos vis tiek išmatuoja jau vietoje, tačiau taip bus galima gauti aiškesnį preliminarų pasiūlymą. Apgalvokite ir spalvas, įvertinkite išplanavimą pagal pasaulio šalis. Taip pat langų pasirinkimui įtakos gali turėti šeimyninė padėtis – jei turite mažų vaikų, galbūt geriau bus rinktis langus su papildomais saugumo sprendimais.


Kriterijai. Kaip bežiūrėsime, gyvenant Lietuvoje pagrindinis lango pasirinkimo kriterijus bus jo gebėjimas išlaikyti šilumą, paprastai tariant, jo šiltumas. Šilumos laidumą lemia profilis (rėmas) ir stiklo paketas. Šilumos perdavimo koeficientas yra žymimas raide U ir matuojamas W/m2K. Viso lango šilumos laidumas žymimas Uw (w – nuo window (angl. langas), stiklui ir rėmui atitinkamai UG ir UF (glass ir frame). Vis dėlto, vartotojui pats svarbiausias yra galutinis, Uw laidumas. Šilčiausi langai gali siekti 0,7 W/m2K ir dar mažiau. Pagal galiojantį statybos techninį reglamentą, gyvenamuosiuose namuose naudojamų langų koeficientas neturėtų būti didesnis nei 1,4 W/m2K, trijų stiklų langams reikalavimai dar didesni (iki 1-1,2 W/m2K). Pažymėtina, kad didesni langai turi geresnę Uw reikšmę, dėl to, kad šaltesnį rėmą kompensuoja šiltesnis stiklo paketas.



„TIKS langai“ langų ir durų gamybos ir prekybos tinklo vadovas Vilius Eidukevičius pabrėžia, kad didžiausi energijos nuostoliai apie 30-40 %, tenka pastato langams, tačiau investavimas į efektyviausiai energiją taupančius langus neretai buvo atidėliojamas. „Pastaruoju metu brangstanti energija verčia keisti ankstesnes nuostatas ir ieškoti racionaliausių taupymo sprendimų. Individualių namų statytojai ir renovuotojai vis dažniau investuoja į energetiškai efektyvius langus, norėdami sutaupyti ne vien langų pirkimo, bet ir jų eksploatavimo metu“, – pasakoja jis.

Tiesa, kitų kriterijų nurašyti irgi nereikėtų – tiek medžiagos iš kurių pagamintas langas, tiek papildomi saugumo sprendimai taip pat yra svarbūs, nekalbant apie profesionalų ir kokybišką montavimą – be jo, net ir mažiausią šilumos laidumą turintis langas taps nusivylimu.


Profilis (rėmas). Vienas pagrindinių deklaruojamų rėmo matmenų – kamerų skaičius. Langų profiliai gaminami su 3, 4, 5, 6 ar 8 oro kameromis. Vis dėlto, teigiama, kad 5 kamerų profilis patenkina vidutinius lūkesčius - didėjant kamerų skaičiui, lango šilumos varža kinta nedaug, be to, kad didžiausią lango ploto dalį sudaro stiklas, todėl jo varža yra kiek svarbesnė.


Kitas svarbus pasirinkimas – tai žaliava, iš kurios pagamintas rėmas. Geriausia, jei langų rėmai pagaminti iš pirminio, neperdirbto plastiko, taip pat jų gamyboje neturi būti naudojami švino stabilizatoriai.


Kiti galimi kriterijai – paties profilio storis bei kameros sienelės storis. Vis dėlto, kaip ir minėta šie aspektai svarbūs tiek, kiek tai susiveda į galutinį rėmo šilumos laidumą, už kurį dar svarbesnis paties lango laidumas. Vieni dažniausiai pasitaikančių – 70 mm storio rėmai ir apie 3 mm siekiančios kamerų sienelės.


Stiklo paketai. Stiklo paketai būna dviejų ar trijų stiklų, su paprastu ar selektyviniu stiklu. Selektyvinis stiklas padengtas metalų ir metalų oksidų sluoksniu, kuris pagerina paties stiklo termoizoliacines savybes, be to, tai netrukdo išvaizdai – šis sluoksnis plika akimi beveik nematomas. Ši danga dengiama vidinėje stiklo pusėje, esant trijų stiklų paketui – išorinio ir vidinio stiklo vidinėje pusėje. Priklausomai nuo stiklo paketo storio ir stiklų išdėstymo, jo Ug gali siekti ir 0,5 W/m²k.


Langų gamyba ir prekyba užsiimančios įmonės „Tikri langai“ vadovas Kazimieras Kuzminskas siūlo atkreipti dėmesį į stiklo paketo storį. „Norint įsigyti šiltą langą, šiuo metu stiklo paketai turi būti būtinai 3 stiklų, 2 kamerų. Optimaliausias šiluminėmis savybėmis stiklo paketo storis yra 48mm., t.y. tarpeliai tarp stiklų turi būti 18mm., kitu atveju jei tarpelis tarp stiklų yra daugiau nei 20mm. stiklo paketo šiluminės savybės mažėja, tas pats galioja ir maženiems nei 18mm tarpeliams – 16mm. ir panašiai. Kaip pavyzdys, 32mm storio 3 stiklų stiklo paketas yra nedaug šiltesnis už 24mm 2 stiklų paketą“, – teigia pašnekovas.


Kai kuriose vietose stiklo savybės aktualios ne tik šaltuoju metų laiku, tačiau ir vasarą. Jei namo pietinėje dalyje yra dideli langai, terasinės durys, tokiu atveju naudojami saulės kontrolės stiklai, kurie neleidžia patalpai per daug įkaisti. Toks sprendimas taip pat prisideda prie langų šiltumo.


V. Eidukevičius teigia, kad šviesos laidumas renkantis langus yra nepelnytai nuvertinimas.

„Renkantis langus patalpos apšviestumui padidinti, reikėtų atkreipti dėmesį į šviesos laidumo koeficientą. Išmintingai besitvarkančiose šalyse, ypač Skandinavijoje, šviesos laidumo koeficientas yra labai svarbus, o Lietuvoje jis nepagrįstai ignoruojamas. Bet juk pagrindinė langų paskirtis ir yra praleisti šviesą, kurios trūkumą neretai kompensuojame įjungdami elektros lemputę“, – teigia jis.


Lango apkaustai. Nors pasirinkus langus pagal rėmą ir stiklo paketą, prie jų komplektuojamiems apkaustams sunku pasakyti „ne“, tačiau prisiminkite, kad langus reikės varstyti, o apkaustų kokybė šiuo atveju yra labai svarbus rodiklis. „Langai turi būti stabilūs ir išlaikyti dideles apkrovas, be abejo, patikimi ir patogiai valdomi, turėti solidžią apsaugą nuo įsilaužimo, atrodyti lengvi ir patrauklūs. Renkantis apkaustus reikia atkreipti dėmesį į tai kiek apkaustai turi reguliavimo galimybių. Dažnai pigesniuose apkaustuose tuo pačiu ir languose nėra galimybės reguliuoti lango apatinio vyrio prispaudimo lygio, dėl to padidėja šalčio prasiskverbimo tikimybė“, – pataria K. Kuzminskas.


Langų sandarumas yra dar vienas kriterijus, į kurį būtinai reikėtų atkreipti dėmesį – juk ir net ir turint sandariausius stiklo paketus bei rėmą, jų savybių pilnai neišnaudosite, jeigu šaltis prasiskverbs pro tarpus tarp jų. Šiuo metu yra gaminami plastikiniai langai su dvejomis arba trimis sandarinimo tarpinėmis. Plastikiniai langai su trimis sandarinimo tarpinėmis ypač rekomenduojami naudoti aukštuminiuose pastatuose ir pajūryje, kur dažnai būna stiprūs vėjai, liūtys ar audros.


„Šiais metais rinkoje populiarėja plastikiniai langai, turintys išskirtinę savybę – didesnį nei įprasta stiklo paketo įgilinimą į rėmus ir papildomą stiklo paketo užsandarinimą visu jo perimetru. Ši įstiklinimo įrengimo inovacija leidžia išvengti kondensato susidarymo įstiklinimo pakraščiuose net ir esant labai žemai lauko temperatūrai“, – pasakoja V. Eidukevičius.


Saugumas. Langai, ypač gyvenant individualiuose namuose arba žemutiniuose aukštuose greičiausiai bus silpnoji namo vieta. Žinoma, kaip ir spynų atveju, geriausios apsaugos priemonės tik prailgina laiką, reikalingą profesionaliam vagiui, tad jei jaučiatės nesaugūs, specialistai namų saugumui rekomenduoja signalizaciją. Kita vertus ir patį saugumą galima vertinti dvejopai – vaikų ir artimųjų saugumas bei apsaugos nuo įsilaužimo. Pirmuoju atveju, naudojamos priemonės leidžiančios langą atidaryti suaugusiam žmogui, tačiau apsunkinančius tai vaikui – rakinama rankena, rankena su mygtuku, taip pat tokiu atveju saugiau naudoti nedūžtantį stiklą.


Apsaugai nuo įsilaužimo egzistuoja speciali furnitūra – papildomi saugumo elementai, montuojami lango apkaustuose. Labai dažnai įsilaužimas įvyksta išgręžiant ir prasukant rankeną. Po ja montuojama grūdinto plieno plokštelė, kurios neina pragręžti. Vis dėlto, jei baiminatės dėl namų saugumo, geriau įsirengti signalizaciją – langai dažnu atveju yra netgi labai pažeidžiami nei durys, ypatingai jeigu jie yra didelių išmatavimų.


Estetika. Įvertinus funkcionalumą, galima žiūrėti ir į estetiką. Nors dažniausiai pasitaikanti lango spalva yra balta, tačiau galimybės tuo neapsiriboja – galima rinktis iš daugelio spalvų. Lango profilis laminuojamas bei padengiamas viena iš 30–40 galimų spalvų, iš kurių kelios yra standartinės, o likusios – nestandartinės, todėl skiriasi tiek jų kaina, tiek pagaminimo terminas, jie gaminami ilgiau. Balti langai – dažnesnis butuose gyvenančių žmonių pasirinkimas, o, o naujos statybos individualiems namams jų spalvą stengiamasi derinti prie dizaino.


V. Eidukevičius rekomenduoja, renkantis langų rėmų formą, įvertinti tai, kad jie bus eksploatuojami daug metų. „Pasirinkus klasikinių formų langus namai atrodys skoningai net ir keičiantis interjerui. Žmonėms, kurie vertina patogumą ir dizainą, reikia žinoti, kad gamintojų plastikinių langų profiliai skiriasi ne tik baltumu, bet ir paviršiaus šiurkštumu. Mažiausiai teplūs ir lengviausiai prižiūrimi yra ne matiniai, o blizgūs langų profiliai“, – pataria jis.


Garantija. Dažniausiai plastikiniams langams suteikiama 5 garantija, ji gali svyruoti priklausomai nuo tiekėjo. Žinoma reikėtų pasidomėti, ar garantija suteikiama visams langui, ar atskiriems komponentams, tarp kurių ir montavimui, ji yra skirtinga. K. Kuzminsko teigimu reguliariai prižiūrint, t.y. sutepant tarpines ir apkaustus, langai tarnauja nuo 10 iki 15 metų. Labai svarbu, kad langai būtų sumontuoti tinkamai, bei suteikiama ilgalaikė garantija, kadangi montavimo klaidos gali pasimatyti ne iškart, o po poros metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis