Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite

Šiuolaikinės orkaitės – labai protingos, turinčios tiek įvairiausių galimybių. Bet su jomis irgi reikia išmokti sutarti.
Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite
© Shutterstock nuotr.

Tinkamas režimas

Moderni orkaitė turi daug režimų, skirtų net sudėtingiausiems patiekalams gaminti. Vis dėlto dažniausiai naudojamas tradicinis viršaus ir apačios kaitinimas, tinkamas praktiškai viskam: jis tolygiai paskirsto karštį. Tiesa, apačia paprastai kaista vos stipriau, tad yra šiokia tokia tikimybė, kad patiekalas iškeps netolygiai, ypač, jei jo pagrindas šlapias. Šis režimas sąlyginai lėtesnis, o įjungus ventiliatorių temperatūra pakyla dar 10–15 ºC. Taigi konvekcija orkaitėje sukuria tolygų mikroklimatą, kaitinimas stipresnis, nes oras juda, ir kepinys apskrunda iš visų pusių. Toks režimas tiks patiekalams iš daug produktų arba solidaus dydžio kepsniams kepti. O apkepui, suflė, lazanijai paruošti labiausiai tiks viršutinis kaitinimas ir ventiliatoriaus funkcija, kad iškeptų gardi plutelė.

Keptuvo kaitinimo elemento skleidžiamas karštis ne taip greit išsisklaido, todėl produktai greičiau apskrunda, bet vidus iškepa lėčiau, taigi tiks smulkiau supjaustytiems produktams kepti. Keptuvo režimas tinka dešrelėms, šašlykams, kepsneliams, šonkauliukams ruošti. Jis gali būti pagrindinis arba įjungiamas tik baigiant gaminti.

Nei per aukštai, nei per žemai

Pašovę kepimo indą ar skardą į orkaitės vidurį niekada nesuklysite, tačiau, jei norite greičiau apskrudinti paviršių, prieš baigdami gaminti kepsnį trumpam perkelkite aukščiau. Dabar madinga valgį ruošti lėtai – žemoje temperatūroje ir ilgai, nes manoma, kad taip bus išsaugota tinkama tekstūra, skonis ir aromatas. Taigi kepimo indą galima statyti ir žemiau, tačiau režimas turi būti toks, kad apačia stipriai nekaistų. Kai kuriuos valgius sunku paskrudinti iš apačios, todėl juos taip pat reikia statyti žemiau ir kaitinti iš apačios – taip patariama kepti picą, kad ji neapsviltų iš viršaus, o pagrindas būtų traškus.

Temperatūros skalė

Kiekvienam valgiui reikia skirtingos temperatūros, ją lemia daug veiksnių, o patiekalo receptas ir patirtis suteikia galimybę susigaudyti. „Įnoringiausi“ – tešlos kepiniai. Baltymų tešlai (pavyzdžiui, morengams) būtina žema temperatūra (100–130 ºC), mielinei ir biskvitinei – vidutinė (180 ºC), sluoksniuotai – aukšta (200–220 ºC), sausainius ir meduolius taip pat reikia kepti karštoje orkaitėje.

Gera idėja

Kaip krosnyje

Orkaitėje galima virti sriubas ar košes – jos bus puikaus skonio, panašios (kiek tai įmanoma...) į kaimiškoje krosnyje gamintą patiekalą. Sriuba verdama uždengtame puode apie 1,5 valandos iki 200 ºC temperatūroje, tada išjungus orkaitę dar paliekama troškintis, kol orkaitė pravės. Košę reikia virti šiek tiek žemesnėje temperatūroje tiek pat laiko ir dar 40 min. lėtai troškinti. Šie patiekalai pašaunami į šaltą orkaitę.

Geriausi pagalbininkai

X Žnyplės. Tai – trečioji virėjo ranka: niekas iš jų „nagų“ neišsprūsta. Geriausia rinktis ilgesnėmis rankenomis, kad būtų patogu iš orkaitės ištraukti kepsnį ar virš atviros lauko kepsninės ugnies vartyti kepamą maistą.

X Skaitmeninis termometras. Jei orkaitėje nėra įmontuoto termometro, naudinga įsigyti skaitmeninį. Jis įkaista per keletą sekundžių ir rodo temperatūrą tiek puode su vandeniu, tiek keptuvėje. O juk kartais svarbu laikytis temperatūros režimo, ypač gaminant padažus. Dar labai patogu, kai termometru galima išmatuoti orkaitėje kepamo mėsos gabalo ar troškinio temperatūrą.

X Laikmatis. Ne visada verta pasikliauti vien savo atmintimi, tad praverčia laikmatis. Net jei orkaitėje jis jau yra (ir naudojamas), labai dažnai tuo pat metu ir kitas puodas kaista ant viryklės.

Kodėl taip, o ne kitaip?

X Kodėl patiekalą dažniausiai reikia dėti į jau įkaitintą orkaitę? Todėl, kad karštis jame „užrakintų“ skystį. Išimtis yra kai kurie tešlos kepiniai, sriuba ir moliniuose puodeliuose troškinami valgiai. Šie turi įkaisti palaipsniui, kitaip nuo staigių temperatūros pokyčių indai gali sutrūkinėti.

X Kad patiekalai pernelyg neišsausėtų ir neprisviltų, į orkaitę įstatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Tačiau šis būdas visiškai netinka, kai džiovinate ar vytinate produktus arba kai kepate daug drėgmės turinčius vaisius ir daržoves.
X Negalima pernelyg dažnai atidarinėti orkaitės: sumažėja karštis ir pažeidžiamas būtinas temperatūrinis režimas. Ypač tokio ramybės drumstimo nepakenčia mielinė ir biskvitinė tešla.

X Nepristumkite indo iki pat galinės orkaitės sienelės – ten turi likti tarpas, kad cirkuliuotų karštas oras.

X Nors orkaitėje gaminto patiekalo skonis panašus į kepto keptuvėje, tačiau skirtumas tas, kad joje valgis apskrunda veikiamas aukštos temperatūros, o ant viryklės taip nutinka dėl to, kad sudega riebalai.

Praktiškas patarimas
Jei vis nesiseka iškepti sultingo kepsnio, pabandykite patiekalą gaminti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namui/butui

5 gudrybės, kaip į namus pritraukti pozityvios energijos (3)

Jei keliatės į naują namą ar darote namuose remontą, pasistenkite pritraukti į namus pozityvios energijos. Baldai, aksesuarai, jų vieta turi daug įtakos energijai jūsų namuose. Namai turėtų būti jūsų šventovė, kurioje pailsite, pasisemiate energijos.

Citrina iš kauliuko: sėjimas, formavimas, tręšimas, kova su kenkėjais (14)

Suvalgę citriną, mandariną arba apelsiną, jų kauliukus mes paprastai nesusimąstydami išmetame. Mažai kas žino, kad tinkamai prižiūrint, iš jų galima užauginti medžius, kurie ne tik prisitaikys prie gyvenimo viduje, bet ir ves vaisius.

Maistinės kandys: kaip atsikratyti šių niekadėjų

Išlupus šokoladą, atidarius riešutų ar košės pakelį ir išvydus besirangančias maistinių kandžių lervas apetitas dingsta akimirksniu. Šie kenkėjai – vieni iš dažniausiai namuose aptinkamų vabzdžių, į namus dažnai patenkantys su maistu, parsineštu iš prekybos centrų, arba pro kambarių vedinimui pravertus langus, ventiliacijos angas. Radusios maisto, kandys ima sparčiai veistis: kruopose, arbatžolėse, džiovintuose vaisiuose, miltuose ar kituose biriuose produktuose kandys sudeda kiaušinėlius, iš kurių išsiritusios lervos graužia, išnaromis, voratinkliais, kokonais bei išmatomis užteršia maisto produktus.

Šie dalykai namuose mus daro nelaimingus (10)

Įėję į kambarį atkreipkite dėmesį, kaip jaučiatės. Ar jūsų aplinka jus įkvepia? O gal kažkodėl jaučiatės nejaukiai? Jei pastarasis atsakymas artimesnis, pažvelkite atidžiau į savo interjerą ir daiktus jame. Pasak ekspertų, šie dalykai gali turėti poveikį jūsų kasdienėms emocijoms.

Mažos erdvės sprendimai: daiktų „slėpynės“ spintoje (3)

Net nepajuntame, kaip namai „apauga“ daiktais – naujas kavos aparatas, knygos, rūbai, batai, vaikų žaislai. Namai juk ne guminiai – juose vietos nedaugėja. Tačiau viską galima paslėpti spintoje. Ne, nereikia visko sumesti į rūbų spintą – siūlome kelias erdvės taupymo ir papildomo panaudojimo išeitis, kurios leis tinkamai išnaudoti ir rasti daugiau erdvės negriaunant sienų.

Tai būtina žinoti prieš degant žvakes (2)

Meilės dienos proga ne vienas savo antrąją pusę kviesime vakarienės romantiškoje žvakių šviesoje. Nors liepsnos suteikia jaukumo ir švelniai apšviečia patalpas, tačiau kai kurios žvakės gali būti pavojingos mūsų sveikatai, mat į aplinką skleidžia pavojingas medžiagas. VšĮ Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai pataria rinktis kuo natūralesnes žvakes ir nepamiršti saiko.

16 netikėtų kolos gėrimo panaudojimo būdų (14)

Tamsus, gazuotas ir saldus gėrimas tapo plačiausiai vartojamu pasaulyje nuo Antrojo pasaulinio karo. Padaryta nemažai tyrimų ir sukurta daug dokumentinių filmų apie neigiamą kolos poveikį žmogaus organizmui, tačiau šį priklausomybę skatinantį gėrimą galima panaudoti ir kitais būdais.

Prenumeruokite žurnalą MANO NAMAI ir laimėkite net 1290 eurų vertės prizą!

Prenumeruojant žurnalą MANO NAMAI 12 mėn. dalyvaujate žaidime, kuriame galite laimėti 1290 Eur vertės IFO unitazą INSPIRANT ART ir GEBERIT bakelio rėmą DUOFRESH. Tai - naujas geros savijautos pojūtis vonios kambaryje: Geberit Duofresh pašalina nemalonius kvapus pries jiems pradedant sklisti po visą vonios kambarį. Kartu su inovatyviomis ir energiją taupiančiomis technologijomis bei aplinkai draugišku aktyviosios anglies filtru.

Kaip teisingai skalbti užuolaidas?

Kai langai išvalyti ir tobulam vaizdui tetrūksta tik švarių užuolaidų. Užuolaidų valymas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti brangus malonumas, bet, ko gero, ne visi žino, kad užuolaidų švarą gali užtikrinti ne vien cheminė valykla. Pasirodo, jas galima saugiai išskalbti namie, skalbyklėje.

Baltas it sniegas stalas – kaip išskalbti pageltusią staltiesę? (2)

Per šventes ar kitomis ypatingomis progomis ant stalo klojame baltą staltiesę, puošiame namus, gaminame ir tiekiame maistą ir mėgaujamės buvimu su šeima ir draugais. Šįkart pakalbėsime apie baltas – jei jos su laiku kiek pagelto arba atsirado neišskalbiamų dėmių, galbūt jums pravers mūsų surinkti šeimininkių patarimai.

Tobuli balinimo būdai: tiks ir nėriniams, ir itin ploniems audiniams

Marmurinė, lelijų, cukraus balta – šios spalvos variantų būna pačių įvairiausių. Daugelis sutiktų, kad labai malonu vilktis akinamai baltus drabužius. Vis tik lygiai taip pat, kaip pavasarį tirpsta ir netenka savo nuostabumo sniegas, taip ir balti drabužiai laikui bėgant tampa gelsvoki ir pilkšvoki.

Netikėti krakmolo panaudojimo būdai (7)

Bulvių krakmolas – tai produktas, gaunamas iš bulvių, birūs balti ar šiek tiek gelsvoki milteliai, kuriuos organizmas virškina kuo puikiausiai. Vis tik krakmolas dažnai įvertinamas toli gražu nepakankamai. Jį galima pavadinti nepamainomu pagalbininku, kuris geros šeimininkės namuose visada turi būti po ranka. Egzistuoja daugybė šio produkto panaudojimo būdų, tinkamų buičiai. Be to, krakmolas tinkamas dar ir daugybei negalavimų gydyti.

Kaip skalbti ir lyginti megztus bei nertus namų aksesuarus (8)

Megzti ir nerti drabužiai bei namų aksesuarai nėra visai tas pats, kas medvilniniai marškinėliai, kuriuos dažniausiai nė nesusimąstydami skalbiame automatiniu režimu. Jei skalbsite netinkamos temperatūros vandenyje arba nustatysite netinkamą skalbyklės režimą, rankdarbius gali tekti išmesti. Pateikiame liaudiškas priemones, kaip reikia teisingai skalbti šiuos gaminius.

Trumpas gidas, kaip plauti ir blizginti indus (4)

Tam, kad reikėtų kuo mažiau galvoti apie buities darbus, tokius kaip seniai nenaudotų indų blizginimas, geriau tai padaryti kuo anksčiau, kad prieš ateinant svečiams teliktų tik valgio gaminimas, stalo serviravimas ir galiausiai atsipalaidavimas draugų ar giminaičių rate. Kadangi iškilmingesnėmis progomis ant stalo dedame puošniausius indus, kuriuos paprastomis dienomis laikome indaujoje, reikia žinoti, kaip juos reikia plauti ir blizginti.

Patarimai, kaip išlaikyti šaldytuvo higieną (1)

Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą. Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių.