Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite

Šiuolaikinės orkaitės – labai protingos, turinčios tiek įvairiausių galimybių. Bet su jomis irgi reikia išmokti sutarti.
Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite
© Shutterstock nuotr.

Tinkamas režimas

Moderni orkaitė turi daug režimų, skirtų net sudėtingiausiems patiekalams gaminti. Vis dėlto dažniausiai naudojamas tradicinis viršaus ir apačios kaitinimas, tinkamas praktiškai viskam: jis tolygiai paskirsto karštį. Tiesa, apačia paprastai kaista vos stipriau, tad yra šiokia tokia tikimybė, kad patiekalas iškeps netolygiai, ypač, jei jo pagrindas šlapias. Šis režimas sąlyginai lėtesnis, o įjungus ventiliatorių temperatūra pakyla dar 10–15 ºC. Taigi konvekcija orkaitėje sukuria tolygų mikroklimatą, kaitinimas stipresnis, nes oras juda, ir kepinys apskrunda iš visų pusių. Toks režimas tiks patiekalams iš daug produktų arba solidaus dydžio kepsniams kepti. O apkepui, suflė, lazanijai paruošti labiausiai tiks viršutinis kaitinimas ir ventiliatoriaus funkcija, kad iškeptų gardi plutelė.

Keptuvo kaitinimo elemento skleidžiamas karštis ne taip greit išsisklaido, todėl produktai greičiau apskrunda, bet vidus iškepa lėčiau, taigi tiks smulkiau supjaustytiems produktams kepti. Keptuvo režimas tinka dešrelėms, šašlykams, kepsneliams, šonkauliukams ruošti. Jis gali būti pagrindinis arba įjungiamas tik baigiant gaminti.

Nei per aukštai, nei per žemai

Pašovę kepimo indą ar skardą į orkaitės vidurį niekada nesuklysite, tačiau, jei norite greičiau apskrudinti paviršių, prieš baigdami gaminti kepsnį trumpam perkelkite aukščiau. Dabar madinga valgį ruošti lėtai – žemoje temperatūroje ir ilgai, nes manoma, kad taip bus išsaugota tinkama tekstūra, skonis ir aromatas. Taigi kepimo indą galima statyti ir žemiau, tačiau režimas turi būti toks, kad apačia stipriai nekaistų. Kai kuriuos valgius sunku paskrudinti iš apačios, todėl juos taip pat reikia statyti žemiau ir kaitinti iš apačios – taip patariama kepti picą, kad ji neapsviltų iš viršaus, o pagrindas būtų traškus.

Temperatūros skalė

Kiekvienam valgiui reikia skirtingos temperatūros, ją lemia daug veiksnių, o patiekalo receptas ir patirtis suteikia galimybę susigaudyti. „Įnoringiausi“ – tešlos kepiniai. Baltymų tešlai (pavyzdžiui, morengams) būtina žema temperatūra (100–130 ºC), mielinei ir biskvitinei – vidutinė (180 ºC), sluoksniuotai – aukšta (200–220 ºC), sausainius ir meduolius taip pat reikia kepti karštoje orkaitėje.

Gera idėja

Kaip krosnyje

Orkaitėje galima virti sriubas ar košes – jos bus puikaus skonio, panašios (kiek tai įmanoma...) į kaimiškoje krosnyje gamintą patiekalą. Sriuba verdama uždengtame puode apie 1,5 valandos iki 200 ºC temperatūroje, tada išjungus orkaitę dar paliekama troškintis, kol orkaitė pravės. Košę reikia virti šiek tiek žemesnėje temperatūroje tiek pat laiko ir dar 40 min. lėtai troškinti. Šie patiekalai pašaunami į šaltą orkaitę.

Geriausi pagalbininkai

X Žnyplės. Tai – trečioji virėjo ranka: niekas iš jų „nagų“ neišsprūsta. Geriausia rinktis ilgesnėmis rankenomis, kad būtų patogu iš orkaitės ištraukti kepsnį ar virš atviros lauko kepsninės ugnies vartyti kepamą maistą.

X Skaitmeninis termometras. Jei orkaitėje nėra įmontuoto termometro, naudinga įsigyti skaitmeninį. Jis įkaista per keletą sekundžių ir rodo temperatūrą tiek puode su vandeniu, tiek keptuvėje. O juk kartais svarbu laikytis temperatūros režimo, ypač gaminant padažus. Dar labai patogu, kai termometru galima išmatuoti orkaitėje kepamo mėsos gabalo ar troškinio temperatūrą.

X Laikmatis. Ne visada verta pasikliauti vien savo atmintimi, tad praverčia laikmatis. Net jei orkaitėje jis jau yra (ir naudojamas), labai dažnai tuo pat metu ir kitas puodas kaista ant viryklės.

Kodėl taip, o ne kitaip?

X Kodėl patiekalą dažniausiai reikia dėti į jau įkaitintą orkaitę? Todėl, kad karštis jame „užrakintų“ skystį. Išimtis yra kai kurie tešlos kepiniai, sriuba ir moliniuose puodeliuose troškinami valgiai. Šie turi įkaisti palaipsniui, kitaip nuo staigių temperatūros pokyčių indai gali sutrūkinėti.

X Kad patiekalai pernelyg neišsausėtų ir neprisviltų, į orkaitę įstatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Tačiau šis būdas visiškai netinka, kai džiovinate ar vytinate produktus arba kai kepate daug drėgmės turinčius vaisius ir daržoves.
X Negalima pernelyg dažnai atidarinėti orkaitės: sumažėja karštis ir pažeidžiamas būtinas temperatūrinis režimas. Ypač tokio ramybės drumstimo nepakenčia mielinė ir biskvitinė tešla.

X Nepristumkite indo iki pat galinės orkaitės sienelės – ten turi likti tarpas, kad cirkuliuotų karštas oras.

X Nors orkaitėje gaminto patiekalo skonis panašus į kepto keptuvėje, tačiau skirtumas tas, kad joje valgis apskrunda veikiamas aukštos temperatūros, o ant viryklės taip nutinka dėl to, kad sudega riebalai.

Praktiškas patarimas
Jei vis nesiseka iškepti sultingo kepsnio, pabandykite patiekalą gaminti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namui/butui

13 sumanių būdų, kaip panaudoti maistinę plėvelę (4)

Maistinė plėvelė – vienas iš būtinių pirkinių. Ne tik todėl, kad padeda išsaugoti šviežius maisto produktus šaldytuve. Maistinė plėvelė praverčia daug kur namų ūkyje. Nepatikėsite – bet ją pasitelkus galima net vaisinių muselių atsikratyti.

Neįprasti patarimai, kad dušo kabina vėl spindėtų (9)

Vonios kambarį, kuriame įrengta dušo kabina, kartkartėmis reikia iš pagrindų sutvarkyti ir iššveisti. Jei dar nesate atradę veiksmingiausio būdo, kaip paprastomis priemonėmis sugrąžinti dušo kabinai spindesį, perskaitykite toliau pateiktus patarimus – neabejojame, kad bent vienas jų jums pravers.

Šiuolaikiškas būdas, kaip valyti namus (2)

Šiais laikais valant namus dulkių siurbliu, supranti, kad tradicinės šluotos laikai jau yra atgyvenę.

Veiksmingas būdas, kaip nuplauti riebalus nuo orkaitės durelių (5)

Rudenį atšalus orams vis dažniau įjungiame orkaitę – keptu maistu ir pyragais kvepiantys namai jaukesni ir šiltesni. Tik po to kyla klausimas, kaip nušveisti stiklines dureles, ant kurių priskrenta riebalų, o šių taip lengvai vandeniu nenuplausi. Šiai problemai spręsti reikia veiksmingesnių priemonių, kad po to galėtume matyti gaminamą maistą.

Efektyviausi kalkių valymo būdai (31)

Buityje pasitaikančios kalkės - nuoviros, kurios yra kieto vandens pasekmė. Jos dažnai padengia virtuvės bei vonios prietaisus, pavyzdžiui, maišytuvus, kriaukles ar virdulius.

Žingsnis po žingsnio: kaip montuoti tualeto rėmą

Šiais laikais moderniame vonios kambaryje jau nebekyla klausimas, ar naudoti pakabinamus keraminius santechnikos prietaisus. Potinkinių instaliacinių modulių naudojimas suteikia visas galimybes: pakabinamą WC puodą, bidė ar praustuvą galima lengvai ir greitai sumontuoti prie bet kokios konstrukcijos sienos sukuriant puikų vonios dizainą.

Vonios ir virtuviniai rankšluosčiai: kokius išsirinkti, kad jie tarnautų kuo ilgiau

Vieni rankšluosčius renkasi pagal spalvą, derindami prie virtuvės ar vonios interjero, kiti – pagal audinį ir jo kokybę, o tai jau geresnis kriterijus. Taigi, iš kokio audinio rankšluosčius rinktis virtuvei ir vonios kambariui, ir nuo ko priklauso, ar rankšluostis ir po metų gerai sugers drėgmę?

Išskirtinis būdas, kaip kovoti su pelėsiu ir drėgme namuose

Šaltuoju sezonu ilgai būname uždarose patalpose, tad oro, kuriuo kvėpuojame, kokybė ypač svarbi. Tai lemia mūsų savijautą, nuotaiką ir darbingumą. Bendrovės „Prana“ specialistai siūlo puikų būdą, kad bet kokiose patalpose oras nuolat būtų šviežias ir gaivus, o šiluma nebūtų švaistoma pro vėdinti namams atidaromus langus.

Ieškote plytelių savo namams? Tuomet vertėtų tai žinoti

Įrengdami naujus namus ar pertvarkydami interjerą visada stengiamės išsirinkti tokias apdailos medžiagas, kurios ilgai tarnautų, būtų kokybiškos, atitiktų kuriamą interjero stilių bei koloritą ir, žinoma, šeimos biudžeto galimybes. Tačiau neskubėkite į prekybos centrą, užsukite į specializuotą saloną – čia jaukioje aplinkoje jus ne tik maloniai aptarnaus ir suteiks profesionalią konsultaciją, bet ir nustebins kainos bei kokybės santykis.

Sunkiausiai išvalomos vietos namuose: kaip tai padaryti (5)

Kai ateina metas išvalyti daiktus, kurie sunkiausiai išvalomi, esate linkę pasiduoti dar net nepradėję? Čia surinkome visas priemones ir gudrybes, kurios padės pasiekti tas sunkiai prieinamas vietas. Šios lengvos ir paprastos instrukcijos padės jums išvalyti viską nuo pat viršaus (žaliuzės ir lubų ventiliatorius) iki pat apačios (atliekų smulkintuvas ir radiatoriai) vos per kelias minutes. Ir nesijaudinkite – mes įtraukėme visus tuos daiktus, kuriuos naudojate kasdien, tokius kaip nuotolinio valdymo pultelis, kompiuterio pelė ar klaviatūra.

Jeigu namuose turite nors vieną iš šių daiktų, nedelsiant išmeskite (121)

Kiekvienas iš mūsų žino, kad norint mėgautis sveika atmosfera namuose, mums reikia laikytis elementarių higienos taisyklių. Švara ir tvarka namuose neabejotinai yra esminiai veiksniai ta prasme, kad juos palaikydami užtikriname sau jaukumą.

Taisyklės, norintiems džiaugtis rudens derliumi ir žiemą

Kas nenori rudens derliaus gėrybėmis džiaugtis kuo ilgiau? Deja, konservavimas, džiovinimas ar šaldymas, nors ir dažnai praktikuojamas šeimininkių, tinka ne visoms daržovėms. Tam, kad išsaugotume geriausias bulvių, morkų, svogūnų, moliūgų savybes, reikia specialios priežiūros ir laikymo sąlygų. Tad kaip geriausia laikyti mūsų pamėgtas daržoves žiemai?

Kaip išsirinkti estetišką ir praktišką kilimą, kuris derėtų interjere

Žinoma, svarbiausia, kad kilimas derėtų prie interjero ir atrodytų skoningai, tačiau vien to nepakanka. Jis gali gadinti vaizdą ir tapti kliūtimi, jei, pavyzdžiui, jo dydis netinkamas, arba jei jis yra patiestas neteisingai. Pateikiame patarimus, kaip išsirinkti ir pritaikyti kilimą savo interjere.

Ar dabar tinkamas laikas investuoti? (3)

Tokį klausimą turėtume sau užduoti kiekvienas iš mūsų. O atsakymas į šį klausimą yra labai paprastas – jei savo sąskaitoje turite sukaupę laisvų pinigų, kurie šiuo metu nieko „neuždirba“, turėtumėte investuoti nedelsdami.

Alyvuotas ar lakuotas: kokį parketą rinktis (13)

Parketinė danga namuose yra geriausia pasirinkimas, nes ji suteikia jaukumo, be to, ant tokių grindų malonu vaikščioti basomis. Renkantis parketą galvoje dažnai kirba klausimas, kokį jį rinktis – alyvuotą ar lakuotą? Pateikiame specialistų patarimus, kurie, tikimės, padės jums apsispręsti.