Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite

Šiuolaikinės orkaitės – labai protingos, turinčios tiek įvairiausių galimybių. Bet su jomis irgi reikia išmokti sutarti.
Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite
© Shutterstock nuotr.

Tinkamas režimas

Moderni orkaitė turi daug režimų, skirtų net sudėtingiausiems patiekalams gaminti. Vis dėlto dažniausiai naudojamas tradicinis viršaus ir apačios kaitinimas, tinkamas praktiškai viskam: jis tolygiai paskirsto karštį. Tiesa, apačia paprastai kaista vos stipriau, tad yra šiokia tokia tikimybė, kad patiekalas iškeps netolygiai, ypač, jei jo pagrindas šlapias. Šis režimas sąlyginai lėtesnis, o įjungus ventiliatorių temperatūra pakyla dar 10–15 ºC. Taigi konvekcija orkaitėje sukuria tolygų mikroklimatą, kaitinimas stipresnis, nes oras juda, ir kepinys apskrunda iš visų pusių. Toks režimas tiks patiekalams iš daug produktų arba solidaus dydžio kepsniams kepti. O apkepui, suflė, lazanijai paruošti labiausiai tiks viršutinis kaitinimas ir ventiliatoriaus funkcija, kad iškeptų gardi plutelė.

Keptuvo kaitinimo elemento skleidžiamas karštis ne taip greit išsisklaido, todėl produktai greičiau apskrunda, bet vidus iškepa lėčiau, taigi tiks smulkiau supjaustytiems produktams kepti. Keptuvo režimas tinka dešrelėms, šašlykams, kepsneliams, šonkauliukams ruošti. Jis gali būti pagrindinis arba įjungiamas tik baigiant gaminti.

Nei per aukštai, nei per žemai

Pašovę kepimo indą ar skardą į orkaitės vidurį niekada nesuklysite, tačiau, jei norite greičiau apskrudinti paviršių, prieš baigdami gaminti kepsnį trumpam perkelkite aukščiau. Dabar madinga valgį ruošti lėtai – žemoje temperatūroje ir ilgai, nes manoma, kad taip bus išsaugota tinkama tekstūra, skonis ir aromatas. Taigi kepimo indą galima statyti ir žemiau, tačiau režimas turi būti toks, kad apačia stipriai nekaistų. Kai kuriuos valgius sunku paskrudinti iš apačios, todėl juos taip pat reikia statyti žemiau ir kaitinti iš apačios – taip patariama kepti picą, kad ji neapsviltų iš viršaus, o pagrindas būtų traškus.

Temperatūros skalė

Kiekvienam valgiui reikia skirtingos temperatūros, ją lemia daug veiksnių, o patiekalo receptas ir patirtis suteikia galimybę susigaudyti. „Įnoringiausi“ – tešlos kepiniai. Baltymų tešlai (pavyzdžiui, morengams) būtina žema temperatūra (100–130 ºC), mielinei ir biskvitinei – vidutinė (180 ºC), sluoksniuotai – aukšta (200–220 ºC), sausainius ir meduolius taip pat reikia kepti karštoje orkaitėje.

Gera idėja

Kaip krosnyje

Orkaitėje galima virti sriubas ar košes – jos bus puikaus skonio, panašios (kiek tai įmanoma...) į kaimiškoje krosnyje gamintą patiekalą. Sriuba verdama uždengtame puode apie 1,5 valandos iki 200 ºC temperatūroje, tada išjungus orkaitę dar paliekama troškintis, kol orkaitė pravės. Košę reikia virti šiek tiek žemesnėje temperatūroje tiek pat laiko ir dar 40 min. lėtai troškinti. Šie patiekalai pašaunami į šaltą orkaitę.

Geriausi pagalbininkai

X Žnyplės. Tai – trečioji virėjo ranka: niekas iš jų „nagų“ neišsprūsta. Geriausia rinktis ilgesnėmis rankenomis, kad būtų patogu iš orkaitės ištraukti kepsnį ar virš atviros lauko kepsninės ugnies vartyti kepamą maistą.

X Skaitmeninis termometras. Jei orkaitėje nėra įmontuoto termometro, naudinga įsigyti skaitmeninį. Jis įkaista per keletą sekundžių ir rodo temperatūrą tiek puode su vandeniu, tiek keptuvėje. O juk kartais svarbu laikytis temperatūros režimo, ypač gaminant padažus. Dar labai patogu, kai termometru galima išmatuoti orkaitėje kepamo mėsos gabalo ar troškinio temperatūrą.

X Laikmatis. Ne visada verta pasikliauti vien savo atmintimi, tad praverčia laikmatis. Net jei orkaitėje jis jau yra (ir naudojamas), labai dažnai tuo pat metu ir kitas puodas kaista ant viryklės.

Kodėl taip, o ne kitaip?

X Kodėl patiekalą dažniausiai reikia dėti į jau įkaitintą orkaitę? Todėl, kad karštis jame „užrakintų“ skystį. Išimtis yra kai kurie tešlos kepiniai, sriuba ir moliniuose puodeliuose troškinami valgiai. Šie turi įkaisti palaipsniui, kitaip nuo staigių temperatūros pokyčių indai gali sutrūkinėti.

X Kad patiekalai pernelyg neišsausėtų ir neprisviltų, į orkaitę įstatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Tačiau šis būdas visiškai netinka, kai džiovinate ar vytinate produktus arba kai kepate daug drėgmės turinčius vaisius ir daržoves.
X Negalima pernelyg dažnai atidarinėti orkaitės: sumažėja karštis ir pažeidžiamas būtinas temperatūrinis režimas. Ypač tokio ramybės drumstimo nepakenčia mielinė ir biskvitinė tešla.

X Nepristumkite indo iki pat galinės orkaitės sienelės – ten turi likti tarpas, kad cirkuliuotų karštas oras.

X Nors orkaitėje gaminto patiekalo skonis panašus į kepto keptuvėje, tačiau skirtumas tas, kad joje valgis apskrunda veikiamas aukštos temperatūros, o ant viryklės taip nutinka dėl to, kad sudega riebalai.

Praktiškas patarimas
Jei vis nesiseka iškepti sultingo kepsnio, pabandykite patiekalą gaminti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namui/butui

Kaip skalbti ir lyginti megztus bei nertus namų aksesuarus (4)

Megzti ir nerti drabužiai bei namų aksesuarai nėra visai tas pats, kas medvilniniai marškinėliai, kuriuos dažniausiai nė nesusimąstydami skalbiame automatiniu režimu. Jei skalbsite netinkamos temperatūros vandenyje arba nustatysite netinkamą skalbyklės režimą, rankdarbius gali tekti išmesti. Pateikiame liaudiškas priemones, kaip reikia teisingai skalbti šiuos gaminius.

Trumpas gidas, kaip plauti ir blizginti indus (3)

Tam, kad reikėtų kuo mažiau galvoti apie buities darbus, tokius kaip seniai nenaudotų indų blizginimas, geriau tai padaryti kuo anksčiau, kad prieš ateinant svečiams teliktų tik valgio gaminimas, stalo serviravimas ir galiausiai atsipalaidavimas draugų ar giminaičių rate. Kadangi iškilmingesnėmis progomis ant stalo dedame puošniausius indus, kuriuos paprastomis dienomis laikome indaujoje, reikia žinoti, kaip juos reikia plauti ir blizginti.

Patarimai, kaip išlaikyti šaldytuvo higieną (1)

Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą. Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių.

Kaip iš staltiesės pašalinti riebalų, raudono vyno, žvakių vaško ir kt. dėmes (4)

Paprastai kaskart po šventės ar svečių apsilankymo su užstale staltiesę tenka skalbti: beveik visada ant jos lieka vyno dėmių, riebalų dėmių nuo kepsnio, dar ir vaško dėmių nuo žvakių. Kaip visa tai išskalbti?

3 priežastys, kodėl valymo priemones verta pakeisti druska (2)

Druskos neabejotinai galima rasti kiekvienoje virtuvėje, nes praktiškai joks nesaldus, o kartais ir saldus patiekalas be jos neapsieina. Bet ar jūs žinojote, kadbaltieji kristalai gali padėti, kai reikia iššveisti pridegusią keptuvę ar išvalyti raudonojo vyno dėmes nuo paklodės? Jei dar nesate pritaikę universalių druskos ypatybių buityje, galbūt jums pravers mūsų patarimai.

Praktiški būdai, kaip buityje panaudoti žiogelius (7)

Yra daugybė priežasčių, kodėl neverta išmėtyti mažyčių daiktelių, kuriuos vadiname žiogeliais. Juos galima panaudoti kur kas plačiau nei jums gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Angliški būstai Vilniuje: kokie privalumai ir trūkumai? (17)

2016 m. viename iš pamėgtų sostinės rajonų pradėta statyti pirmoji angliškojo tipo (English Townhouse) būstų gyvenvietė. Ją sudarys namo bruožų turintys butai su privačiais kiemeliais ir atskiru įėjimu. Kol nekilnojamojo turto ekspertai diskutuoja, kaip tiksliau pavadinti šiuos Lietuvoje neįprastos kategorijos būstus – „terasiniais butais“, „namo tipo butais“ ar naujo pobūdžio kotedžais – verta plačiau apžvelgti britiškų namų ypatumus.

Ekspertai pataria: kokias grindis rinktis 2017-aisiais? (5)

Interjero formavimui pastaraisiais metais lietuviai dėmesio skiria daugiau nei bet kada anksčiau. Kiekvienam įsirengiančiam būstą rūpi, kad jis būtų ne tik jaukus, patogus, bet ir stilingas, atitiktų vyraujančias tendencijas. Vienas svarbiausių interjero elementų – grindys. Žmonės, ieškantys ilgaamžio, kokybiško ir stilingo sprendimo, vis dažniau renkasi medines grindis. Specialistai dalijasi įžvalgomis, kokios medinių grindų tendencijos vyrauja pasaulyje ir kas 2017-aisiais atkeliaus į Lietuvą.

Išeidami iš namų palikite monetą šaldiklyje – rezultatas nustebins (66)

Net visiškai naujas šaldytuvas su šaldymo kamera gali jus pavesti. Be šaldymo kameros paprasčiausiai neįmanoma įsivaizduoti savo virtuvės, tačiau tuo pat metu šio įrenginio darbą nėra taip lengva sukontroliuoti ir laiku suprasti, kad kartais jo darbas sutrinka.

Stalo serviravimo taisyklės ir tendencijos 2017 metams

Šventinės vakarienės sėkmė daug priklauso nuo to, kaip padengtas stalas, ar svečiams yra patogu. O kad žodis „serviravimas“ nevarytų jūsų į neviltį, pasistenkite į šį procesą pažvelgti kūrybiškai.

Kaip skalbti tiulį ir lengvas dienines užuolaidas (6)

Tie, kieno langus dengia dieninės užuolaidos, ko gero yra atsidūrę nelabai malonioje situacijoje. Štai įsigijome naujas, baltas it sniegas, lengvas ir plevenančias užuolaidas, džiaugiamės jomis, po to prie jų priprantame, o vieną dieną staiga pamatome, kad ant langų kabo gelsvi nubrizgę skudurai. Kaip tai galėjo nutikti? Juk, atrodytų, išskalbėme naują daiktą skalbyklėje, su įprastais milteliais. Kaip apmaudu...

Garstyčios namie ir sode: 25 negirdėti panaudojimo būdai (3)

Garstyčios – pikantiškas prieskonis, kuris puikiai papildo ir pabrėžia mėsos, žuvies, daržovių patiekalo skonį. Garstyčios naudojamos ir liaudies medicinoje, ir kosmetologijoje, taip pat... Būtent apie tai, kaip dar galima panaudoti šį puikiai mums visiems pažįstamą prieskonį, ir papasakosime straipsnyje.

11 netikėtų vazelino panaudojimo būdų

Higieninis lūpdažis – kosmetikos produktas, daugeliui įprastas ir netgi būtinas lūpų priežiūros ir apsaugos priemonė. Tik jį galima naudoti ir ne pagal paskirtį.

Kavos tirščiai – kaip juos panaudoti antrą kartą? (18)

Kavos tirščiai namuose yra labiau našta, o ne pagalbinė priemonė. Jų negalima pilti į plautuvę, kad neužsikimštų kanalizacija, todėl kiekvienas sukasi kaip išmano – vieni tirščius pila į unitazą, kiti išgraibo šaukšteliu meta į šiukšliadėžę. Bet juos galima išdžiovinti ir jais tręšti kambarinius augalus. Žinoma, tai nereiškia, kad dabar visus kavos tirščius reikia naudoti trąšoms, tačiau retkarčiais kokio vieno kito kavos puodelio tirščius galima sukrėsti ant kambarinių augalų.

6 didžiausios klaidos, kurias darome valydami dulkes (7)

Valyti dulkes, atrodytų, yra beviltiškas darbas, nes jos labai greit ir vėl nusėda ant visų paviršių. Pateikiame kelias gudrybes, kaip pasiekti, kad namai būtų švaresni, o dulkės taip greit nesikauptų.