Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite

Šiuolaikinės orkaitės – labai protingos, turinčios tiek įvairiausių galimybių. Bet su jomis irgi reikia išmokti sutarti.
Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite
© Shutterstock nuotr.

Tinkamas režimas

Moderni orkaitė turi daug režimų, skirtų net sudėtingiausiems patiekalams gaminti. Vis dėlto dažniausiai naudojamas tradicinis viršaus ir apačios kaitinimas, tinkamas praktiškai viskam: jis tolygiai paskirsto karštį. Tiesa, apačia paprastai kaista vos stipriau, tad yra šiokia tokia tikimybė, kad patiekalas iškeps netolygiai, ypač, jei jo pagrindas šlapias. Šis režimas sąlyginai lėtesnis, o įjungus ventiliatorių temperatūra pakyla dar 10–15 ºC. Taigi konvekcija orkaitėje sukuria tolygų mikroklimatą, kaitinimas stipresnis, nes oras juda, ir kepinys apskrunda iš visų pusių. Toks režimas tiks patiekalams iš daug produktų arba solidaus dydžio kepsniams kepti. O apkepui, suflė, lazanijai paruošti labiausiai tiks viršutinis kaitinimas ir ventiliatoriaus funkcija, kad iškeptų gardi plutelė.

Keptuvo kaitinimo elemento skleidžiamas karštis ne taip greit išsisklaido, todėl produktai greičiau apskrunda, bet vidus iškepa lėčiau, taigi tiks smulkiau supjaustytiems produktams kepti. Keptuvo režimas tinka dešrelėms, šašlykams, kepsneliams, šonkauliukams ruošti. Jis gali būti pagrindinis arba įjungiamas tik baigiant gaminti.

Nei per aukštai, nei per žemai

Pašovę kepimo indą ar skardą į orkaitės vidurį niekada nesuklysite, tačiau, jei norite greičiau apskrudinti paviršių, prieš baigdami gaminti kepsnį trumpam perkelkite aukščiau. Dabar madinga valgį ruošti lėtai – žemoje temperatūroje ir ilgai, nes manoma, kad taip bus išsaugota tinkama tekstūra, skonis ir aromatas. Taigi kepimo indą galima statyti ir žemiau, tačiau režimas turi būti toks, kad apačia stipriai nekaistų. Kai kuriuos valgius sunku paskrudinti iš apačios, todėl juos taip pat reikia statyti žemiau ir kaitinti iš apačios – taip patariama kepti picą, kad ji neapsviltų iš viršaus, o pagrindas būtų traškus.

Temperatūros skalė

Kiekvienam valgiui reikia skirtingos temperatūros, ją lemia daug veiksnių, o patiekalo receptas ir patirtis suteikia galimybę susigaudyti. „Įnoringiausi“ – tešlos kepiniai. Baltymų tešlai (pavyzdžiui, morengams) būtina žema temperatūra (100–130 ºC), mielinei ir biskvitinei – vidutinė (180 ºC), sluoksniuotai – aukšta (200–220 ºC), sausainius ir meduolius taip pat reikia kepti karštoje orkaitėje.

Gera idėja

Kaip krosnyje

Orkaitėje galima virti sriubas ar košes – jos bus puikaus skonio, panašios (kiek tai įmanoma...) į kaimiškoje krosnyje gamintą patiekalą. Sriuba verdama uždengtame puode apie 1,5 valandos iki 200 ºC temperatūroje, tada išjungus orkaitę dar paliekama troškintis, kol orkaitė pravės. Košę reikia virti šiek tiek žemesnėje temperatūroje tiek pat laiko ir dar 40 min. lėtai troškinti. Šie patiekalai pašaunami į šaltą orkaitę.

Geriausi pagalbininkai

X Žnyplės. Tai – trečioji virėjo ranka: niekas iš jų „nagų“ neišsprūsta. Geriausia rinktis ilgesnėmis rankenomis, kad būtų patogu iš orkaitės ištraukti kepsnį ar virš atviros lauko kepsninės ugnies vartyti kepamą maistą.

X Skaitmeninis termometras. Jei orkaitėje nėra įmontuoto termometro, naudinga įsigyti skaitmeninį. Jis įkaista per keletą sekundžių ir rodo temperatūrą tiek puode su vandeniu, tiek keptuvėje. O juk kartais svarbu laikytis temperatūros režimo, ypač gaminant padažus. Dar labai patogu, kai termometru galima išmatuoti orkaitėje kepamo mėsos gabalo ar troškinio temperatūrą.

X Laikmatis. Ne visada verta pasikliauti vien savo atmintimi, tad praverčia laikmatis. Net jei orkaitėje jis jau yra (ir naudojamas), labai dažnai tuo pat metu ir kitas puodas kaista ant viryklės.

Kodėl taip, o ne kitaip?

X Kodėl patiekalą dažniausiai reikia dėti į jau įkaitintą orkaitę? Todėl, kad karštis jame „užrakintų“ skystį. Išimtis yra kai kurie tešlos kepiniai, sriuba ir moliniuose puodeliuose troškinami valgiai. Šie turi įkaisti palaipsniui, kitaip nuo staigių temperatūros pokyčių indai gali sutrūkinėti.

X Kad patiekalai pernelyg neišsausėtų ir neprisviltų, į orkaitę įstatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Tačiau šis būdas visiškai netinka, kai džiovinate ar vytinate produktus arba kai kepate daug drėgmės turinčius vaisius ir daržoves.
X Negalima pernelyg dažnai atidarinėti orkaitės: sumažėja karštis ir pažeidžiamas būtinas temperatūrinis režimas. Ypač tokio ramybės drumstimo nepakenčia mielinė ir biskvitinė tešla.

X Nepristumkite indo iki pat galinės orkaitės sienelės – ten turi likti tarpas, kad cirkuliuotų karštas oras.

X Nors orkaitėje gaminto patiekalo skonis panašus į kepto keptuvėje, tačiau skirtumas tas, kad joje valgis apskrunda veikiamas aukštos temperatūros, o ant viryklės taip nutinka dėl to, kad sudega riebalai.

Praktiškas patarimas
Jei vis nesiseka iškepti sultingo kepsnio, pabandykite patiekalą gaminti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namui/butui

Antrasis plastikinių butelių gyvenimas

Didžioji dauguma plastikinę skysčių tarą be jokios sąžinės graužaties išmeta, tačiau juk plastikinis butelis – tai universalus ir daugiafunkcinis daiktas, kurio tikrai nederėtų išmesti.

Rankas šalin: 10 dalykų, kurių svečiui geriau neliesti (12)

Neretai svečio ir svečius priimančio asmens vaidmenyje elgiamės visiškai skirtingai: kai priimame svečius, norime, kad jie jaustųsi kaip namuose, parodome, kur sudėti indai, įduodame į rankas nuotolinio valdymo pultą, jei per karšta, raginame įjungti ventiliatorių. Vis tik tapę svečiais kitų asmenų namuose laikomės visiškai kitokių taisyklių.

A klasės namai: ką žinoti būtina

Teikti prašymus statybos leidimui naujiems pastatams dabar jau galima tik ne žemesnės nei A energinio naudingumo klasės. Nors šis reikalavimas sukėlė itin daug diskusijų, tikimasi, kad tai padės pasiekti Europos Parlamento nustatytą privalomą tikslą – iki 2020 metų padidinti energijos vartojimo efektyvumą 20 %. Šiuo atveju itin svarbus energijos vartojimo efektyvumo didinimas būtent statybų sektoriuje, kuriame išties daug galimybių ekonomiškai efektyviai taupyti energiją, skatinti naudoti atsinaujinančių išteklių energiją, mažinti energinę priklausomybę ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją.

Kasdien naudojamas daiktas, kurį turbūt jau laikas išmesti (5)

Tikėtina, kad indus plauti jums tenka dažnai. Tai ypač aktualu tiems, kurie neturi indaplovės. Vis tik svarbu susimąstyti, ar pakankamai dažnai virtuvinę kempinę keičiate ar bent jau ja tinkamai nuvalote. Ant indams plauti skirtos kempinėlės susikaupia labai daug nešvarumų, tačiau dažnai apie tai nė nepagalvojame. Maža to, neretai būtent virtuvinės kempinėlės vadinamos nešvariausiu daiktu namuose, nešvaresniu net už klozeto dangtį ar šiukšlių kibirą. Kaip rašo apartmenttherapy.com, kas 20 minučių kempinėlėje išauginama naujų bakterijų, kurių sunaikinti kempinėlę išskalavus karštame vandenyje nepavyks dėl daugybės skylučių ir tarpelių, kuriose jos labai sėkmingai slepiasi. Jei kempinėlių nedezinfekuojate ir nepakankamai dažnai jas keičiate, kiekvieną kartą plaudami indus iš esmės bakterijas skleidžiate, o tokių indų pavadinti švariais tikrai negalima.

Vandens filtrai: kaip nepasiklysti renkantis (1)

Lietuvoje vandentiekiu tiekiamas vanduo – požeminis vanduo, kuris yra nekenksmingas žmogui, todėl jį paprastai galima gerti tiesiai iš čiaupo. Nors toks vanduo yra sveikas, filtrai mūsų šalyje yra populiarūs ir reikalingi dėl kelių dažniausiai iškylančių priežasčių: esant per dideliam geležies kiekiui gali pagerinti geriamo vandens skonį ir kvapą bei suminkštinti kietą vandenį.

Gudrybės, kaip originaliai panaudoti kavos pupeles ir tirščius (6)

Pasirodo, kavos pupelės praverčia interjero puošybai, o kavos tirščiai nepakeičiami namų ūkyje. Surinkome jums įdomiausius būdus, kaip naudoti kavos tirščius.

20 gudrybių, kaip panaudoti dantų pastą (4)

Be pagrindinės paskirties – valyti dantis – įprasta dantų pasta gali praversti dar daug kur kitur. Štai dar 20 būdų, kur naudoti dantų pastą.

15 būdų, kaip valyti namus su citrina (8)

Parduotuvių lentynose buitinių priemonių, palengvinančių namų tvarkymą – gausybė. Skystis langų valymui, grindų plovimui, vonios šveitimui… O jeigu pabandytume buityje išsiversti be chemikalų? Siūlome prisiminti laiko patikrintus receptus su citrina, kurie tinka tikrai ne tik maistui pagardinti ar grožiui puoselėti.

Bunda pirmieji kenkėjai

Po gilaus žiemos miego bunda erkės, uodai, skruzdėlės. Kai šie gyviai ima kelti pavojų žmogaus sveikatai ar daro žalą jo turtui, jie tampa kenkėjais. Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ pataria, kokių prevencinių priemonių imtis, kad išvengtumėte uodų antpuolių, erkių įsisiurbimų ir po kambarį nebėgiotų skruzdėlės.

Specialistų patarimai, kaip kovoti su kalkėmis

Lietuvoje galima džiaugtis į kiekvieno namus patenkančiu požeminiu vandeniu, kurį beveik visada leidžiama gerti tiesiai iš čiaupo. Kita vertus, požeminis vanduo yra kietas, kadangi jame yra ištirpusių kalcio bei magnio druskų, dėl to susiduriame su tokio vandens pasekme – kalkėmis.

Parketlentės, tausojantiems aplinką ir sveikatą (1)

Dvisluoksnės ąžuolo grindys TOP-LAG buvo sukurtos dar 2006 m. Belgijos rinkai. Belgai šias grindis jau spėjo įvertinti kaip išskirtinės kokybės, ilgaamžes, patvarias ir išskirtinio grožio. Ne veltui pavadinimas – TOP-LAG – reiškia aukštos kokybės lentas (Top quality planks). Pastebima, kad mūsų šalies pirkėjai taip pat vis labiau užtikrintai išskiria šių grindų privalumus ir renkasi jas vis drąsiau.

Kaip nuo kambarinių augalų nuvalyti per žiemą susikaupusias dulkes

Pavasarį mes paprastai iš pagrindų susitvarkome namus, išsivalome langus. Nederėtų pamiršti ir kambarinių augalų – per žiemą ant jų taip pat susikaupė nemažas dulkių sluoksnis. Kaip jas nuvalyti, netraumuojant augalo lapų, o kurių augalų geriau neliesti?

Dalykai, kurių niekada neturėtumėte išmesti (5)

Pavasarį dauguma mūsų iš pagrindų tvarkosi namus ir atsikrato nereikalingų daiktų. Atrinkdami daiktus, kurių nenaudojame ir pasilikdami tik būtiniausius, susitelkiame į tai, kas mums gyvenime svarbiausia, tad išvalome ne tik namus, bet ir savo sąmonę. Tačiau labai svarbu nepersistengti – nereikia karštligiškai atsikratyti visko. Tad ko gi išmesti vis dėlto nereikėtų?

5 natūralūs būdai, kaip namams suteikti gaivaus kvapo

Kartais net nesusimastome, kad kvapas namuose, turi įtakos mūsų savijautai bei nuotaikai. Taip yra todėl, kad kvapas kelia įvairias asociacijas, jį dažnai siejame su tam tikrais prisiminimais. Ruošdamiesi pavasariniam namų valymui, neužmirškite taip pat pasirūpinti jų maloniu aromatu. Pateikiame 5 natūralius būdus, kurie namams suteiks gaivaus kvapo.

5 gudrybės, kaip į namus pritraukti pozityvios energijos (3)

Jei keliatės į naują namą ar darote namuose remontą, pasistenkite pritraukti į namus pozityvios energijos. Baldai, aksesuarai, jų vieta turi daug įtakos energijai jūsų namuose. Namai turėtų būti jūsų šventovė, kurioje pailsite, pasisemiate energijos.