Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite

Šiuolaikinės orkaitės – labai protingos, turinčios tiek įvairiausių galimybių. Bet su jomis irgi reikia išmokti sutarti.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tinkamas režimas

Moderni orkaitė turi daug režimų, skirtų net sudėtingiausiems patiekalams gaminti. Vis dėlto dažniausiai naudojamas tradicinis viršaus ir apačios kaitinimas, tinkamas praktiškai viskam: jis tolygiai paskirsto karštį. Tiesa, apačia paprastai kaista vos stipriau, tad yra šiokia tokia tikimybė, kad patiekalas iškeps netolygiai, ypač, jei jo pagrindas šlapias. Šis režimas sąlyginai lėtesnis, o įjungus ventiliatorių temperatūra pakyla dar 10–15 ºC. Taigi konvekcija orkaitėje sukuria tolygų mikroklimatą, kaitinimas stipresnis, nes oras juda, ir kepinys apskrunda iš visų pusių. Toks režimas tiks patiekalams iš daug produktų arba solidaus dydžio kepsniams kepti. O apkepui, suflė, lazanijai paruošti labiausiai tiks viršutinis kaitinimas ir ventiliatoriaus funkcija, kad iškeptų gardi plutelė.

Keptuvo kaitinimo elemento skleidžiamas karštis ne taip greit išsisklaido, todėl produktai greičiau apskrunda, bet vidus iškepa lėčiau, taigi tiks smulkiau supjaustytiems produktams kepti. Keptuvo režimas tinka dešrelėms, šašlykams, kepsneliams, šonkauliukams ruošti. Jis gali būti pagrindinis arba įjungiamas tik baigiant gaminti.

Nei per aukštai, nei per žemai

Pašovę kepimo indą ar skardą į orkaitės vidurį niekada nesuklysite, tačiau, jei norite greičiau apskrudinti paviršių, prieš baigdami gaminti kepsnį trumpam perkelkite aukščiau. Dabar madinga valgį ruošti lėtai – žemoje temperatūroje ir ilgai, nes manoma, kad taip bus išsaugota tinkama tekstūra, skonis ir aromatas. Taigi kepimo indą galima statyti ir žemiau, tačiau režimas turi būti toks, kad apačia stipriai nekaistų. Kai kuriuos valgius sunku paskrudinti iš apačios, todėl juos taip pat reikia statyti žemiau ir kaitinti iš apačios – taip patariama kepti picą, kad ji neapsviltų iš viršaus, o pagrindas būtų traškus.

Temperatūros skalė

Kiekvienam valgiui reikia skirtingos temperatūros, ją lemia daug veiksnių, o patiekalo receptas ir patirtis suteikia galimybę susigaudyti. „Įnoringiausi“ – tešlos kepiniai. Baltymų tešlai (pavyzdžiui, morengams) būtina žema temperatūra (100–130 ºC), mielinei ir biskvitinei – vidutinė (180 ºC), sluoksniuotai – aukšta (200–220 ºC), sausainius ir meduolius taip pat reikia kepti karštoje orkaitėje.

Gera idėja

Kaip krosnyje

Orkaitėje galima virti sriubas ar košes – jos bus puikaus skonio, panašios (kiek tai įmanoma...) į kaimiškoje krosnyje gamintą patiekalą. Sriuba verdama uždengtame puode apie 1,5 valandos iki 200 ºC temperatūroje, tada išjungus orkaitę dar paliekama troškintis, kol orkaitė pravės. Košę reikia virti šiek tiek žemesnėje temperatūroje tiek pat laiko ir dar 40 min. lėtai troškinti. Šie patiekalai pašaunami į šaltą orkaitę.

Geriausi pagalbininkai

X Žnyplės. Tai – trečioji virėjo ranka: niekas iš jų „nagų“ neišsprūsta. Geriausia rinktis ilgesnėmis rankenomis, kad būtų patogu iš orkaitės ištraukti kepsnį ar virš atviros lauko kepsninės ugnies vartyti kepamą maistą.

X Skaitmeninis termometras. Jei orkaitėje nėra įmontuoto termometro, naudinga įsigyti skaitmeninį. Jis įkaista per keletą sekundžių ir rodo temperatūrą tiek puode su vandeniu, tiek keptuvėje. O juk kartais svarbu laikytis temperatūros režimo, ypač gaminant padažus. Dar labai patogu, kai termometru galima išmatuoti orkaitėje kepamo mėsos gabalo ar troškinio temperatūrą.

X Laikmatis. Ne visada verta pasikliauti vien savo atmintimi, tad praverčia laikmatis. Net jei orkaitėje jis jau yra (ir naudojamas), labai dažnai tuo pat metu ir kitas puodas kaista ant viryklės.

Kodėl taip, o ne kitaip?

X Kodėl patiekalą dažniausiai reikia dėti į jau įkaitintą orkaitę? Todėl, kad karštis jame „užrakintų“ skystį. Išimtis yra kai kurie tešlos kepiniai, sriuba ir moliniuose puodeliuose troškinami valgiai. Šie turi įkaisti palaipsniui, kitaip nuo staigių temperatūros pokyčių indai gali sutrūkinėti.

X Kad patiekalai pernelyg neišsausėtų ir neprisviltų, į orkaitę įstatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Tačiau šis būdas visiškai netinka, kai džiovinate ar vytinate produktus arba kai kepate daug drėgmės turinčius vaisius ir daržoves.
X Negalima pernelyg dažnai atidarinėti orkaitės: sumažėja karštis ir pažeidžiamas būtinas temperatūrinis režimas. Ypač tokio ramybės drumstimo nepakenčia mielinė ir biskvitinė tešla.

X Nepristumkite indo iki pat galinės orkaitės sienelės – ten turi likti tarpas, kad cirkuliuotų karštas oras.

X Nors orkaitėje gaminto patiekalo skonis panašus į kepto keptuvėje, tačiau skirtumas tas, kad joje valgis apskrunda veikiamas aukštos temperatūros, o ant viryklės taip nutinka dėl to, kad sudega riebalai.

Praktiškas patarimas
Jei vis nesiseka iškepti sultingo kepsnio, pabandykite patiekalą gaminti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namui/butui

Naudingi patarimai, kaip išsirinkti indaplovę (1)

Mažai kas mėgsta plauti indus – ilgas, varginantis procesas nuo seno gadino nuotaiką net labiausiai atsidavusioms šeimininkėms. Viskas ėmė keistis, kai sumani amerikietė inžinierė Josephine Cochrane 1886 m. sukūrė pirmą indaplovę.

10 praktiškų arbatos pakelių pakartotinio panaudojimo būdų (3)

Šie patarimai bus ypač naudingi tiems, kas dažnai ruošiasi arbatą pakeliuose. Neskubėkite išmesti šių pakelių į šiukšlių kibirą, nes juos galima pakartotinai panaudoti.

Kaip skalbti virtuvės tekstilę: 6 paprasti būdai (1)

Virtuvėje mes nuolat naudojame specialiai šiam kambariui skirtą tekstilę: rankšluosčius, puodkėles, servetėles ir kita. Tačiau kaip visa tai vėliau išplauti? Šįkart parinkome keletą jums praversiančių gudrybių.

Ką turėtumėte apgalvoti, prieš įsigydami savo svajonių namus?

Prieš įsigydami būstą, privalote padaryti „namų darbus“, o tada būti atkaklūs paieškose, kol rasite labiausiai tinkamą vietą. Kad sklypo, buto ar namo paieškos būtų sėkmingos, pirmiausia turite gerai apsvarstyti, kas jums ir jūsų šeimai yra svarbiausia. Architektūros ir interjero dizaino studijos „Studio 1x1“ vadovas Paulius Januškevičius dalijasi patarimais, į kokius veiksnius būtina atkreipti dėmesį, renkantis gyvenamąją vietą.

Orchidėjų kenkėjai: kaip atpažinti ir įveikti

Daugeliui orchidėjų augintojų kyla klausimas – kodėl gėlės nežydi? Dažnai orchidėjos nežydi, nes yra netinkamai prižiūrimos, o dėl to atsiranda kenkėjų. Siūlome susipažinti su orchidėjų priešais.

Kaip nublizginti pridegusį virdulį (14)

Kaip būtų puiku, jei visi įsigyti indai, kuriuos dedame ant viryklės, visą laiką atrodytų tokie pat švarūs ir spindintys, kaip nauji. Bet realybėje, deja, ant visų jų anksčiau ar vėliau susikaupia nešvarumų, spindesys nublanksta. Laimei, mes žinome, kaip išspręsti šią problemą – jei laiku panaudosite šį valymą metodą, virdulys ir kiti indai bei rakandai visą laiką bus lyg nauji.

Šaldiklio tvarkos palaikymo ir valymo gudrybės

Šaldiklis – vieta skirta ilgalaikiam maisto laikymui, todėl visai nekeista, kad kartais jame galima rasti jau vartojimui nebetinkamų radinių. Kasdieniška valymo rutina paprastai neįtraukia šios šaldytuvo dalies, tačiau užsiimant pavasarine tvarka vertėtų jai skirti šiek tiek savo laiko.

Šeši svarbiausi patarimai mokantiems už komunalines paslaugas (2)

Tai kartojasi kiekvieną mėnesį. Kompiuterio stalas užklojamas skirtingomis mėnesio sąskaitomis, kurias vartydami įsipainiojame į skirtingų tarifų, mokėtojo kodų, rodmenų bei įmokų voratinklį.

Dešimt dalykų namuose, kurie jus vargina (2)

Jeigu jūs kiaurą dieną be paliovos žiovaujate ir nesuprantate to priežasčių, tikėtina, kad dėl to kalti… jūsų namai. Gali būti, kad jūsų savijautą neigiamai veikia namų dekoras, prietaisai ir pasirinktas gyvenimo būdas. Kelis namų apyvokos daiktus ir situacijas, kurie gali jus varginti, pateikiame šiame straipsnyje.

Išmaniųjų namų technologijos randa kelią ir į lietuvių namus

Nors šiandien jau būtų sunku suskaičiuoti, kiek įvairiausių technologijų įsileidome į savo gyvenimą, inovatyvūs sprendimai ir toliau nepaliaujamai keičia kasdienybę, o pastaruoju metu vis labiau veržiasi ir į mūsų namus. Rinkos tyrimų bendrovės „Strategy Analitics“ duomenimis, beveik kas trečias namų ūkis Jungtinėse Amerikos Valstijose šių metų pabaigoje turės bent vieną įrenginį išmaniajam namų sistemų valdymui. Pasaulyje sparčiai populiarėjant išmaniesiems namams, galimybe greičiau, saugiau ir paprasčiau rūpintis būstu domisi ir vis daugiau lietuvių – šalies rinkoje jaučiama auganti išmaniųjų sistemų būstui paklausa.

Obuolių sidro actas: kaip juo valyti skirtingas namų erdves? (2)

Obuolių sidro actas – universali, natūrali bei antibakterinėmis savybėmis pasižyminti medžiaga, kurios panaudojimo būdų yra begalė. Šis actas gali būti naudojamas imunitetui stiprinti, įvairioms grožio procedūroms bei namų valymui. Pristatome kelis obuolių sidro acto panaudojimo būdus, kuriuos pasitelkus galima valyti skirtingas namų erdves be cheminių valiklių pagalbos.

Pavargote nuo netvarkos? Sutvarkę šią namų vietą džiaugsitės neįtikėtinu rezultatu

Jei gyvenate nedideliame būste, labai tikėtina, kad tenka nemažai iššūkių: kartais ima atrodyti, kad visi atviri paviršiai apkrauti. Vis tik svarbu atkreipti dėmesį, kad vos viena apkrauta namų vieta gali sukurti netvarkos įspūdį visuose namuose.

Antrasis plastikinių butelių gyvenimas

Didžioji dauguma plastikinę skysčių tarą be jokios sąžinės graužaties išmeta, tačiau juk plastikinis butelis – tai universalus ir daugiafunkcinis daiktas, kurio tikrai nederėtų išmesti.

Rankas šalin: 10 dalykų, kurių svečiui geriau neliesti (16)

Neretai svečio ir svečius priimančio asmens vaidmenyje elgiamės visiškai skirtingai: kai priimame svečius, norime, kad jie jaustųsi kaip namuose, parodome, kur sudėti indai, įduodame į rankas nuotolinio valdymo pultą, jei per karšta, raginame įjungti ventiliatorių. Vis tik tapę svečiais kitų asmenų namuose laikomės visiškai kitokių taisyklių.