Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite

Šiuolaikinės orkaitės – labai protingos, turinčios tiek įvairiausių galimybių. Bet su jomis irgi reikia išmokti sutarti.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tinkamas režimas

Moderni orkaitė turi daug režimų, skirtų net sudėtingiausiems patiekalams gaminti. Vis dėlto dažniausiai naudojamas tradicinis viršaus ir apačios kaitinimas, tinkamas praktiškai viskam: jis tolygiai paskirsto karštį. Tiesa, apačia paprastai kaista vos stipriau, tad yra šiokia tokia tikimybė, kad patiekalas iškeps netolygiai, ypač, jei jo pagrindas šlapias. Šis režimas sąlyginai lėtesnis, o įjungus ventiliatorių temperatūra pakyla dar 10–15 ºC. Taigi konvekcija orkaitėje sukuria tolygų mikroklimatą, kaitinimas stipresnis, nes oras juda, ir kepinys apskrunda iš visų pusių. Toks režimas tiks patiekalams iš daug produktų arba solidaus dydžio kepsniams kepti. O apkepui, suflė, lazanijai paruošti labiausiai tiks viršutinis kaitinimas ir ventiliatoriaus funkcija, kad iškeptų gardi plutelė.

Keptuvo kaitinimo elemento skleidžiamas karštis ne taip greit išsisklaido, todėl produktai greičiau apskrunda, bet vidus iškepa lėčiau, taigi tiks smulkiau supjaustytiems produktams kepti. Keptuvo režimas tinka dešrelėms, šašlykams, kepsneliams, šonkauliukams ruošti. Jis gali būti pagrindinis arba įjungiamas tik baigiant gaminti.

Nei per aukštai, nei per žemai

Pašovę kepimo indą ar skardą į orkaitės vidurį niekada nesuklysite, tačiau, jei norite greičiau apskrudinti paviršių, prieš baigdami gaminti kepsnį trumpam perkelkite aukščiau. Dabar madinga valgį ruošti lėtai – žemoje temperatūroje ir ilgai, nes manoma, kad taip bus išsaugota tinkama tekstūra, skonis ir aromatas. Taigi kepimo indą galima statyti ir žemiau, tačiau režimas turi būti toks, kad apačia stipriai nekaistų. Kai kuriuos valgius sunku paskrudinti iš apačios, todėl juos taip pat reikia statyti žemiau ir kaitinti iš apačios – taip patariama kepti picą, kad ji neapsviltų iš viršaus, o pagrindas būtų traškus.

Temperatūros skalė

Kiekvienam valgiui reikia skirtingos temperatūros, ją lemia daug veiksnių, o patiekalo receptas ir patirtis suteikia galimybę susigaudyti. „Įnoringiausi“ – tešlos kepiniai. Baltymų tešlai (pavyzdžiui, morengams) būtina žema temperatūra (100–130 ºC), mielinei ir biskvitinei – vidutinė (180 ºC), sluoksniuotai – aukšta (200–220 ºC), sausainius ir meduolius taip pat reikia kepti karštoje orkaitėje.

Gera idėja

Kaip krosnyje

Orkaitėje galima virti sriubas ar košes – jos bus puikaus skonio, panašios (kiek tai įmanoma...) į kaimiškoje krosnyje gamintą patiekalą. Sriuba verdama uždengtame puode apie 1,5 valandos iki 200 ºC temperatūroje, tada išjungus orkaitę dar paliekama troškintis, kol orkaitė pravės. Košę reikia virti šiek tiek žemesnėje temperatūroje tiek pat laiko ir dar 40 min. lėtai troškinti. Šie patiekalai pašaunami į šaltą orkaitę.

Geriausi pagalbininkai

X Žnyplės. Tai – trečioji virėjo ranka: niekas iš jų „nagų“ neišsprūsta. Geriausia rinktis ilgesnėmis rankenomis, kad būtų patogu iš orkaitės ištraukti kepsnį ar virš atviros lauko kepsninės ugnies vartyti kepamą maistą.

X Skaitmeninis termometras. Jei orkaitėje nėra įmontuoto termometro, naudinga įsigyti skaitmeninį. Jis įkaista per keletą sekundžių ir rodo temperatūrą tiek puode su vandeniu, tiek keptuvėje. O juk kartais svarbu laikytis temperatūros režimo, ypač gaminant padažus. Dar labai patogu, kai termometru galima išmatuoti orkaitėje kepamo mėsos gabalo ar troškinio temperatūrą.

X Laikmatis. Ne visada verta pasikliauti vien savo atmintimi, tad praverčia laikmatis. Net jei orkaitėje jis jau yra (ir naudojamas), labai dažnai tuo pat metu ir kitas puodas kaista ant viryklės.

Kodėl taip, o ne kitaip?

X Kodėl patiekalą dažniausiai reikia dėti į jau įkaitintą orkaitę? Todėl, kad karštis jame „užrakintų“ skystį. Išimtis yra kai kurie tešlos kepiniai, sriuba ir moliniuose puodeliuose troškinami valgiai. Šie turi įkaisti palaipsniui, kitaip nuo staigių temperatūros pokyčių indai gali sutrūkinėti.

X Kad patiekalai pernelyg neišsausėtų ir neprisviltų, į orkaitę įstatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Tačiau šis būdas visiškai netinka, kai džiovinate ar vytinate produktus arba kai kepate daug drėgmės turinčius vaisius ir daržoves.
X Negalima pernelyg dažnai atidarinėti orkaitės: sumažėja karštis ir pažeidžiamas būtinas temperatūrinis režimas. Ypač tokio ramybės drumstimo nepakenčia mielinė ir biskvitinė tešla.

X Nepristumkite indo iki pat galinės orkaitės sienelės – ten turi likti tarpas, kad cirkuliuotų karštas oras.

X Nors orkaitėje gaminto patiekalo skonis panašus į kepto keptuvėje, tačiau skirtumas tas, kad joje valgis apskrunda veikiamas aukštos temperatūros, o ant viryklės taip nutinka dėl to, kad sudega riebalai.

Praktiškas patarimas
Jei vis nesiseka iškepti sultingo kepsnio, pabandykite patiekalą gaminti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namui/butui

Netikėti indaplovės tablečių panaudojimo būdai buityje (5)

Kartą išsiblaškęs vienos mano draugės vyras nupirko visai ne tas indaplovės tabletes. Jos netiko pagal dydį, tiesiog netilpo į specialų skyrelį, į kurį reikia dėti vertinguosius cheminius luitus. O priemonė juk brangi. Išmesti visą pakuotę tablečių, nupirktų už pasakiškus pinigus, draugei nekilo ranka. Tačiau sumanioji draugė nepasimetė. Kažkada ji buvo perskaičiusi viename madingame moteriškame žurnale, kad geriausios indaplovių tabletės gali pasitarnauti skirtingiems tikslams. Jos viską puikiai išplauna, net pačius purviniausius dalykus.

Sprendimai, kurie būstą paverčia svajonių erdve

Integruota paviršinio šildymo ir vėsinimo kontrolės sistema, leidžianti stebėti ir kontroliuoti patalpų temperatūrą – tokį prizą statybų parodos „Resta“ metu laimėti pasiūlė pirmaujanti santechnikos ir patalpų klimato valdymo sprendimų tiekėja gyvenamųjų bei komercinių pastatų rinkai – bendrovė „Uponor“. Dalyvauti bei laimėti sistemą, lengvai pritaikomą bet kuriame interjere ir tinkamą tiek naujos statybos, tiek renovuojamiems pastatams, galėjo visi užsiregistravusieji, tačiau laimė nusišypsojo tik vienam dalyviui.

Lovoje tykantys pavojai: dulkių erkutės – tik žiedeliai... (3)

Kiekvieną dieną praleidžiame savo lovoje mažiausiai po septynias valandas. Mes miegame, ilsimės, skaitome – ir visa tai lovoje. Tiek daug kontakto su kūnu neturi joks kitas daiktas namuose.

Kaip skalbiant rankomis nesugadinti liemenėlių (2)

Kiekvienos moters garderobe yra apie dešimt ar daugiau liemenėlių. Kokių tik jų nebūna – sportinių, kasdieniam nešiojimui, puošnių komplektų, žieminių, vasarinių.

Ką namuose gali pakeisti stiklinė su vandeniu, druska ir actu (11)

Kartais atėjęs į svečius pamatai namuose puodelių, stiklinių su vandeniu... Galvoji – netvarka. Bet tai gali būti sąmoningas sprendimas – stiklinė su vandeniu, druska ir actu.

7 patarimai, kaip panaudoti kiaušinių lukštus sode (2)

Kiaušinių lukštai – puikios trąšos. 95 procentus kiaušinio lukšto sudaro mineralai. Daugiausia – kalcio karbonatas (37 proc.), kuris yra būtinas augalams elementas. Gal nustebsite, bet kiaušinių lukštuose yra ir magnio, kalio, geležies, fosforo, taip pat 3,3 proc. baltymų ir šiek tiek mangano. Be to, kiaušinių lukštai – puiki priemonė nuo įvairių šliužų ir sraigių.

5 triukai ir jūsų skalbimo mašina visada bus švari (23)

Daugelis dar prisimena tuos laikus, kai namuose nebuvo automatinės skalbimo mašinos. Drabužiai buvo skalbiami rankomis arba pusiau automatinėmis mašinomis, tad viskas nebuvo taip spartu ir patogu, kaip dabar.

Priežastis, kodėl maistą būtina slėpti nuo musių

Atėjus vasarai vis dažniau stengiamės valgyti lauke, važiuoti į išvykas, mėgautis natūraliais vaizdais, vakarieniauti su draugais ant ežero ar jūros kranto. Deja, dažnai idilę gadina kandantys uodai ar į maistą besikėsinančios musės. Galvojate, kad joms nutūpus ant maisto lėkštėje nieko tokio nenutinka? Nebūkite tuo tokie tikri.

Problema ir jos sprendimas: kodėl skalbiniai dvokia

Skalbyklė yra prietaisas, kuris gerokai palengvina mūsų kasdienybę, tačiau dauguma žmonių pamiršta, kad skalbyklę kaip ir skalbinius reikia prižiūrėti. Jei drabužiai po skalbimo dvokia, greičiausiai priežastis yra netinkama prietaiso priežiūra.

Kaip išvalyti vašku apvarvėjusią žvakidę (1)

Ko gero kiekvienas mūsų yra įsigijęs žvakę dailiame stiklainėlyje ar stikliniame indelyje. Žvakei sudegus, lieka gražus indelis, kurį gaila išmesti, o ir nereikia, nes yra įvairių gudrybių, kaip pašalinti vaško likučius. Tokį indelį galima naudoti kaip vazelę gėlėms, rašymo reikmenų stovą, įstatyti kitą žvakę arba panaudoti kitaip, pasitelkus fantaziją.

Psichologės nuomonė: ar emocinis būsto pirkimas yra blogai?

Ne kartą teko susidurti su neigiamą atspalvį turinčia formuluote - emocinis būsto pirkimas. Norintys įsigyti būstą dažnai yra skatinami atsiriboti nuo kylančių emocijų. Kai kurie nekilnojamojo turto brokeriai, siūlydami savo paslaugas, žada nuo emocinio pirkimo apsaugoti. Kaip suprantu, po šiomis formuluotėmis slypi mintis, kad paveiktas emocijų žmogus gali įsigyti būstą neįvertinęs praktinių dalykų - būsto kokybės, vietos priimtinumo, kainos ir kokybės santykio, savo finansinių galimybių ir kitų, išties svarbių momentų. Nekilnojamojo turto pirkimas yra didelė ir ilgalaikė atsakomybė, tad noras viską racionaliai apgalvoti skamba logiškai ir suprantamai. Tačiau ar racionaliai priimti sprendimai iš tiesų yra patys geriausi ir teisingiausi? Ir apskritai, ar galime priimti sprendimą, kuris yra padiktuotas išimtinai racionalaus proto? Mokslininkai apie tai turi kiek kitokią nuomonę.

Natūrali priemonė nuo uodų, apie kurią net nesusimąstėte (8)

Natūrali priemonė nuo uodų, kuri ne tik nekenkia sveikatai, bet ją kaip tik stiprina. Kad miegas būtų ramus.

7 gudrybės, kurios padės vonią paversti švaros šventove (5)

Kas gali būti paprasčiau už tvarkymąsi? Juk tai ne aukštoji matematika. Vis dėlto mūsų superaktyviais laikais svarbu ne tiek, kad namuose būtų švaru, bet kad būtų švaru per kuo trumpesnį laiką.

Veiksmingas būdas, kaip namuose atsikratyti vorų (5)

Jei pamatyti namuose grindimis ar sienomis ropojantį vorą jums baisiau nei sutikti žvėrį miške, šis būdas kaip tik jums – jis leis išprašyti iš namų nekviestus svečius taip, kad jie niekada nebenorėtų sugrįžti.