Kaip paprastai gaminti su šiuolaikine orkaite

Šiuolaikinės orkaitės – labai protingos, turinčios tiek įvairiausių galimybių. Bet su jomis irgi reikia išmokti sutarti.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tinkamas režimas

Moderni orkaitė turi daug režimų, skirtų net sudėtingiausiems patiekalams gaminti. Vis dėlto dažniausiai naudojamas tradicinis viršaus ir apačios kaitinimas, tinkamas praktiškai viskam: jis tolygiai paskirsto karštį. Tiesa, apačia paprastai kaista vos stipriau, tad yra šiokia tokia tikimybė, kad patiekalas iškeps netolygiai, ypač, jei jo pagrindas šlapias. Šis režimas sąlyginai lėtesnis, o įjungus ventiliatorių temperatūra pakyla dar 10–15 ºC. Taigi konvekcija orkaitėje sukuria tolygų mikroklimatą, kaitinimas stipresnis, nes oras juda, ir kepinys apskrunda iš visų pusių. Toks režimas tiks patiekalams iš daug produktų arba solidaus dydžio kepsniams kepti. O apkepui, suflė, lazanijai paruošti labiausiai tiks viršutinis kaitinimas ir ventiliatoriaus funkcija, kad iškeptų gardi plutelė.

Keptuvo kaitinimo elemento skleidžiamas karštis ne taip greit išsisklaido, todėl produktai greičiau apskrunda, bet vidus iškepa lėčiau, taigi tiks smulkiau supjaustytiems produktams kepti. Keptuvo režimas tinka dešrelėms, šašlykams, kepsneliams, šonkauliukams ruošti. Jis gali būti pagrindinis arba įjungiamas tik baigiant gaminti.

Nei per aukštai, nei per žemai

Pašovę kepimo indą ar skardą į orkaitės vidurį niekada nesuklysite, tačiau, jei norite greičiau apskrudinti paviršių, prieš baigdami gaminti kepsnį trumpam perkelkite aukščiau. Dabar madinga valgį ruošti lėtai – žemoje temperatūroje ir ilgai, nes manoma, kad taip bus išsaugota tinkama tekstūra, skonis ir aromatas. Taigi kepimo indą galima statyti ir žemiau, tačiau režimas turi būti toks, kad apačia stipriai nekaistų. Kai kuriuos valgius sunku paskrudinti iš apačios, todėl juos taip pat reikia statyti žemiau ir kaitinti iš apačios – taip patariama kepti picą, kad ji neapsviltų iš viršaus, o pagrindas būtų traškus.

Temperatūros skalė

Kiekvienam valgiui reikia skirtingos temperatūros, ją lemia daug veiksnių, o patiekalo receptas ir patirtis suteikia galimybę susigaudyti. „Įnoringiausi“ – tešlos kepiniai. Baltymų tešlai (pavyzdžiui, morengams) būtina žema temperatūra (100–130 ºC), mielinei ir biskvitinei – vidutinė (180 ºC), sluoksniuotai – aukšta (200–220 ºC), sausainius ir meduolius taip pat reikia kepti karštoje orkaitėje.

Gera idėja

Kaip krosnyje

Orkaitėje galima virti sriubas ar košes – jos bus puikaus skonio, panašios (kiek tai įmanoma...) į kaimiškoje krosnyje gamintą patiekalą. Sriuba verdama uždengtame puode apie 1,5 valandos iki 200 ºC temperatūroje, tada išjungus orkaitę dar paliekama troškintis, kol orkaitė pravės. Košę reikia virti šiek tiek žemesnėje temperatūroje tiek pat laiko ir dar 40 min. lėtai troškinti. Šie patiekalai pašaunami į šaltą orkaitę.

Geriausi pagalbininkai

X Žnyplės. Tai – trečioji virėjo ranka: niekas iš jų „nagų“ neišsprūsta. Geriausia rinktis ilgesnėmis rankenomis, kad būtų patogu iš orkaitės ištraukti kepsnį ar virš atviros lauko kepsninės ugnies vartyti kepamą maistą.

X Skaitmeninis termometras. Jei orkaitėje nėra įmontuoto termometro, naudinga įsigyti skaitmeninį. Jis įkaista per keletą sekundžių ir rodo temperatūrą tiek puode su vandeniu, tiek keptuvėje. O juk kartais svarbu laikytis temperatūros režimo, ypač gaminant padažus. Dar labai patogu, kai termometru galima išmatuoti orkaitėje kepamo mėsos gabalo ar troškinio temperatūrą.

X Laikmatis. Ne visada verta pasikliauti vien savo atmintimi, tad praverčia laikmatis. Net jei orkaitėje jis jau yra (ir naudojamas), labai dažnai tuo pat metu ir kitas puodas kaista ant viryklės.

Kodėl taip, o ne kitaip?

X Kodėl patiekalą dažniausiai reikia dėti į jau įkaitintą orkaitę? Todėl, kad karštis jame „užrakintų“ skystį. Išimtis yra kai kurie tešlos kepiniai, sriuba ir moliniuose puodeliuose troškinami valgiai. Šie turi įkaisti palaipsniui, kitaip nuo staigių temperatūros pokyčių indai gali sutrūkinėti.

X Kad patiekalai pernelyg neišsausėtų ir neprisviltų, į orkaitę įstatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Tačiau šis būdas visiškai netinka, kai džiovinate ar vytinate produktus arba kai kepate daug drėgmės turinčius vaisius ir daržoves.
X Negalima pernelyg dažnai atidarinėti orkaitės: sumažėja karštis ir pažeidžiamas būtinas temperatūrinis režimas. Ypač tokio ramybės drumstimo nepakenčia mielinė ir biskvitinė tešla.

X Nepristumkite indo iki pat galinės orkaitės sienelės – ten turi likti tarpas, kad cirkuliuotų karštas oras.

X Nors orkaitėje gaminto patiekalo skonis panašus į kepto keptuvėje, tačiau skirtumas tas, kad joje valgis apskrunda veikiamas aukštos temperatūros, o ant viryklės taip nutinka dėl to, kad sudega riebalai.

Praktiškas patarimas
Jei vis nesiseka iškepti sultingo kepsnio, pabandykite patiekalą gaminti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namui/butui

Architekto patarimai, kaip terasą paversti miesto poilsio oaze

Pasinerti į mėgstamos knygos puslapius, padūkti su vaikais ar surengti nedidelę iškylą draugams. Kaip išnaudoti terasą mieste ir paversti ją poilsio erdve?

Fengšui paslaptys: kaip pritraukti į namus turtus

Fengšui – senovės kinų filosofinė praktika, kuri gilinasi į žmogaus harmoningo gyvenimo erdvėje paslaptis. Taigi, šios praktikos mokytojai mano, kad klestėjimo sektorių, atsakingą už finansinę gerovę, galima atrasti kiekvienoje patalpoje – ir mažame bute, ir didžiuliame name.

11 gudrybių, kurios padės įveikti netvarką namuose

Tvarkinguose namuose jauku, tokiuose namuose mes turime daugiau laisvo laiko, galime gerai pailsėti ir atsipalaiduoti. Daug kam atrodo, kad įveikti netvarką namuose labai sunku. Iš tiesų, jei laikysitės tam tikrų taisyklių, susitvarkyti namus ir palaikyti juose tvarką nereikės didelių pastangų. Pateiksime gudrybių, kurios pakeis jūsų požiūrį į tvarkymąsi.

6 klaidos planuojant mažos vonios remontą

Remontas bute dažnai primena „Tetris“ žaidimą: minimaliame plote reikia sutalpinti maksimalų reikalingų daiktų kiekį. Kalbant apie vonią, reikia sugebėti ją įrengti kompaktiškai, bet tuo pačiu užtikrinti visus patogumus. Pateikiame pagrindines klaidas, kurios gali apsunkinti gyvenimą ir trukdyti džiaugtis užbaigtu remontu.

Kaip skalbti rankšluosčius, kad jie ilgiau tarnautų

Sunku patikėti, bet iš tiesų egzistuoja tam tikros taisyklės, kaip teisingai skalbti rankšluosčius. Tam, kad rankšluosčiai būtų švarūs, užtenka juos įmesti į skalbyklę, tačiau jei norite, kad jie tarnautų kuo ilgiau, vadovaukitės toliau pateiktais patarimais, ir jie net po kelių skalbimų atrodys kaip nauji.

Ekspertės pataria, kaip išsirinkti ir derinti užuolaidas šį sezoną

Tinkamai parinktos užuolaidos akimirksniu gali pakeisti nuotaiką patalpoje, tačiau bent kartą bandę savarankiškai išsirinkti užuolaidas supras – tai ne taip jau lengva, nežinant pagrindinių taisyklių.

Būsto vėdinimas: kodėl tai svarbu ir vasarą, ir žiemą

„Patalpų vėdinimo esmė yra paprasta – oro pritekėjimas į vidų ir jo ištekėjimas į išorę. Jeigu viena iš dalių neveikia – patalpa nevėdinama. O oro cirkuliaciją galima atlikti ir su rekuperacine sistema, ir kitomis technologijomis ar būdais“, – sako Robertas Grigalis, nekilnojamojo turto plėtros įmonės „Eika“ Projektų valdymo departamento direktorius.

Nemaloniausios dėmės virtuvėje: kaip jas pašalinti

Virtuvė – tai tokia vieta, kurioje nuolat kažkas išsipila ir susitepa. O dėmės nuo kai kurių produktų valant tik išsiterlioja, bet neišnyksta. Patarsime, kaip jas pašalinti.

Planuojate statybas vasarą? Dėmesį atkreipkite į namo stogą ir fasadą

Vasarą statybos visuomet suaktyvėja. Dažnas ne tik remontuoja ar renovuoja, bet ir statosi naują būstą. Ką pravartu žinoti prieš pradedant darbus ir kodėl kokybiškos medžiagos kelia namo vertę, atsako statybų ekspertas.

Kaip palaikyti švarą namuose, kad generalinės tvarkos namuose reikėtų kuo rečiau?

Per tam tikrą laiką daugelis iš mūsų namuose užgyvena ne vieną dėžę daiktų. Seni rūbai, įvairios vaikystės relikvijos, kelionių talismanai, dovanos bei daugybė kitų, net ir nedidelių daikčiukų, nugula lentynose, tamsiuose kambariuose ir sandėliukuose. Visgi, turint ribotą erdvę, būtina atsirinkti tai, kas yra vertingiausia, reguliariai atliekant generalinę namų tvarką.