Kaip padidinti senos šildymo sistemos efektyvumą?

Vasarą reikia ruošti roges žiemai. Matyt, jau pamiršote sąskaitas, kurias reikėjo apmokėti žiemą, tačia dabar pats metas apgalvoti, ką daryti, jog kitą žiemą netektų vėl tyliai keiksnotis. Jeigu šilumos prietaisai kaisdavo visu pajėgumu, o šilumos nejautėte, tikėtina, kad šildymo sistema yra susidėvėjusi ar netinkamai prižiūrima.

Pasak šildymo sistemų ekspertų, daugelyje daugiabučių šildymo sistema yra įrengta prieš 30–40 metų. Tuo metu buvo populiarios ne itin ekonomiškos vienavamzdės šildymo sistemos, ir tik nedaugelyje daugiabučių buvo montuojama dviejų vamzdžių šildymo sistema.

„Iš dalies atnaujinti seną vienvamzdę šildymo sistemą galima, įdiegiant automatinius balansinius vožtuvus ir sumontuojant termostatines galvutes. Taip galime sistemą padaryti efektyvesnę ir namų ūkiams padėti sutaupyti iki 15 proc. dabar iššvaistomos energijos. Vis dėlto norint sumažinti išlaidas už šildymą ir jausti komfortą reikėtų ne iš dalies atnaujinti, bet pakeisti seną sistemą nauja modernia dvivamzde sistema ir pasirūpinti tinkama jos priežiūra. Teisingai įrengus ir suderinus sistemą galima sutaupyti per 35 proc. energijos“, – sakė vienos įmonės technikos direktorius Liutauras Rimkūnas.

Nauja šildymo sistema nepriekaištingai tarnaus 30 metų

L. Rimkūnas patarė, kad esant galimybei rekomenduojama seną šildymo sistemą keisti nauja, juolab tam susiklostė puikios sąlygos – sutaupyti įrengiant naują šildymo sistemą padės Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama. „Nauja dvivamzdė šildymo sistema padės ne tik sunaudoti mažiau energijos, bet ir efektyviau išnaudoti tiekiamą. Ši sistema yra lankstesnė, paprasčiau reguliuojama, reikalauja minimalios priežiūros, reguliuojama kiekvieno būsto savininko, tad šilumos naudojimą galima mažinti ar didinti atsižvelgiant į kiekvieno namo ūkio poreikius“, – pasakojo L. Rimkūnas.

Pašnekovas pridūrė, kad įrengiant naują dvivamzdę šildymo sistemą kur kas lengviau apskaičiuoti tikslius šilumos poreikius ir užtikrinti, kad naujasis šildymo sistemos sprendimas būtų pritaikytas kiekvieno namo gyventojų poreikiams. Netinkamai parinkus šildymo elementus gyventojų laukia šildymo sistemos problemos, pareikalausiančios pakartotinės renovacijos.

Pasak eksperto, šildymo sistemos renovacija gali atsipirkti per 1,5–4 metus. „Atsiperkamumo laikas priklauso nuo daugelio veiksnių: atnaujinimo apimties, senos šildymo sistemos būklės prieš pradedant renovaciją ir sistemos eksploatacijos po renovacijos. Vis dėlto mūsų kompanijos patirtis byloja, kad tinkamai atnaujinus šildymo sistemą patalpų šildymo kokybė pagerėja iškart ir paprastai sutaupoma apie trečdalį šilumos energijos, tad gyventojai kas mėnesį sutaupo apie trečdalį išlaidų šildymui“, – sakė L. Rimkūnas.

Itin daug energijos iššvaistoma dėl oro kamščių

Iš dalies atnaujinant seną šildymo sistemą būtina nepamiršti šiuolaikinių orą, nešvarumus ir nuosėdas šalinančių prietaisų. Apskaičiuota, kad dėl oro kamščių sistemoje šilumos prietaisų efektyvumas gali sumažėti net iki 80 proc., o dėl nuosėdų ir rūdžių, nuolatos besikaupiančių sistemoje, sunaudojama energija gali padidėti iki 35 proc. pirmaisiais metais. Maža to, vienas milimetras korozijos produktų šildymo ir šaldymo prietaisų efektyvumą sumažina dešimtadaliu.

„Atpažinti susidariusius oro kamščius šildymo sistemoje labai paprasta. Vienas indikatorių – skirtinguose kambariuose esantys radiatoriai įkaista skirtingai. Viena dalis radiatorių būna karšta, kita – vėsi ar net šalta. Taip pat dėl sistemoje esančio oro girdimi įkyrūs pašaliniai garsai viršutinių daugiabučių aukštų radiatoriuose – vadinamasis gurgėjimas. Šie išoriniai neefektyvios šildymo sistemos požymiai byloja, kad reikalinga išsami sistemos diagnostika. Ji dažniausiai rodo, kad šildymo sistema veikia neefektyviai – vadinasi, švaistomi gyventojų pinigai šilumai, kurios jie nejaučia. Siekiant pašalinti šiuos padarinius, tereikia iš dalies atnaujinti šildymo sistemą: pasirūpinti automatiniais purvo ir oro atskirtuvais, sumontuoti kokybiškus minimalios priežiūros reikalaujančius išsiplėtimo indus teisingam slėgio palaikymui sistemoje. Jie užtikrins šildymo sistemos ilgaamžiškumą, sumažins išlaidas šildymo sistemos priežiūrai ir svarbiausia – gyventojų išlaidas“, – įvardijo L. Rimkūnas.

Modernius oro ir nuosėdų šalinimo prietaisus rekomenduojama montuoti ir naujose patalpų šildymo bei šaldymo sistemose. Naujuose namuose įrengtose dvivamzdėse šildymo sistemose nuosėdų dalelės ima kauptis jau po metų ekspoatacijos, tad siekiant išvengti problemų, su kuriomis jau susiduria gyventojai, eksploatuojantys seną šildymo sistemą, reikėtų pasirūpinti reikiamais įrenginiais dabar.

Energijos švaistymo priežastis – išderinta šildymo sistema

„Šildymo sistemą reikia prižiūrėti kas 2–4 metus. Deja, šilumos tinklus prižiūrinčios įmonės tokius darbus daugiabučiuose atlieka per retai. Kartais šildymo sistemos priežiūros imasi daugiabučių gyventojai ir netinkamai savavališkai sureguliuoja šildymo prietaisus, todėl šie veikia neefektyviai. Todėl itin svarbu vienvamzdę šildymo sistemą keičiant dvivamzde rinktis efektyviausią automatinio balansavimo sprendimą. Tik tada pasieksite norimą rezultatą atnaujindami sistemas ir minimalizuosite išlaidas sistemos priežiūrai“, – sakė L. Rimkūnas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis