Kaip pačiam pasidaryti sieninę spintą su slankiojančiomis durimis

Ar norėtumėte turėti erdvę su slankiojančia pertvara, kur galėtumėte susidėti drabužius ar mažiau reikalingus daiktus? O gal namuose trūksta sandėliuko, bet nenorite matyti žiemos šventes primenančių žaisliukų dėžės atviroje lentynoje? Tam nereikės įsigyti naujos spintos – ją galite pasidaryti patys.

Kodėl verta rinktis sieninę spintą?


Tokias spintas įsirengti patogu dėl jų universalumo – jas galima pritaikyti įvairiuose patalpų kampuose, nišose. Jų aukštis ir plotis gali labai lengvai būti pritaikomas prie esamos erdvės. Net jei yra nelygios sienos ar grindys – tai galima pataisyti įrenginėjant rėmą ir keičiant jo padėtį. Tokios spintos įsirengimui netrukdys vamzdžiai, ventiliacijos ar elektros mazgai. Galėsite efektyviai išnaudoti šią vietą. Didesnės erdvės gali būti jaukiomis drabužinėmis, kur galima ne tik pasidėti drabužius, bet ir persirengti. Tuo pačiu yra taupoma likusi kambario erdvė dėl slankiojančių durų mechanizmo, kurio dėka durys tik pasislenka į šoną. 


Sieninės spintos įsirengimas kainuos pigiau nei įsirengti įprastą spintą. Tokios spintos kaina yra mažesnė, kadangi įrenginėjant nereikia visų sienų: dažniausiai reikia tik durų sistemos – kitas sienas atstoja nišos sienos. Negalima pamiršti ir sistemos paprastumo – ją galite lengvai įsirengti ir patys.


Spinta, sukonstruota nišoje
Spinta, sukonstruota nišoje
Unsplash


Tinkamos vietos pasirinkimas


Norėdami įsirengti sieninę spintą turite surasti tam tinkamą kampą ar sieną. Tokia slankiojanti pertvara ypač tiks kambaryje su niša. Kartais naujos statybos namuose jau būna numatyta erdvė drabužinei miegamajame kambaryje. Neturint nišos kambaryje tokią spintą galima įsirengti ir viename iš patalpos kampų. Tam reikės pastatyti vieną papildomą spintos sieną. 


Turite išsimatuoti plotį ir aukštį, pasiskaičiuoti kokio gylio bus naujoji spintos erdvė. Minimalus gylis gali būti 0,6 m. Drabužinei erdvės gylis turėtų būti nuo 1,5 m. Nuo durų pločio priklausys kelių dalių duris įsirenginėti reikėtų: vienų, dviejų, trijų ar daugiau. Vienos dalies durys įsirenginėjamos, kai nišos plotis būna daugiau nei 1,5 m.


Dviejų durų – daugiau nei 1,8 m plotis, o esant žymiai didesnei sienai siūloma pasirinkti trijų dalių. Jei plotis sieninei spintai yra mažesnis nei 1 metras – siūloma naudoti suveriamąsias duris. Įprastai tokios spintos aukštis pagal patalpos lubas būna 2,5–2,75 m.


Jei lubos aukštesnės – galima pasirinkti duris su aliuminiu rėmeliu, kuris leidžia pasiekti ir 3 metrų aukštį. Kitas būdas yra pažeminti nišos erdvę, nuleidžiant viršutinę durų rėmo dalį arba įrengti nedidelę spintelę pakeliant slankiojančias spintos duris virš jų.


Shutterstock nuotr.


Ar pirksite durų dalis ar jas gaminsite ir montuosite patys?


Išsirinkę vietą, turite nuspręsti, ar rinksitės jau paruoštas durų dalis ir tik jas sumontuosite, patys pasigaminsite ir duris.


Įsigiję jau paruoštas duris sutaupysite laiko. Ir mokėsite tik už įsigytas medžiagas, o pirkdami atskirai kiekvieną dalį turėsite mokėti už visą plokštę ir visą bėgelių ilgį. Susipjausčius dalis plokštės ir bėgelio liks nepanaudoti. Bėgelių su ratukais sistema būna pritaikyta jūsų užsisakytoms durims, tad nebereikia tuo papildomai rūpintis.


Kai renkatės patys atskirai sistemos dalis, būtina atsižvelgti į bėgelio, ratukų atitikimą ir galimybes išlaikyti naująsias duris. Dėl šių priežasčių dažniausiai yra užsisakomos jau paruoštos durys, bet įsirengiamos pačių namų šeimininkų. Toks variantas yra šiek tiek brangesnis, bet tuo pačiu ir saugesnis, jei tokią spintą įsirenginėtumėte pirmą kartą patys.

Užsisakyti galima pagal išmatavimus arba pritaikyti jau esančiose parduotuvėse. Medžio drožlių plokštės būna laminuotos, platus tekstūrų ir spalvų pasirinkimas. Galite rinktis nuo natūralaus medžio iki kitų paletės spalvų. Galite rinktis ne tik iš laminuotų medžio plokščių ar plastikinių durų sistemų.


Šiuo metu Lietuvoje yra siūlomi variantai iš permatomo ir matinio nepermatomo stiklo. Permatomo stiklo durys nėra labai praktiškos drabužinei, bet gali suteikti išskirtinumo kambario interjerui. Išskirtinumo suteiktų ir iš veidrodinio stiklo pagamintos spintos durys. Galima pasirinkti ir durų sistemas, kuriose derinamos kelios skirtingos medžiagos, pavyzdžiui: medinis ar metalinis rėmas su stiklu.


Shutterstock nuotr.


Nuo ko pradėti, norint pasigaminti sieninę drabužinę?


Pirmiausia, nusibraižykite ant popieriaus ar kompiuteryje, kokio dydžio ir kokiu atstumu bus galinė siena iki slenksčio. Nuspręskite, kas joje bus, ir kokias lentynas ruošiatės ten įsirengti ir kiek jos užims vietos.


Galbūt drabužinėje reikės įsirengti ir papildomą apšvietimą. Apie tai pagalvokite iš anksto, kad netektų švaistyti laiko, ieškant savo daiktų tamsoje.


Žemiau pateikiamos instrukcijos kaip pasigaminti patiems dviejų dalių duris iš laminuotų medžio drožlių plokščių. Spintų iš daugiau dalių durų pasigaminimo principai labai panašūs.

Shutterstock nuotr.


Patiems gaminant spintą, reikės:


80–100 mm ilgio medvaržčių (kaiščių ir varžtų, jei namo sienos mūrinės). Medvaržčiai turėtų būti 50 mm ilgesni nei lentjuostės; 

Iki 50 mm storio trijų lentjuosčių luboms ir sienoms (dvi nišos krašto ilgio ir viena nišos pločio ilgio);

Bėgelių ir ratukų, slankiojančioms dviejų dalių durims. Galima įsigyti paruoštus komplektus arba bėgelius ir ratukus atskirai. Įprastai ratukai būna pritaikyti 60–150 kg masės slankiojančioms durims;

Dviejų laminuotų medžio drožlių plokščių (18 mm arba 25 mm storio). Galite pasirinkti iš daugybės dydžių priklausomai nuo gamintojo ar rūšies: 1250–2050 mm pločio ir 2440–2750 mm ilgio;

50-70 mm pločio trijų apdailos juostų (lentjuosčių ilgio);

PVC juostos ritinėlio (jei patys pjausite plokštes – kraštų apdailai);

Pildomai reikės įrankių: elektrinio pjūklo plokštėms ir lentjuostėms, metalo pjūklelio, atsuktuvo arba gręžtuvo–suktuvo, gulsčiuko.


Būtinus reikmenis ir trūkstamas dalis galima lengvai surasti ir įsigyti statybinių medžiagų prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse. Jei neturite jums reikalingo įrankio – galite nebrangiai išsinuomuoti didžiųjų prekybos centrų įrankių ir technikos nuomos skyriuose.


Lentjuosčių ir slankiojančios sistemos tvirtinimas


Savo planą ant popieriaus perkelkite ant kambario sienų, išsimatuokite ir pažymėkite pieštuku ant nišos kraštų ir lubų. Prie pažymėtų taškų prigręžkite lentjuostas medvaržčiais, kad jos būtų lygiai su kraštu. Jei namas yra mūrinis – naudokite kaiščius ir varžtus.


Pradėkite nuo lubų. Tvirtinant šonines lentjuostes būtinai išpjaukite grindjuostės dalį, kad lentjuostė priglustų prie sienos. Patikrinkite su gulsčiuku, kad pritvirtintumėte tiesiai visą apvadą. Labai svarbu, kad lentjuostė ant lubų būtų tiesi, nes dėl atsiradusio pakrypimo gali sunkiai atsidarinėti durys. 


Pirkdami atskirai bėgelį ir ratukus pasižiūrėkite kokiam svoriui ir durų dydžiui jie pritaikyti. Jei durys bus didelės ir sunkios – geriau pirkite tvirtesnius ir tam pritaikytus komplektus. Bėgeliai būna 2-3 m ilgio, tad reikės supjaustyti iki reikiamo dydžio – tam naudokite metalo pjūklelį. Tokie pjovimo darbai būna atliekami ir didžiosiose statybinių prekių parduotuvėse.


Prie lubų pritvirtintos medinės juostos priveržkite bėgelio viršutinę dalį. Tam naudokite tuos pačius medvaržčius. Jie dar labiau pritvirtins konstrukciją prie lubų.


Shutterstock nuotr.


Durų paruošimas ir prikabinimas


Jei neturite tinkamų laminuotoms medžio drožlių plokštėms pjauti įrankių – galite užsakyti jau supjaustytas į reikiamą dydį. Pjaudami patys išmatuokite plokštes nuo dviejų kraštų, kad nereikėtų jų pjauti papildomai. Jei pjausite patys be specialaus dviašmenio pjūklo – dar gali tekti kraštus sulyginti su šlifuokliu.


Nupjauti kraštai apklijuojami PVC juosta.


Prie paruoštų durų dalių viršuje ir apačioje pritvirtinami ratukai, kurie bus įstatomi į viršutinį ir apatinį bėgelius. Juos tvirtinkite kiek tolėliau nuo durų krašto. Perkant bėgelio ir ratukų komplektą būna nurodyti brėžiniai, kokiu atstumu ratukus tvirtinti prie plokščių, kad viskas veiktų nepriekaištingai. Būtinai laikykitės nurodytų atstumų. Svarbu, kad ratukai laisvai užsikabintų viršutiniame bėgelyje.


Išbandykite, kai abi pertvaros dalys bus paruoštos. Jei viskas gerai veikia – tada pritvirtinkite ir apatinį takelį prie grindų. Apatinių ratukų aukštį būna galima šiek tiek pakoreguoti.


Apdaila ir papildomos galimybės


Apdailos juostas galite apkalti per visą lentjuosčių ilgį, kad jų bei takelių nesimatytų. Jos turėtų būti didesnės už prie sienų pritvirtintas lentjuostes, kad uždengtų tarpą tarp lentjuosčių ir uždarytų durų. Šiuos apvadus galite nudažyti, pritaikyti prie interjero ir naujosios drabužinės spalvos.


Shutterstock nuotr.


Papildomai galite:


Ant durų dalies priklijuoti veidrodį arba prikabinti, jei yra specialiai paruoštos vietos;

Pritvirtinti specialius durų kraštus ar durų rankenėles, kad lengviau būtų atidaryti;

Prilipdyti nuotraukas, vaikų kambaryje pritvirtinti piešimo lentą;

Išnaudoti didesnės drabužinės vidinę durų pusę: pritaisyti skrybėlės ar kaklaraiščių pakabą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis