Kaip išvengti sniego ir ledo sankaupų ant stogo?

Sniego ir ledo sankaupos ant stogų yra labai įprastas reiškinys snieguotose vietose, taip pat ir Lietuvoje. Jos yra vienas didžiausių namų priešų, tačiau sniego sankaupas galima ir sumažinti ir netgi pašalinti tinkamai užsandarinant ir vėdinant namą. Kaip išspręsti šią problemą?

Sniego sankaupos yra ne tik sniegas, bet ir maži ledo gabaliukai, kurie kaupiasi išilgai stogo ir jo pakraščiuose. Kol jie sušalę, didelio pavojaus nekelia, bet šiltesnėmis žiemos dienomis paviršinis sniegas tirpsta ir kaupiasi už žemiau esančio ledo sluoksnio, kol galiausiai smelkiasi link čerpių. 

Toks ledo ir sniego vanduo gali prasismelkti pro stogą net pusantro metro ir daugiau. Ir tuomet vandens lašai pradeda lašėti per stogą. Tokios problemos ženklus pirmiausiai galite pastebėti, jei atsirado rūdžių dėmių ar gipso tvirtinimo detalių ar atsilupusių dažų sluoksnių prie langų ar durų.

Sniego ir ledo sankaupos bei varvekliai susiformuoja, kai tirpsta sniegas ir leidžiasi žemyn nuo stogo ir užšąla netoli krašto. Taip nutinka tuomet, kai jūsų namo stogo temperatūra yra aukščiau už 0 laipsnių pagal Celsijų.

Daugelyje namų šiluma išeina per lubas į palėpę ir šildo medieną bei čerpes tiesiai virš stogo. Netgi jei lauke temperatūra yra žemiau nulio, sniegas tirpsta tose vietose, kur stogas šildo labiausiai. Kai sniegas tirpsta, jo vanduo nuteka žemiau, kur jau stogas nebėra toks šildomas, ir tuomet sniego vanduo užšąla į ledą.

Užkirsti kelią sniego ir ledo sankaupoms, svarbiausia, yra tiesiog savo palėpę ir stogą laikyti vėsiai. Po šlapdribos ant šalto stogo atsiras neplonas sluoksnis sniego. O kuo šiltesnis stogas, tuo greičiau pamatysite, kuriose vietose sniegas tirpsta labiausiai.

Kaip išvengti sniego ir ledo sankaupų?

1. Užsandarinkite palėpę. Daugelyje namų viena trečioji dalis šilumos išeina per lubas į palėpę. Taip nutinka tuomet, kai oro nutekėjimas atsiranda lubų tarpeliuose, gipso spragose, įtrūkimuose prie šviestuvų, vandentiekio vamzdžiuose ir panašiai. Ir tokius oro nutekėjimus yra labai sunku sustabdyti. Jūs turėtumėte labai atidžiai apžiūrėti palėpę ir galimas nesandarias vietas užpurkšti statybinėmis putomis. Tokį darbą atlikite tik tuomet, kai lauke jau vėsu, nes vasaros metu, galite apsinuodyti. Būtinai užsimaukite respiratorių, marškinius ilgomis rankovėmis ir ilgas kelnes, kad išvengtumėte odos sudirginimo. Sustabžius oro nutekėjimą, sumažinsite sniego ir ledo kaupimąsi ir taip sumažinsite energijos suvartojimą bei šildymo bei oro kondicionavimo sąskaitas.

2. Išmatuokite palėpės sandarumo lygį. Statybos standartiniuose aprašymuose palėpei izoliuoti reikia maždaug nuo 30 iki 35 centimetrų stiklo pluošto arba celiuliozės. Jei jūsų stogo apšiltinimo sluosksnis neviršija daugiau nei 20 centimetrų, reiktų pridėti daugiau, ypač jei anksčiau teko susidurti su sniego ir ledo sankaupomis.

3. Jei visgi jau susidūrėte su sniego ir ledo sankaupų ant stogo problema, rekomenduotina pasisamdyti stogų dengimo kompaniją, kuri siūlo sniego nuvalymo paslaugas. Dažnai į tokių kompanijų paslaugas įeina garinis stogo valymas su aukšto slėgiu plovimu naudojant karštą vandenį. Toks metodas tirpdo ledą nepažeidžiant stogo dangos.

Užsakymo nr.: PT_63397968

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis