Kaip išsirinkti naujų namų projektą?

Nekilnojamojo turto (NT) vystytojai pirkėjams šiuo metu siūlo bent kelias dešimtis naujų projektų, tarp kurių ir individualių namų kvartalai, kotedžai, ir daugiabučiai. Kai kurie jų – įsikomponuoja į tradicines miestų erdves, kiti – kuria atskiras gyvenvietes. Tiesa, pastarosios dažnai būna kiek toliau nuo centro.

Kiekvienas iš jų – atitinka skirtingus nekilnojamojo turto pirkėjų lūkesčius. Tačiau kaip nepasimesti, ir teisingai įvertinti savo poreikius? Svarbu gerai pagalvoti ne tik apie kainą, bet ir kitus, ne ką mažiau svarbius, aspektus. Susisiekimas, saugumas ir artimiausi kaimynai – tai tie kriterijai, su kuriais naujoje vietoje teks susigyventi.

Rajonas ir atstumas

Renkantis iš naujų NT projektų, visų pirma reikėtų įsivertinti, kuriame rajone norėtumėte gyventi bei ar iš jo galėsite patogiai ir lengvai susiekti su jums svarbiomis miesto dalimis. „Net jei ir važinėjate automobiliu, viešojo transporto stotelė visuomet bus privalumu, jei turite vaikų ar mėgstate pasikviesti svečių. Ne ką mažiau svarbu ir svečių parkavimosi vietos greta namo“, - komentuoja NT brokeris Edvardas Bernotas.

Beje, nauji NT projektai dažnai statomi tokiose miesto vietose, kuriose nebuvo planuojamas intensyvus eismas, todėl atsikrausčius naujiems gyventojams – susidaro kamščiai. Rinkdamiesi būstą – pasidomėkite, kaip planuojama sutvarkyti transporto infrastruktūrą. Galbūt, greta planuojamas gatvių platinimas, naujas kelias ir pan.

Nors apie tai nepagalvojame, tačiau svarbus net ir aplinkinio rajono gyventojų amžius. „Ryškėja tendencija, jog tradiciniuose miestų rajonuose gyvena vyresni žmonės, o naujuose – jaunesni. Amžiaus pasiskirstymas ilgainiui gali lemti skirtingos infrastruktūros kūrimą. Labiau tikėtina, jog ten, kur gyventojų amžiaus vidurkis didesnis – greičiau bus atidaryta medicinos įstaiga nei vaikų darželis“, - sako Andrius Gintalas, Kurgyvenu.lt direktorius.

Aplinka ir infrastruktūra

Prie kai kurių dalykų esame taip įpratę, jog jų pasigendame tik tada, kai prireikus – neturime po ranka. Tarp tokių patenka ir parduotuvės, mokyklos, kavinės, sporto klubai ar vaistinės, todėl tam, kad galėtumėte gyventi komfortabiliai – vertėtų išsiaiškinti, ar šioms įstaigoms yra suplanuotos vietos. Jei ne – tuomet kur yra artimiausios, ar jas lengva pasiekti. Beje, rinkdamiesi naują butą, turėtumėte apsvarstyti ir kelionę į darbą.

Beje, jei esate aktyvus – išsiaiškinkite, kokios laisvalaikio zonos yra greta. Juk jei šalia parkas, jau galite planuoti bėgiojimą rytais, o savaitgaliais – pasivažinėjimą dviračiais. Jei per 5 min. automobiliu galite pasiekti ežerą – vasarą tai gali tapti geriausiu poilsiu po darbo. Beje, naujuose namų kvartaluose dažnai kuriamos ir atskiros laisvalaikio zonos su sporto aikštelėmis, suoliukais.

Ar tokios suplanuotos greta jūsų apžiūrimo namo?

Namo vieta mieste bei jo aplinka gali daryti įtaką ir jūsų asmeniniam bei daiktų saugumui. „Labai dažnai žmonės neįvertina savo aplinkos. Žinodami, kokie nusikaltimai įvykdomi rajone – jei galėtų saugotis. Žinoma, tai nereiškia, kad pavyks išvengti nelaimės, bet jos tikimybė – bus mažesnė. Pavyzdžiui, jei dažnai sutemus grįžtate pėsčiomis – tuomet pasitikrinkite užpuolimų statistiką ir pagalvokite, kaip planuosite grįžimą namo. Jei rajone dažnos vagystės iš butų – pasirūpinkite signalizacija bei tvirtesnėmis durimis“, - primena A. Gintalas.

Įrengimas ir išlaikymas

Dažniausiai nauji butai parduodami su daline apdaila. Paprastai kiekviena statybų bendrovė nusistato savo sąrašą baigtinių darbų, šie įrašomi ir į pirkimo - pardavimo sutartį. Tam, kad vėliau netektų nustebti – įsigilinkite, kokie darbai turi būti padaryti iki jums perimant buto valdymą. Nepamirškite ir to, jog ilgai laikyti iki galo neįrengto buto – nerekomenduojama, todėl perkant tokį vertėtų aplankyti ir statybinių prekių parduotuves, išsiaiškinti, kiek pinigų reikės užbaigti apdailai. Visuomet vertinga – pasikonsultuoti su šį kelią jau praėjusiais žmonėmis, savo nekilnojamojo turto brokeriu.

Beje, pirkdami butą būtinai pasiteiraukite apie langus, lauko duris, vėdinimo sistemą bei garso izoliaciją. Visa tai susiję tiek su saugumu, tiek su gyvenimo kokybe. Juk niekas nenori užuosti kaimynų kepamų kotletų ar girdėti nevykusio dainavimo duše, o žiemą ant palangės rasti pripustyto sniego. Senesniuose butuose, kuriuose jau kažkas gyveno, paprastai tokios problemos jau būna išspręstos, nes su jomis – niekas ilgai neapsikenčia. Beje, garso laidumas – kone sunkiausiai sprendžiama problema.

Senos statybos namuose – didžiausią buto išlaikymo dalį sudaro šildymas. Tuo tarpu naujos statybos, atvirkščiai, nors šildymas būna gerokai pigesnis, bet labiau jaučiasi mokesčiai už kitas paslaugas. Pasidomėkite, ar naujame name bus prižiūrima aplinka, pjaunama žolė, želdinami gėlynai, ar laiptinės bus plaunamos. Ne mažiau svarbu ir papildomos paslaugos, tokios kaip internetas ar atliekų išvežimas. Kas tuo rūpinsis – susikūrusi namo bendruomenė ar statybų bendrovė, namo administratorius?

Kaina ir greitis

Beje, net jei butas naujame name atrodo neįkandamas – nenuleiskite rankų. Labai dažnai statybų bendrovės vykdo savotiškus išpardavimus. „Dažniausiai kainos šiek tiek sumažinamos paskutiniams likusiems butams, taip pat visuose namuose yra kampinių, tamsesnių butų, kurie gali kainuoti pigiau. Tiesa, rinkdamiesi tokį variantą, turėsite mažiau laisvės, o ir sprendimus reikės daryti greitai“, - sako ne vienerius metus brokeriu dirbantis E. Bernotas.

Tam, pritaria ir A. Gintalas. Tačiau jis perspėja, jog tam, kad spėtumėte pastebėti ir įsigyti geriausią variantą – rekomenduojama kreiptis į brokerius, kurie, turėdami tam tinkamus įgūdžius, galės stebėti rinką už jus.

Pirkdami naują butą, visuomet galvokite apie ateitį. Jei šiandien jūs daug dirbantis viengungis, ar nenutiks taip, jog po kelių metų sūpuosite savo vaikus, kuriems reikės žaidimų aikštelės? Apie tokius dalykus geriau pagalvoti iš anksto, net jei jie atrodo labai tolimi. Ypač tai aktualu imant paskolą iš banko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis