Kaip iš baldų pašalinti kosmetikos dėmes

Pašalinti kosmetikos dėmes iš drabužių, baldų ar kilimų gali būti pakankamai sunku. Kiekviena moteris, kada nors lakavusi savo nagus, gali patvirtinti faktą, kad anksčiau ar vėliau nagų lakas pasipila ant kilimo ar drabužių, o paskui tenka nemenkai paplušėti.

Makiažo priemonės būna dviejų rūšių – riebios ir neriebios. Riebalų nėra tokiose makiažo priemonėse kai akių šešėliai, skaistalai ir biri pudra. Kitai grupei priklauso lūpdažiai, skystas makiažo pagrindas, akių tušas ir panašiai. Abi šios makiažo priemonių grupės reikalauja skirtingų valymo metodų.

Pašalinti dėmes nebus sunku, jeigu apsiginkluosite sveiku protu. Pirma, prieš pradėdami dėmės šalinimo darbus, išbandykite medžiagą ar kilimą nematomoje vietoje. Jeigu ištepėte drabužį, pabandykite valyti palenkimui paliktą medžiagą – tik taip galėsite įsitikinti, kad jos nesugadinsite.

Jeigu dėmė ant kilimo, tuomet išbandykite valymą toje vietoje, kuri nematoma jums ir jūsų svečiams.

Kovai su kosmetikos dėmėmis pasitelkite šias priemones:
1. Valymo spiritas (izopropilo alkoholis)
2. Vandenilio peroksidas
3. Valymo tirpikliai, tokie kaip terpentinas ar vaitspiritas
4. Bet koks kokybiškas visiems audiniams tinkantis baliklis
5. Baliklis su chloru
6. Buitinis amoniakas
7. Švarus baltas audinys

Suprantama, geriausia bandyti pašalinti dėmę kaip įmanoma greičiau, nes šviežios dėmės išsivalo daug paprasčiau. Gera žinia apie kosmetikos paliktas dėmes yra ta, kad makiažą darome dažniausiai namuose, prieš išeidamos į darbą ar vakarėlį, todėl dėmę galima išvalyti tuojau pat.

Taigi, pradėkime nuo lūpdažio. Prieš mėgindamos išvalyti dėmę pirmiausia perskaitykite drabužio priežiūros etiketę. Gali būti, kad jam tinkamas tik „sausas valymas“. Kadangi lūpų dažai yra riebi makiažo priemonė, gariausiai prieš išmetant jais išteptą palaidinę plauti, tą vietą sudrėkinti pirminiu dėmių valikliu. Tačiau dėmės netrinkite – gali būti tik blogiau. Švelniai pavalykite dėmės vietą švariu baltu audeklu ir išskalaukite šiltame vandenyje. Jei dėmė neišsivalė, užpilkite skysto valiklio, tačiau vėlgi medžiagos netrinkite.

Dažnai lūpdažio dėmes gali pašalinti valymo spiritas. Patepkite dėmę nedideliu kiekiu izopropilo alkoholio, tada užlašinkite skysto valiklio, paskui drabužį išplaukite pagal etiketėje nurodytas instrukcijas. Buitinis amoniakas yra dar viena puiki lūpdažių dėmių šalinimo priemonė. Iš pradžių kiek įmanoma lūpdažį nuplaukite vandeniu, paskui patepkite trupučiu amoniako, išskalaukite ir išplaukite pagal etiketėje nurodytas rekomendacijas. Niekada amoniako nenaudokite ant šilko ar vilnos!

Dažnai lūpdažių dėmes įveikti gali padėti plaukų lakas. Ant dėmės užpurkškite šiek tiek plaukų lako, leiskite kelias minutes įsigerti, o paskui kruopščiai nuvalykite baltu audeklu. Išskalaukite ir išplaukite pagal etiketėje nurodytas rekomendacijas. Jeigu išteptas drabužis yra vienas mėgstamiausių, galbūt vertėtų atiduoti drabužį valyti profesionalams. Ypač, jeigu tai brangus ir prabangus rūbas.

Taip pat gana paprasta valyti ir nagų lako dėmes. Tam paprasčiausiai panaudokite nagų lako valiklį su acetonu. Dėmėtą drabužį padėkite virš nedidelio dubens, o patį audinį pritvirtinkite gumine juosta, kad jis nejudėtų. Nerūdijančio plieno šaukštu ant dėmės atsargiai užpilkite nedidelį kiekį nagų valiklio ir leiskite jam per dėmę prasisunkti į dubenį. Galite pirštu atsargiai patrinti dėmės vietą. Išskalaukite ir išplaukite pagal etiketėje nurodytas rekomendacijas.

O štai akių tušo dėmes šalinti reikia kitaip. Kadangi jis pagamintas aliejaus pagrindu, geriausiai tinka riebalų tirpiklis iš sauso valymo arsenalo. Sauso valymo tirpikliuose esantys fermentai suskaido baltymų klijus, kurie sujungia dėmę su audiniu, taip pat pažeidžia ir pačią dėmę. Leiskite išdžiūti, likučius nuvalykite, paskui išplaukite pagal etiketėje nurodytas rekomendacijas.

Skysto makiažo pagrindo dėmes pašalinti sunku. Turbūt vienas įdomiausių pasiūlymų mena Antrąjį pasaulinį karą, kai gauti muilo buvo labai sudėtinga. Tada suteptą drabužį nakčiai palikdavo lauke ant žolės, ištepta puse į apačią. Teigiama, kad kitą rytą dėmių nebūdavo! Taip pat galite išbandyti indų ploviklį.

Plaukų dažų dėmę valykite izopropilo alkoholiu, kartokite tol, kol ji visiškai išsivalys. Taip pat kai kuriems audiniams galima naudoti terpentiną, žiebtuvėlių skystį ir vaitspiritą. Paskui išplaukite ar išvalykite pagal etiketėje nurodytas rekomendacijas. Tačiau įspėjame, kad plaukų dažai palieka vienas sunkiausiai išvalomų dėmių.

Yra daugybė kosmetikos priemonių paliktų dėmių valymo būdų. Dauguma jų vienodai tinka ir drabužiams, ir baldams, ir kilimams valyti. Pirmiausia turite išsiaiškinti, dėmės „kaltininkas“ pagamintas aliejaus pagrindu ar ne. Visada atidžiai perskaitykite etiketėje nurodytas instrukcijas. Tai gali padėti išgelbėti mėgstamą palaidinę ar megztinį.

Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis