Kaip atšildyti vamzdžius?

Kai oro temperatūra lauke dar nėra žema, neretai pamirštame vandens vamzdžius. Jais būtina susirūpinti, nes jei lauko temperatūra pasieks žemą temperatūrą, jie gali užšalti ir sukelti nemažą pavojų, nes šąlant vanduo turi savybę plėstis ir daryti spaudimą. O nuo spaudimo vamzdžiai gali tiesiog įtrūkti. Jei vamzdis įtrūks, pasipils keli šimtai litrų vandens per valandą, vadinasi, bus patirti ir tūkstantiniai nuostoliai.

Kokios vietos pavojingiausios?

Šalčiui jautriausios vietos vamzdžiams, jei jie yra įrengti laukto sienoje, yra po kriaukle ir po pamatais. Tad jei pastebėjote užšalusius vamzdžius, turėtumėte nedelsiant juos atšildyti. O tai galite padaryti kelias metodais priklausomai nuo to, kur yra vamzdis. Dėmesio! Tik niekada nebandykite fakelo liepsnos, nes didelė tikimybė, kad galite sukelti gaisrą.

Kaip atšildyti vamzdžius?

Kai vamzdžiai užšalę, įjungus vandens maišytuvą, vanduo nebėgs arba bėgs labai nedaug. Kai tik suprasite, kad vamzdžiai užšalo, nedelsiant imkitės veiksmų. Pirmiausiai nustatykite užšalusį vamzdį ir raskite užblokuotą vietą. Sekite vamzdį nuo čiaupo iki ten, kur jis pasiekia išorę, pavyzdžiui, išorinę sieną arba pamatus, arba rūsį. Užšalusią vamzdžio vietą turėtumėte pamatyti, nes paprastai ta vieta yra apledijusi ar apšerkšnojusi. Dėmesio! Atšildant vamzdį, jei jis įtrūksta prieš ledui ištirpstant, būtinai užsukite vandenį.

Jei atrasite, kad vamzdis užšalo iš už išorinės sienos ar lubų, vadinasi, jums teks rinktis iš kelių variantų. Pirmiausiai, įjungti šildymą namuose visu pajėgumu ir laukti. Arba jūs galite panaudoti infraraudonųjų spindulių lempą arba kitokius šilumos šaltinius, kuriuos reiktų pastatyti priešais tą sieną, kur yra užšalęs vamzdis. Infraraudonųjų spindulių lempos yra geresnės, nei kitos lempos, nes jų šiluma keliauja daug greičiau.

Atšildant vamzdžius, palikite pagrindinį vandens vožtuvą neužsuktą (jį rasite netoli vandens skaitiklio) ir šildykite užšalusį vamzdį nuo vandens čiaupo link užšalusios vamzdžio vietos. Tokiu būdu vanduo gali pradėti tekėti ten, kur tirps ledas, ir vandens spaudimas padės ledui tirpti greičiau.

Beje, vienas geriausių ir saugiausių būdų atšildyti vamzdį yra fenas. Tik vėlgi, nepamirškite įjungti čiaupo ir šildyti link tos vietos, kur yra užšalęs vamzdis. O jei vamzdis yra šalia dar vienos sienos, galite ją uždengti folija, kad šildant šiluma sklistų iš abiejų pusių.

Ką derėtų žinoti norint užkirsti kelią vamzdžių užšalimui?

Kraną palikite šiek tiek atsuktą – tiek, kad vanduo tik lašėtų. Kapsintis vanduo užlaikys vandenį nuo užšalimo. Taip pat palikite spintelės (esančios po kriaukle) duris atidarytas – lai ten patenka kambario temperatūros oras. Jei gyvenate nuosavame name, būtinai nusukite sodo žarnas nuo lauko krano.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis