Kaip atsikratyti purvo, kurį parsinešate žiemą

Vėlyvą rudenį, žiemą ir pirmaisiais pavasario mėnesiais ant savo batų nešiojame daugybę purvo. Žemę stingdanti, tačiau niekaip nesustingdanti šiuolaikinė žiema, nešiojamą purvo kiekį tik padidino.

Purvas iš lauko į namus dažniausiai atsiranda nuo batų (nebent netyčia įkritote į purviną balą ir visas varvantis grįžote namo). Todėl išvengti papildomo purvo galima pasitiesus durų kilimėlį, kurį, žinoma, beveik visi turime. Tačiau po šiltesnių orų įprotis į jį valytis kojas gali būti užmirštas. Būtent – valytis. Lengva pamiršti, kad toks kilimėlis yra skirtas ne tik ant jo užlipti ir tas kelias sekundes leisti drėgmei įsigerti. Galite pasitiesti ir du kilimėlius – vieną iš lauko, kitą iš vidaus.

Išvalyti durų kilimėlį nesunku, daugumą užtenka tiesiog praskalbti, tačiau nepriklausomai nuo jų būklės, rekomenduojama juos labai gerai išpurtyti. Tuomet kilimą nusiurbkite, užberkite kepimo sodos ir įtrikite ją į kilimėlį. Ypatingai sunkiems atvejams galima panaudoti kilimų valiklį. Palikite bent dienai, tuomet nuplaukite stipria srove. Be abejo, apšluokite tą vietą bei šiek tiek daugiau aplinkinio ploto, kur kilimėlis gulėjo. Taip purvas ilgiau nepateks po kilimėliu.

Kilimas. Jūsų koridoriuje gali būti patiesta įvairi danga. Jeigu tai – kilimas, geriausia į atsiradusias šlapias dėmes reaguoti greitai. Galite ją pavalyti vandens ir sodos mišiniu, praplauti paprastu vandeniu ar panaudoti druską, kuri pristabdys dėmės plitimą ir dalį purvo sugers. Prisiminkite, jog valyti šviežias kilimo dėmes reikia sugeriant švariu audiniu. Negalima jų trinti, nes taip purvas tik dar labiau įsigers. Pradėkite nuo dėmės kraštų.

Žiemos laikotarpiu į namus su batais galime atnešti ir žvyro. Tokius nešvarumus geriausia susiurbti, o daugiausiai laimi tie, kas turi siurblį su plovimo funkcija. Toks įrenginys gali pašalinti ir senesnes, ir šviežias dėmes. Taip pat pastebėtina, kad jeigu namo koridoriuje prie laukujų durų tiesiate kilimą, geriau jis būtų tamsesnių spalvų – purvas ar valymo pėdsakai matysis mažiau.

Fotolia nuotr.

Grindys. Parketui, parketlentėms, medžio masyvo grindims nėra naudinga gauti daug vandens, todėl jų valymui naudokite vos sudrėkintą šluostę. Nors actas yra žinomas kaip geras valiklis, čia geriau jo nenaudoti – tiek actas, tiek kiti rūgštiniai valikliai labiau tinkami šalinti kieto vandens liekanas nei purvą. Jei norite pasigaminti savo valiklį, galite pripildę plovimui skirtame kibire ištirpinti ketvirtadalį puodelio švelnaus indų ploviklio. Vanduo turėtų būti drungnas arba šiltas, bet ne karštas. Nepamirškite labai gerai išgręžti šluostės.

Laminuotos grindys yra itin jautrios drėgmei, joms geriausia tinka specialūs valikliai. Jei valote vandeniu, šluostę gerai išgręžkite. Naudokite tik minkštas šluostes, nevalykite grindų valikliais su vašku ar stiprios koncentracijos valikliais, garais.

Taip pat didelė grindų dangų problema gali būti braižymasis, todėl bet kokiu atveju geriau nenaudoti abrazdyvinių valiklių ar šiurkščių šluotų. Prisiminkite, kad netgi ir radus įsisenėjusią dėmę, nereikia nebūtina griebtis pirmo pasitaikiusio ploviklio – išbandykite „švelniausią“ variantą, o jeigu jis nepadeda, galite imtis rimtesnių priemonių.

Virtuvėse ar netgi koridoriuose tiesiamos PVC dangos (linoleumas) puikiai nusivalo, tačiau ir joms reikia vengti naudoti abrazyvinius valiklius – jie gadina dangą. Dėmes galite valyti mišiniu iš šilto vandens ir švelnaus indų ploviklio, muilo, tačiau venkite sodos, kadangi ji kenkia dangos blizgesiui. Patartina PVC dangą vėliau perplauti švariu vandeniu.

Plytelių grindys yra atsparesnės mechaniniam poveikiui, tačiau abrazyviniai ir rūgštinio pagrindo valikliai ilgainiui gali paveikti ir jų paviršių, todėl šiomis priemonėmis nepiktnaudžiaukite. Prieš padengiant plyteles valikliu, nepakenks jas sušlapinti vandeniu. Vanduo užpildo porėtą plytelės paviršių ir sumažina galimybę ten patekti valikliui. Dar kartą vandeniu plaukite jas nuvalę, nusausinkite minkštu audiniu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis