Kaip apsaugoti produktus nuo maistinių kandžių

Maistinės kandys gali sugadinti ne tik produktus, bet ir nuotaiką, jau nekalbant apie apetitą. Kaip atsikratyti maistinių kandžių ir teisingai laikyti produktus, kad apsisaugotumėte nuo šio kenkėjo?

Atidarydami indą su kruopomis, biriais produktais, arbata ir riešutais, mes tikimės išvysti ten būtent tai. Deja, kartais ten galima pamatyti dar ir gyvų būtybių – drugelių ir lervų. Tiems, kas nei karto nebuvo susidūrę su maistinėmis kandimis, tai gali sukelti tikrą šoką. Kas jau susipažinęs su tokiais „kaimynais“, eilinį kartą nusimins ir išmes visus sugadintus produktus. Tačiau ir tai problemos neišspręs, todėl būtina žinoti, kaip taisyklingai atsikratyti maistinių kandžių, ir ką daryti, kad jos daugiau nepasirodytų virtuvėje.


Kokiuose produktuose veisiasi maistinės kandys?


Dažniausiai maistinių kandžių galima aptikti kruopose, biriuose produktuose, arbatoje, riešutuose ir pupelėse. Įdomu, kad maistinės kandys nieko nevalgo, paprasčiausia deda kiaušinėlius palankioje terpėje – net sunku pasakyti, kas blogiau.


Maistines kandis atsinešame į namus iš parduotuvės kartu su produktais, kurie buvo neteisingai laikomi sandėliuose ir blogai apdoroti, taip pat jos gali atskristi iš kaimynų.


Kaip atsikratyti maistinių kandžių?


Jeigu inde su biriais produktais ar pakelyje radote nemalonų siurprizą, žinokite, kad jūsų laukia daug darbo. Pirmiausia, be jokio gailesčio išmeskite į šiukšlių dėžę viską, ką spėjo sugadinti maistinės kandys. Patikrinkite visus produktus, ypač tuos, kurių seniai nenaudojote. Nieko negailėkite, kitaip kenkėjas toliau dauginsis, o jūs, atleiskite, valgysite maistą su lervomis.


Iškart įsiminkite pagrindinę taisyklę – niekada nelaikykite produktų pakeliuose, jie turi būti tik sandariai užsidarančiuose induose ir talpose! Jeigu kažkas liko pakelyje, iškart perpilkite į talpą. Beje, jeigu į indą su biriais produktais įmesite kelias skilteles česnako, tikimybė, kad ten atsiras maistinių kandžių, gerokai sumažės. Kadangi maistinės kandys negali pakęsti aštrių kvapų, reikia suvilgyti acte servetėlę ir ja nuvalyti visus paviršius, kur jos gali būti. Prieš tai vertėtų viską nuplauti muilo tirpalu ir gerai išvėdinti. Jeigu nesate pasiruošę gyventi kaimynystėje su maistinėmis kandimis ir kas mėnesį išmesti po kelis kilogramus kruopų, šios sąlygos yra būtinos!


Maistines kandis galima baidyti ir malonesniais kvapais: levandų, mėtų, lauro lapų, gvazdikėlių, kėnių aliejaus. Padės ir kvapnieji maišeliai ar specialios maistinėms kandims skirtos gaudyklės.


Ką daryti, kad virtuvėje daugiau neatsirastų maistinių kandžių?


Kartais aštrių kvapų maistinėms kandims atbaidyti nepakanka. Kad jos daugiau nepasirodytų jūsų virtuvėje, reikėtų laikytis tam tikrų taisyklių:

* virtuvėje ir spintelėse visada turi būti švaru;

* prieš kruopų perpylimą į indelius pažiūrėkite, ar nėra jose lervų ar kiaušinėlių;

* pirkite supakuotus produktus;

* kruopas, arbatą, riešutus ir kitus birius produktus reikia laikyti tik hermetiškai užsidarančiose talpose;

* kad maistinės kandys neatskristų iš kaimynų, visas angas reiktų užtraukti tinkleliu;

periodiškai spinteles valykite actu, išdėliokite jose levandų, mėtų ir kiečių.


Apžiūrėkite virtuvės spinteles, patikrinkite, ar viskas tvarkoje, ar nieko nelaikote pakeliuose, ar pakanka indelių kruopoms ir biriems produktams. Ir galėsite arba atsikvėpti su palengvėjimu, arba imtis darbo. Nepamirškite, kad užkirsti kelią maistinių kandžių atsiradimui visada lengviau nei jų atsikratyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis