Ką rinktis, nutarus įstiklinti balkoną?

Jei gyvenate daugiabutyje ir nesate įsistiklinę balkono, laikas, kai po jį galėsite vaikščioti be batų, artėja į pabaigą – sulig pirmaisiais krituliais iš jo reikės išnešti ar uždengti kai kuriuos jame vasarą laikytus daiktus, o nutarus pasigrožėti aplinkiniu vaizdu, užsidėti bent jau striukę. Stiklinti ar nestiklinti yra individualus kiekvieno namų ūkio pasirinkimas, tačiau jeigu nutarėte tai daryti, natūralu, kad iškyla keletas klausimų, į kuriuos norisi sulaukti atsakymų. Apie balkonų įstiklinimą tinklapiui ManoNamai.lt pasakoja ekspertai.

Leidimai. Norint įstiklinti balkoną reikėtų pasirūpinti leidimu. „Statant naujus daugiabučius namus, statytojai paprastai numato 5 metų laikotarpį, per kurį pastato eksterjero negalima keisti be projektuotojo ar statytojo sutikimo. Dažnai būna paruošti ir projektai, pavyzdžiui, leidžiama stiklinti tik berėmė konstrukcija ir neleidžiama stiklinti plastikine konstrukcija, kad nebūtų pakenkta fasado išvaizdai. Kiti tokių projektų gali ir neturėti. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į statytoją ar namo architektą bei suderinti leidimą. Senos statybos namuose kartais planuojama įstiklinti balkoną ir taip padidinti savo buto plotą, apšiltinant grindis, sienas, išgriaunant sieną ir panašiai – tam jau reikalingas konkretus tokių darbų atlikimo projektas. Tokiu atveju reikėtų samdyti projektuotoją ar architektą ir derinti projektą su savivaldybės atstovais“, – pasakoja balkonų stiklinimu užsiimančios įmonės „Siteks“ vadovas Vakaris Žumbakys. 

Stiklinimo sistemų savybės. Pagrindinės priežastys, kodėl stiklinami balkonai – paprasčiausiai norima atsitverti nuo kritulių, vėjo, sumažinti garso lygį arba norima praplėsti kambarius balkono sąskaita. Priklausomai nuo poreikių, pasirenkama ir atitinkama sistema. Galima išskirti 3 medžiagas, kurios naudojamos kaip pagrindas balkono stiklinimui – aliuminis, plastikas (PVC) ir medis, nors pastarasis jau kuris laikas yra praradęs savo populiarumą. 

Plastikinės langų konstrukcijos. Plastikiniai balkonų rėmai iš visų minėtų sistemų pasižymi geriausiu sandarumu, todėl juos renkamasi siekiant turėti itin šiltą balkoną. „Stiklinimas plastikine konstrukcija užtikrina gerą garso ir šilumos izoliaciją, apsaugo nuo sudėtingų klimato sąlygų. Taip pat svarbu paminėti, jog balkono stiklinimas plastikinių langų sistema gali būti naudojamas siekiant padidinti gyvenamąją erdvę balkono sąskaita“, – teigia UAB „Megrame langai“ atstovė Jolita Bagdonienė. Tiesa, reikėtų prisiminti, kad sandarios plastikinės konstrukcijos neužtikrina tokios pat šiluminės varžos kaip likusiame būste, todėl norint komfortabiliai jame būti visais metų laikais, reikės atlikti apšiltinimo darbus pačiame balkone. Spalvinė tokios sistemos gama yra ribota, tačiau kai kurie gamintojai gali pasiūlyti ir plastikines medžio imitacijos konstrukcijas. 

Aliumininės sistemos prasčiau sulaiko šilumą nei plastikinės, tačiau yra lengvesnės – tiek fiziškai, tiek vizualiai, taip pat suteikia daugiau konstrukcinių galimybių. Tokios sistemos gali būti tiek stumdomos, tiek stumdomos-atveriamos. J. Bagdonienės teigimu, stiklinimas rėminėmis aliuminio konstrukcijomis pasirenkamas tuomet, jei teikiama pirmenybė ne šilumai, o dizainui ir išorės sąlygoms, kai tiesiog norima apsisaugoti nuo žvarbaus vėjo, kritulių.Šios konstrukcijos taip pat pasižymi didesnėmis spalvinėmis variacijomis lyginant su plastikine konstrukcija, nes jas galima uždažyti bet kokia RAL paletės spalva. Nepaisant to, kad naudojami plonesni rėmai, teigiama, kad tokios konstrukcijos yra tvirtesnės už plastikines.

Berėmės sistemos. Ši konstrukcija irgi gaminama iš aliuminio, tačiau joje vizualiai matosi kur kas daugiau stiklo ir mažiau metalo. „Taip įstiklintuose balkonuose tarp stiklų nėra jokių vertikalių profilių, todėl balkonas tiek iš vidaus, tiek iš išorės atrodo estetiškai ir negadina fasadinės namo pusės. Judančios dalys pagamintos naudojant grūdintą stiklą, lengvai slankioja vienoje plokštumoje ir gali atsidaryti į balkono vidų, kaip knygos lapai. Dėl šių priežasčių, patogi ne tik eksploatacija, bet ir priežiūra – norint išvalyti stiklus, pakanka juos atverti ir valymo darbus atlikti patogiai ir saugiai“, – pasakoja V. Žumbakys.

I.Budzeikaitės nuotr.

Medinės sistemos. Šios sistemos yra rečiausiai sutinkamos naujai įstiklintuose balkonuose. Kaip ir daugelyje sričių, medienos privalumas yra išvaizda ir ekologija, tačiau balkonų stiklinime šios savybės pralaimi prieš pragmatiškumą. Mediena, lyginant su kitomis medžiagomis, yra kur kas mažiau atspari atmosferos poveikiui, todėl ilgainiui ji gali pradėti „vaikščioti“, taip pat kaip ir daugelį medinių produktų, tokius balkonus kas kiek laiko gali prireikti dažyti. 

Stiklo pasirinkimas. Daugiausia pasirinkimų yra stiklinant balkoną plastikinėmis konstrukcijomis. „Tokiu atveju galima pasirinkti stiklo paketą. Jie gali būti saugantys šilumą – dviejų, trijų stiklų su selektyvine šilumą saugančia danga, termorėmeliais, gerinančiais stiklo paketo šilumines charakteristikas, garsą izoliuojantys, tonuoti, saugūs ir panašiai. Balkoną stiklinant aliuminio stumdoma sistema, naudojamas vienas stiklas, kuris gali būti skaidrus, tonuotas arba grūdintas“, – eigia J. Bagdonienė

Saugumas. Vienas iš papildomų aspektų, skatinančių įstiklinti balkoną, gali būti saugumas. Tai aktualiausia pirmame daugiabučio namo aukšte gyvenantiems asmenims – stiklas taps papildoma kliūtimi įsilaužėliams ir vagims. Norintiems dar didesnio saugumo, egzistuoja ir papildomi pasirinkimai. „Stiklinant balkoną plastikinėmis konstrukcijomis siūlomi padidinto saugumo priešįsilaužiminiai apkaustai ir rakinamos rankenėlės. Stiklinant balkonus aliuminio rėmine  stumdoma sistema, galima pasirinkti rakinamas rankenėles“, – vardija J. Bagdonienė.

Kainos. Stiklinimo kaina priklauso nuo pasirinktos sistemos sudėtingumo bei paties balkono dydžio. Vis dėlto, kone sutartinai teigiama, kad plastikinės ir aliuminio sistemos savo kaina per daug nesiskiria. „Renovuojamų balkonų kainai įtaką daro sprendimai susiję su balkonų apatinės dalies turėklų renovacija, todėl teisingi šios dalies atnaujinimo sprendimai padės sutaupyti nemažai pinigų. Aliuminio rėmų sistemos kvadratinis metras yra maždaug 100 Lt pigesnis už berėmės atveriamos sistemos, todėl, kad į tokią sistemą dažnai dedamas paprastas 4 mm stiklas. Berėmių atveriamų balkono sistemų gamyboje naudojamas tik grūdintas 6 mm arba 8 mm stiklas, kuris yra 5-6 kartus stipresnis už negrūdintą stiklą“, – pasakajo V. Žumbakys. Kaina taip pat gali skirtis priklausomai nuo sistemos varstymo būdo, tarkime, paprasta stumdomoji berėmė sistema kainuos pigiau nei berėmė atveriamoji sistema.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis