Ką reikėtų žinoti prieš skalbiant užuolaidas

Be užuolaidų neįsivaizduojame savo namų interjero. Jos ne tik puošia, bet ir apsaugo nuo įkyrių žvilgsnių ar saulės spindulių. Dėl to labai svarbu jas tinkamai išvalyti.

Pirmiausiai siūlome bent kartą per savaitę užuolaidas nuvalyti. Juk ant jų kaupiasi daugybė dulkių, vabzdžių ir įvairiausio purvo. Jei dulkių nenuvalysite periodiškai, dalelės įsiskverbs į audinį ir jas pašalint taps vis sudėtingiau, be to, tai gali tapti alergijos priežastimi, ar dulkių erkučių židiniu. 

Dėl to užuolaidas išpurtykite, galite naudoti ir dulkių siurblį. Atidžiai išsiurbliuokite tiek naktines, tiek dienines užuolaidas iš abiejų pusių. Antruoju etapu – užuolaidas valykite specialia chemine antialergine priemone, atgaivinančia užuolaidų spalvas ir sugeriančia dulkių nešvarumus audinio siūluose. Naudinga nepamiršti išvalyti ir langus, nes didžioji nešvarumų dalis ant užuolaidų patenka nuo jų. O plauti užuolaidas, kad ir kaip tingėtumėte, siūlome kartą per mėnesį.

Skalbimas

Kada metas skalbti? Dulkėmis aplipusios užuolaidos gali turėti specifinį kvapą. Vien pauosčius užuolaidas galite suprasti, kad jos nėra švarios ir atėjo laikas jas plauti. Prieš skalbdami, atidžiai apžiūrėkite, ar nepalikote prisegtų pakabinimo žiedų. Jie gali nudažyti audinį, todėl tektų keisti užuolaidas.

Užuolaidas patariama skalbti atskirai nuo kitų skalbinių, naudojant joms skirtus skalbimo miltelius. Pasirinkite jautriems skalbiniams skirtą programą, nepamirškite įpilti minkštiklio, kuris sumažins elektrostatinį krūvį (užuolaidos sugers mažiau dulkių). Po skalbimo kruopščiai išskalaukite šaltu vandeniu, kad neliktų skalbiklių žymių. Pasibaigus skalbimui skubiai išimkite užuolaidas iš skalbimo mašinos. Būtinai atkreipkite dėmesį į rekomenduojamą lyginimo temperatūrą ploniems audiniams.

Baltas užuolaidas galite džiovinti saulėje, tačiau jeigu jos spalvotos, tiesioginių saulės spindulių reikėtų vengti, nes džiūdamos gali šiek tiek išblukti.

Audinių savybės ir priežiūra

Šilkas. Šilko pluoštas yra pats stipriausias iš visų natūraliųjų pluoštų. Šie audiniai pasižymi vidutiniu atsparumu trinčiai, glamžymui. Tokie audiniai negali būti balinami priemonėmis, iš kurių išsiskiria chloras. Juos patariama skalbti rankomis su priemonėmis, kurios pašalina riebalines dėmes ir juos atgaivina/atkuria. Tiesa, šis audinys greitai džiūsta, tačiau jo negalima džiovinti automatinėje džiovyklėje ar gręžti, geriausia džiovinti susukus į rankšluostį.

Medvilnė. Medvilninis pluoštas yra matinis, gerai drapiruojamas ir lygus liečiant. Balti, medvilniniai audiniai gali būti skalbiami 95, spalvoti - ne aukštesnės kaip 60, o labai tamsių spalvų - ne aukštesnės kaip 40 laipsnių temperatūros vandenyje. Balti audiniai gali būti balinami priemonėmis, iš kurių išsiskiria chloras. Gali būti sausai valomi visais įprastais valikliais, tačiau tai mažina pluošto ilgaamžiškumą.

Linas. Lino audiniai 2 kartus stipresni už medvilnę, glamžosi. Baltos spalvos audiniai turėtų būti skalbiami 95 laipsnių, spalvoti – ne aukštesnės kaip 60 laipsnių temperatūros vandenyje. Galite balinti priemonėmis, iš kurių išsiskiria chloras.

Poliesteris. Poliesterio pluoštas yra matinis ar net labai blizgus. Stiprus, neglamžus ir gerai išlaiko jiems suteiktas formas. Tokios užuolaidos blogai sugeria drėgmę ir linkusios elektrintis, tačiau yra atsparios saulės spindulių poveikiui. Užuolaidos iš poliesterio gali būti skalbiamos ne aukštesnės kaip 60 laipsnių temperatūros vandenyje. Negali būti balinamos priemonėmis, iš kurių išsiskiria chloras.

Užsakymo nr.: PT_64915343

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis