Ką daryti, kad vagys neapšvarintų jūsų būsto per 6 minutes

Plačiai nuskambėjęs vienos dainininkės namų apiplėšimas dar kartą įrodė, jog žaibiškai vagystei įvykdyti užtenka vos 6 minučių. Tiek laiko vagims pakanka įsibrauti į namus ir pavogti brangiausius daiktus. Pasak pareigūnų, pasikliauti vien signalizacijos ir apsaugos darbuotojų komanda nereikėtų, nes kol atvyksta ekipažas, vagišių pėdos gali būti seniai atšalę. Artėjantis ilgasis savaitgalis – pats darbymetis vagims, tad ar esate tikri, kad jūsų turtas saugus?

Signalizacija įspraudžia vagišius į laiko rėmus

„Visos namų, butų apsaugai skirtos priemonės yra veiksmingos. Pamatę įrengtą signalizaciją, vaizdo kameras, vagys retai imasi savo „nešvaraus“ darbo“, – sako Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Simona Banėnienė. Visgi, praktika rodo, jog įsirengę signalizaciją gyventojai pernelyg atsipalaiduoja, manydami, jog jų turtas patikimose rankose.

Rimčiausios vagystės ilgai ir kruopščiai planuojamos šeimininkams nė neįtariant, o signalizacija tokiu atveju suveikia kaip smėlio laikrodis, įspraudžiantis vagį į laiko rėmus. Po įvykio, kuomet vienos atlikėjos namą Klaipėdos rajone nusiaubė vagys, dainininkė pripažino, jog ne kartą signalizacija suveikdavo be jokio pagrindo, vadinasi, buvo tikrinta, per kiek laiko atvyksta apsaugos tarnyba. „Žaibiška vagystė trunka vos 5-7 minutes. Jei namo apsaugos sistema susieta su saugos tarnyba, tereikia pasirūpinti priemonėmis, kurios apsunkintų ir užgaišintų vagišių, bandantį patekti į vidų“, – pataria Živilė Vaitkūnienė.

Pirmoji kliūtis – kokybiška durų apsauga

Policijos duomenimis, dauguma vagių į būstą patenka pro duris. Nors vagys tikina, kad neįveikiamų spynų nėra, svarbi kiekviena minutė.

Greičiausiai Jūsų turto neapsaugos tik šarvuotos durys ar brangi spyna, todėl patartina naudoti kompleksiškas apsaugos priemones. Pavyzdžiui, šarvuotas duris, kuriose įmontuota spyna su apsauginiais cilindrais, atrakinti išties sudėtinga. Tokios spynos turi apsaugines plokšteles, kurios apsaugo spynų cilindrus (širdeles) nuo gręžimo, cheminių medžiagų poveikio ir sumažina rakto padirbimo galimybę. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, jog spynos skląsčiai būtų pagaminti iš tvirto metalo. Dažnai vagys patenka į namus nupjovę durų vyrius, tad jiems skirtos apsaugos priemonės taip pat atlieka naudingą darbą.

Antroji kliūtis – atsuktuvams ir smūgiams nepasiduodantys langai

Galėdami patekti į butą per balkono ar terasos langą, vagys neretai apeina pagrindines duris. Pasak pareigūnų, atidaryti plastikinius langus per kelias sekundes prireikia vos vieno atsuktuvo, tad tokiais atvejais gelbsti specialios rėmų apsaugos.

Nepavykus įsibrauti pro duris ar langą, vagis greičiausiai griebsis paskutinio šiaudo – bandys išdaužti stiklą. Tokioje situacijoje nusikaltėlį gali pristabdyti speciali nematoma plėvelė, klijuojama lango vidinėje pusėje. „Plėvelė ne tik sumažina stiklo skilimą smūgio metu, bet ir neleidžia pažirti šukėms. Vadinasi, plėšikui dar reikia pradraskyti plėvelę, ant kurios sulipę stiklo šukės. Tai kainuoja nemažai laiko“, – patarimais dalinasi pleveles.lt vadovė Ž. Vaitkūnienė. Nematoma apsauga tampa nemaloniu, iš vėžių išmušančiu siurprizu ilgapirščiams, kurie tikisi lengvai patekti į būsto vidų. Jau nuo pirmo smūgio suveikia signalizacijos davikliai, signalą perduodantys apsaugos darbuotojams.

Policija ragina burtis išvien su kaimynais

Populiaru sakyti, jog „džiaugiasi lietuvis, kai kaimyno tvartas dega“, tačiau būtent budrus kaimynas gali geriausiai apsaugoti jūsų name esantį turtą. Pastebėjęs įtartiną asmenį, greta gyvenantis asmuo gali įspėti saugos tarnybas dar prieš suveikiant signalizacijai.

„Šarvuotos durys, spynų, langų apsauga reikalingos priemonės, norint apsaugoti būstą, tačiau geros prevencijos pavyzdys yra saugi kaimynystė, kai kaimynai stebi, ar jų gyvenamojoje vietovėje nėra įtartinų asmenų, o pamatę nepažįstamuosius, ilgai lūkuriuojančius prie namų, nedelsdami informuoja policiją“, – teigia S. Banėnienė. Anot Kauno policijos atstovės, vagis atgraso vien tai, jog matomose vietose pastatomi saugios kaimynystės stendai ar lentelės.

Bendradarbiaujant gyventojams pavyks išvengti vagysčių, tačiau patiems taip pat svarbu neprarasti budrumo ir pasirūpinti savo bei turto saugumu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis