Jeigu namuose turite nors vieną iš šių daiktų, nedelsiant išmeskite

Kiekvienas iš mūsų žino, kad norint mėgautis sveika atmosfera namuose, mums reikia laikytis elementarių higienos taisyklių. Švara ir tvarka namuose neabejotinai yra esminiai veiksniai ta prasme, kad juos palaikydami užtikriname sau jaukumą.

Buitinis purvas ar dulkės pastebimai blogina oro kokybę namuose. Tokio purvo ir dulkėto oro mikrodalelės gali būti sudarytos iš dirvožemio, grybelių sporų, negyvos odos, augalų žiedadulkių, suodžių, smėlio, maisto atliekų ir netgi kai kurių metalų (pavyzdžiui, švino iš spaudos dažų) mikrodalelių.

Tokiu būdu higienos nesilaikymas namuose gali sukelti alergijas ir astmas, onkologinius susirgimus, tapti odos egzemos, niežulio, paburkimų, dažnų nubudimų naktį priežastimi, ir netgi iš dalies provokuoti vaikų protinį atsilikimą.

Atkreipkite dėmesį į rizikos zonas jūsų namuose. Jeigu su tuo nesusidorosite, švaros normų laikytis bus paprasčiausiai neįmanoma.

Dantų šepetėlis
Šis asmeninės higienos daiktas savyje turi nemažai bakterijų, su kuriomis kasdien susiduriate ir kurių dauginimasis greičiausiai pakenks jūsų dantims. Jeigu norite išvengti stomatologinių ligų, paprasčiausiai kas tris mėnesius keiskite savo dantų šepetėlį. Ne prošal būtų jį pakeisti ir persirgus tokiomis ligomis kaip gripas ar ūmios kvėpavimo takų infekcijos.

Miego pagalvė
Kalba eina ne apie patalynės, o apie pačios pagalvės ar jos užpildo pakeitimą. Pagalvės viduje esanti medžiaga reguliariai ją naudojant tampa patogeninių mikroorganizmų šaltiniu. Netgi reguliariai plaunant ir valant cheminėje valykloje miego metu ši medžiaga gali sugerti drėgmę, prakaitą, purvą, jūsų odos mikrodaleles. Todėl būtina keisti pagalvę arba jos užpildą maždaug kas trejus metus.

Shutterstock nuotr.

Dušo kempinė
Dar vienas daiktas, kuris patenka į maksimalios rizikos zoną – dušo kempinė. Kontaktuodama su epitelio mikrodalelėmis ir purvu, taip pat nuolat būdama drėgna (juk tai vonios kambarys), dušo kempinė yra tikras bakterijų šaltinis. Tos bakterijos nuolat dauginasi tiek kempinės paviršiuje, tiek jos viduje. Stenkitės kruopščiai išplauti kempinę ir gerai ją išdžiovinti. Dušo kempinę reiktų keisti kas tris savaites.

Akių lęšiai
Akių lęšiai tiesiogiai kontaktuoja su išoriniu regėjimo organo paviršiumi, todėl juos būtina laikyti steriliai. Tačiau vienaip ar kitaip, bėgant laikui ant lęšių paviršiaus gali susiformuoti akiai nepastebimi pažeidimai ar įbrėžimai. Ir bet kokie nereikšmingi pažeidimai tampa bakterijų ir mikroorganizmų dauginimosi terpe. Jeigu norite išvengti akių infekcijų ir užtikrinti būtiną akių lęšių higieną, keiskite juos kas tris mėnesius.

Pažeistas teflono sluoksnis
Bet koks virtuvės inventorius su pažeistu paviršiumi nėra tinkamas naudojimui. Ypač jeigu kalba eina apie tefloninį paviršių. Jeigu ant keptuvės ar puodo paviršiaus pastebėjote net menkiausią įbrėžimą, būtinai padėkite tokį indą į šalį. Be elementarių bakterijų, kurios atsiranda pažeistose vietose, sugadintas tefloninis paviršius didina kancerogenų kiekį maiste jo ruošimo metu. Todėl būtina kaip įmanoma greičiau tokius indus pakeisti!

Shutterstock nuotr.

Šluostės ir indų plovimo kempinėlės
Tai dar vienas įvairiausių galimų infekcijų ir bakterijų židinys. Šluostes ir indų plovimo kempinėles būtina keisti kiekvieną mėnesį.

Naminiai drabužiai
Kiekvienas iš mūsų turime mėgstamus patogius drabužius, kuriuos nešiojame namuose. Kartais jų amžius siekia dešimtmečius. Jeigu jūs nesiryžtate atsisveikinti su pamėgtais naminiais šortais ar sportiniais marškinėliais, vistiek rekomenduojame juos pakeisti. Ilgus metus dėvėti drabužiai, taip pat ir patalynės užvalkalai, prisigeria prakaito ir purvo, jūsų odos epitelio dalelių, kurios nusėda audinio struktūroje. Be to, seni drabužiai skleidžia nelabai malonų kvapą. Tad dėl savo sveikatos ir higienos sumetimais keiskite net ir labiausiai pamėgtus drabužius naujesniais. Sveikata ir tvarkinga išvaizda to verta!

Taigi, dabar jau žinote, kad jūsų sveikata – jūsų rankose! Ir šios nesudėtingos taisyklės yra namų higienos pagrindas, kuris padės užtikrinti ne tik idealią švarą ir jaukumą jūsų namuose, bet ir taps puikios savijautos garantu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis