Išsamūs patarimai, kaip išsirinkti patalynės užvalkalus

Kaip žinoma, trečdalį gyvenimo žmogus praleidžia lovoje, taigi patalynės užvalkalus reikia rinktis kruopščiai. Juk nuo miego kokybės priklauso nuotaika ir savijauta. Patalynės užvalkalai turi būti malonūs liesti, lengvai lygintis, greitai džiūti.

Dydžiai

Pirkdama patalynės užvalkalus gera šeimininkė tikisi, kad jie ilgai tarnaus, neišbluks, dydis tiks patalams.

Renkantis patalynės užvalkalus reikėtų vadovautis keliomis taisyklėmis: apžiūrėkite lovos, čiužinio, užkloto ir pagalvių dydį. Svarbu net čiužinio aukštis.

Pagrindiniai patalynės užvalkalų dydžiai:
Viengulės lovos patalynės komplektas: paklodė – 150 / 215 cm, antklodės užvalkalas – 145 / 210 cm, pagalvės užvalkalas būna trijų dydžių – 60 / 60 cm, 70 / 70 cm ir 50 / 70 cm.

Europietiškas viengulės lovos komplektas: paklodė – 180 / 220 cm, antklodės užvalkalas – 160 / 220 cm, pagalvės užvalkalas – 50 / 70 cm.

Dvigulis patalynės komplektas: paklodė – 200 / 220 cm, antklodės užvalkalas – 175 / 210 cm, pagalvės užvalkalai būna trijų dydžių – 60 / 60 cm, 70 / 70 cm ir 50 / 70 cm.

Europietiškas dvigulis patalynės komplektas: paklodė – 200 / 220 cm, antklodės užvalkalas – 200 / 220 cm, pagalvės užvalkalai – 50 / 70 cm arba 70 / 70 cm.

Įdėmiai perskaitykite informaciją ant pakuotės, nes kiekvienos šalies gamintojai turi savo standartus.

Spalvų įtaka žmogui

Įrodyta, kad spalva veikia žmogaus organizmą ir nuotaiką. Patalynės spalva gali ir raminti, ir jaudrinti nervų sistemą. Jei svajojate apie gerą poilsį po darbo dienos, rinkitės pastelinius tonus.
Gražiai atrodys salotiniai, žydri, rožiniai patalynės užvalkalų komplektai. Jei norite romantiško vakaro, rinkitės ryškesnes spalvas – oranžinę, raudoną ar netgi juodą. Klasikinis variantas – balti patalai, kartais su švelniai žydru atspalviu. Įrodyta, kad žydra spalva gydo peršalimą, teigiamai veikia nervų sistemą. Žalsvi tonai padeda atsipalaiduoti, nuramina galvos skausmą, mėlyni atpalaiduoja ir ramina. Daugelis žmonių perka patalynės komplektą, kuris derėtų prie naktinių užuolaidų, baldų, sienų spalvos.

Vaikiškos patalynės užvalkalai

Vaikiškos patalynės užvalkalai žymiai mažesni, tad rinkitės atidžiai. Piešiniai gali būti įvairūs – animacinių filmų veikėjai, gyvūnai, augalai ar tiesiog vienspalviai užvalkalai.

Patalynės užvalkalų audiniai

Patalynės užvalkalus siuva iš įvairių audinių. Batisto užvalkalai labai lengvi, bet turi vieną trūkumą – greitai susidėvi. Todėl juos perka iškilmingoms progoms, pavyzdžiui, vestuvėms. Satino komplektai labai mieli liesti, jie ilgai tarnauja. Satinas turi blizgų atspalvį, kris laikas bėgant nublunka. Satinas pigesnis už šilką, bet brangesnis už medvilnę. Satino užvalkalai tinka kasdieniam naudojimui.

Perkelis laikomas praktišku audiniu, jis neblizga, yra tankesnis už batistą. Populiariausias patalynės užvalkalų audinys – medvilnė. Ją pradėjo naudoti 18 a. Italijoje. Ji kur kas pigesnė už šilką, praktiškesnė už liną. Flanelė – minkštas audinys su pūkeliu. Ji tinka vėsiam metų laikui. Tiesa, turi vieną trūkumą – dažnai naudojant susidaro gumuliukai. Linas – seniausiai naudojamas audinys, atėjęs iki mūsų iš senovės Egipto. Užsienyje lino užvalkalai brangoki, pas mus jie pigesni. Brangiausias – šilkas. Tik nepainiokite jo su pigiu turkišku ar kinišku šilku, jis nėra kokybiškas. Kokybiškiausias – rankų darbo japoniškas šilkas, jis nėra slidus, ko nepasakysi apie pigesnius variantus. Žakardas primena gobeleną, jis su reljefiniu piešiniu, ilgai tarnauja. Patalynės užvalkalai iš bambuko švelnūs, šiek tiek blizga. Bambukiniai audiniai turi antibakterinių ypatybių, sugeria kvapą.

Patalynės užvalkalų mados

Gėlių motyvai, saulėti atspalviai šiemet populiariausi. Gėlių raštai, komplektai su plaštakėmis ramunių lauke ar rožių žiedai patiks romantiškoms asmenybėms. Praktiški žmonės gali rinkti geometrines figūras ar abstrakčius ornamentus.

Populiarūs ir vadinamieji trimačiai užvalkalai su įvairiausiais augalijos ir gyvūnijos pasaulio atstovais. Galimi ir variantai su urbanistiniais motyvais. Madingas ir kaimo stilius – užvalkalai su žirniukais, mažomis gėlytėmis, jis patiks norintiems miegamajam kaimo jaukumo.

Patarimai, kaip skalbti patalynės užvalkalus

Nusipirkę patalynės komplektą pirmiausia jį išskalbkite, išvertę į išvirkščią pusę. Jei užvalkalai nesusitraukė, neišbluko – įsigijote gerą pirkinį.

Patalynės užvalkalus reikia keisti bent kas dvi savaites. Prieš skalbimą atskirkite spalvotus užvalkalus nuo baltų, negalime kartu skalbti natūralių ir sintetinių audinių, jie skalbiami skirtinga temperatūra. Skalbkite užvalkalus 50 – 60 laipsnių temperatūroje. Šilkiniai užvalkalai skalbiami švelnių audinių režimu, būtina naudoti minkštiklį, gręžti tik minimaliomis apsukomis.

Užvalkalų negalima džiovinti ant radiatorių, lyginti reikia dar drėgnus. Lyginti geriausia iš išvirkščios pusės. Lengvai lyginasi šilkas, satinas, medvilnė. Sunkiau lyginasi batistas, linas. Jei tingisi lyginti, galima įsigyti patalynės užvalkalų iš glamžytos medžiagos, su pūslelėmis, tada nereikės lyginti.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis