Indukcinė ar keraminė kaitlentė: svarbūs skirtumai, kurie padės išsirinkti jums labiausiai tinkančią

Viryklė yra neatskiriama virtuvės dalis, tačiau jų pasiūla parduotuvėse yra labai didelė. Kokią kaitlentę pasirinkti – keraminę ar indukcinę? Kokie jų pagrindiniai skirtumai? Į ką atkreipti dėmesį, renkantis viryklę?

Kuo skiriasi keraminė ir indukcinė kaitlentė

Pagrindinis skirtumas tarp indukcinės ir keraminės kaitlentės yra jose naudojama šildymo technologija. Keraminės viryklės šildymo elemento pagrindas yra elektra, o indukcinės viryklės – magnetinis laukas, kuris skleidžia šilumą tiesiai po puodo ar keptuvės dugnu (visas kitas kaitlentės paviršius išlieka šaltas). Šiluma paskirstoma tiksliai ten, kur reikia, nepriklausomai nuo to, kokio dydžio ir formos yra indas. Magnetinės indukcijos sistema garantuoja, kad 90 proc. išskiriamos energijos sunaudojama indo šildymui, todėl taupomas ne tik gaminimo laikas, bet ir energija. Indukcinė kaitlentė sušyla akimirksniu – jos nereikia įjungti iš anksto.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis kaitlentę?

Dydis

Vienas iš svarbiausių veiksnių, į kurį reikia atsižvelgti renkantis kaitlentę, yra tai, kiek vietos numatote jai skirti virtuvės stalviršyje. Standartiniai išmatavimai yra 60x60 centimetrų – su trimis arba keturiomis kaitvietėmis, tad tinka daugumai namų ūkių. Tačiau jei jūsų šeima didelė arba dėl kitų priežasčių turite gaminti daug maisto, jums reikės kaitlentės su šešiomis gaminimo zonomis. Tokiu atveju reikėtų numatyti nuo 70 iki pat 90 cm plotį. O labai mažoje virtuvėje, kurioje neišeina numatyti daug vietos karštajai zonai, teks tenkintis kaitlente su viena ar dviem kaitvietėmis.

Saugumas

Vienas iš pagrindinių skirtumų tarp keraminės ir indukcinės kaitlentės yra saugumas. Turint omenyje, kad keraminės kaitlentės paviršius įkaista ir po gaminimo negreit ataušta, jis kelia potencialų nusideginimo pavojų, o indukcinė kaitlentė įkaista tik nedideliame paviršiuje, todėl nėra sunkių nudegimų pavojaus. Tai ypač svarbu šeimoms su mažais vaikais – vaikai labai smalsūs, linkę mėgdžioti tėvus, tad nusidegina priliesdami karštą degiklį ar kaitvietę.

Gaminant ir ant indukcinės, ir ant keraminės kaitlentės, įkaista tik ta kaitvietė, kuri yra įjungta, be to, daugumoje viryklių galima blokuoti valdymo skydą, kad netyčia nebūtų pakeisti nustatymai.

Pagaminus maistą, keraminės kaitlentės paviršius ilgai išlieka karštas, o indukcinės kaitlentės paviršius ataušta greičiau.

Kaitlentės priežiūra

Kiekvienam, net pačiam profesionaliausiam ir vikriausiam virėjui nutinka, kad maistas išsilieja per puodo kraštus ir užtykšta ant viryklės paviršiaus, palikdamas dėmes, kurias sunku nuvalyti. Pagrindinis skirtumas tarp keraminės ir indukcinės kaitlentės yra tas, kad indukcinė kaitlentė kaista nuo kontakto su puodo dugnu. Kaitlentės paviršius įkaista tiek pat, kiek puodo dugnas, bet ataušta daug greičiau, nei keraminės kaitlentės paviršius. Todėl indukcinės kaitlentės paviršius niekada nebūna toks karštas, kad išbėgęs maistas pridegtų. Indukcinė kaitlentę nuvalyti daug lengviau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis