Grindų šiltinimas polistireniniu putplasčiu

Grindų šiltinimas polistireniniu putplasčiu atliekamas, kai jas iš išorės veikia šalta aplinka, t. y. virš grunto, nešildomų patalpų, o taip pat atvirų ertmių. Šiam tikslui yra naudojamas polistireninis putplastis EPS 70. Atskirais atvejais, kai tarp patalpų tenka izoliuoti triukšmą - į grindų konstrukciją montuojamas garsą izoliuojantis polistireninis putplastis EPS T. Svarbu tai, jog virš polistireninio putplasčio esantys betono, grindų dangos ir kiti sluoksniai turi būti atskirti nuo sienų, pertvarų, kolonų ir kitų konstrukcijų garsą izoliuojančiomis tarpinėmis. Tam irgi rekomenduojama naudoti garsą izoliuojantį polistireninį putplastį.

Grindyse polistireninis putplastis turi būti dedamas ant tinkamai paruošto pagrindo, o dedant grindis virš grunto nuo jo paviršiaus turi būti pašalintas organinis sluoksnis. Ruošiamo pagrindo ir aplinkos oro temperatūra turi būti aukščiau nulio laipsnių pagal Celsijų. Labai svarbu, kad pagrinde nebūtų sušalusių grunto gabalų, sniego, ledo ar organinių teršalų. 

Būtina atkreipti dėmesį, kad pagrindas turi būti patikimai sutankintas. Jei reikia, pagrindas virš grunto gali būti aukštinamas sutankinto smėlio, žvyro arba skaldos sluoksniais. Šiltinant grindis virš nešildomų patalpų bei atvirų ertmių perdangų, polistireninis putplastis turi būti dedamas ant švarių ir sausų paviršių. Tuo tarpu šiltinant eksploatuojamų pastatų susidėvėjusias grindis rekomenduojama šiltinamą paviršių dezinfekuoti leistinomis priemonėmis.

Polistireninio putplasčio šilumos izoliacija grindyse gali būti daroma iš vieno arba kelių sluoksnių. Į polistireninį putplastį ir jo siūles neturi prasiskverbti betonas ar skiedinys, kadangi jie didina šilumos ir smūginio garso pralaidumą. Šiam tikslui šilumos izoliacija iš viršaus turi būti padengta skiriamuoju sluoksniu.

Skiriamajam sluoksniui gali būti naudojamas specialus krepuotas popierius, geotekstilė bei kitos panašios medžiagos. Labai svarbu, jog šiam sluoksniui negalima naudoti polietileno plėvelės, nes grindų įrengimo metu iš viršuje esančio betono į grindų konstrukciją pro polietileno plėvelės siūles ar plyšius prasiskverbia vanduo. 

Kita vertus, polietileno plėvelė trukdo šio vandens tolygiam ir greitam pasišalinimui, o taip pat sunku kokybiškai išdžiovinti grindų dangos betoninį sluoksnį. Vanduo, koncentruotai iš grindų konstrukcijos, migruoja į viršų pro polietileno plėvelės plyšius arba prie vertikalių aitvarų, taip gadindama jas, bei jų apdailą.

Grindyse esančius šildymo, vandentiekio ir kitus vamzdžius reikia talpinti viršutiniame polistireninio putplasčio sluoksnyje. Siekiant, jog grindys nesideformuotų, kad jų paviršiuje nesusidarytų didelių temperatūros skirtumų, o taip pat kad vamzdžių paviršiuje neatsirastų drėgmės kondensatas - vamzdžius būtina padengti sandariais šilumos izoliacijos gaubtais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis