Garstyčios namie ir sode: 25 negirdėti panaudojimo būdai

Garstyčios – pikantiškas prieskonis, kuris puikiai papildo ir pabrėžia mėsos, žuvies, daržovių patiekalo skonį. Garstyčios naudojamos ir liaudies medicinoje, ir kosmetologijoje, taip pat... Būtent apie tai, kaip dar galima panaudoti šį puikiai mums visiems pažįstamą prieskonį, ir papasakosime straipsnyje.

Plačiai naudoti garstyčias žmonės išmoko dar senovėje: Senovės Graikijos gyventojai aukojo jas dievams, o Indijos gyventojai jų sėklas naudojo kulinarijoje. Hipokratas savo raštuose aprašė stebuklingas garstyčių galias, aptardamas, kad jos gydo kosulį, gerina apetitą ir mažina raumenų skausmą. Jau IX amžiuje garstyčias kaip pikantišką prieskonį ir gydomąjį augalą sėkmingai augino ir pardavinėjo prancūzų vienuoliai (beje, jų realizavimas sudarė svarią jų pajamų dalį).

Garstyčios, gerai žinomos dar nuo 3000 m. prieš mūsų erą, plačiai pritaikomos ir šiandien. Jų sėklose yra angliavandenių, baltymų ir riebalų. Be to, jose yra kalcio, kobalto, magnio, kalio, fosforo, natrio, sieros, cinko, mangano, molibdeno, chloro ir geležies. Dėl tokios unikalios sudėties garstyčios plačiai naudojamos oficialioje Kinijos ir Venesuelos medicinoje, taip pat daugelio šalių liaudies medicinoje. Be to, jos taikomos ir kosmetologijoje, buityje ir net sode bei darže.

Garstyčios kulinarijoje

Dėl antibakterinių garstyčių savybių jos plačiai naudojamos maisto pramonėje, visų pirma tam, kad būtų pailgintas produktų galiojimo laikas. Be to, gatavos garstyčios (ir jų sėklos) nepakeičiamos kulinarijoje: jos suteikia pikantišką skonį dešroms ir duonos gaminiams, mėsai ir žuviai, salotoms ir daržovėms, grybų konservams. Garstyčių pagrindu gaminami įvairūs padažai, jos įeina į majonezo sudėtį.

Garstyčios mėsos marinavimui

Garstyčiose marinuota mėsa tampa labai skani, sultinga ir kvapni. Likus apytikriai pusvalandžiui iki gaminimo pradžios užmarinuokite mėsą garstyčiose, po to gaminkite kaip įprasta.

Garstyčios sūdymui, rauginimui ir konservavimui

Kadangi garstyčios pasižymi baktericidinėmis savybėmis, jos nepakeičiamos konservuojant, sūdant ir rauginant daržoves. Įbertos į rauginamus, sūdomus ar konservuojamus produktus, jos ne tik pailgina produktų galiojimo laiką, bet ir apsaugo juos nuo gedimo, tačiau skoniui įtakos neturi, nes dažniausiai garstyčių beriame labai nedaug.

Garstyčios – padažų pagrindas

Padažai su garstyčiomis pasižymi subtiliu skoniu. Jų receptų gana daug, bet kaip vieną iš skaniausių drąsiai galima išskirti padažą su garstyčiomis ir kaparėliais, itin tinkantį prie žuvies patiekalų.

Jums prireiks:

2 kietai virtų kiaušinių;

0,5 arb. šaukštelio cukraus;

0,5 arb. šaukštelio druskos;

1 valg. šaukšto gatavų garstyčių;

3 valg. šaukštų augalinio aliejaus;

3 valg. šaukštų citrinų sulčių;

1 valg. šaukšto kaparėlių.

Gaminimo receptas:

1. Tinkleliu sutrinkite du trynius.

2. Sutrintus trynius ištrinkite su cukrumi, druska ir garstyčiomis, po tuputį pildami augalinį aliejų.

3. Kai tik masė taps vienalytė ir pabals, supilkite citrinos sultis, 2 susmulkintus kiaušinio baltymus ir kaparėlius, po to padažą dar kurį laiką kruopščiai maišykite. Patiekite prie keptos, troškintos ir net konservuotos žuvies.

Garstyčios buityje

Buityje garstyčios gali būti taikomos taip pat plačiai kaip ir kulinarijoje: jos naudojamos indų plovimui, skalbimui ir nemalonių kvapų šalinimui.

Garstyčios indų plovimui

Garstyčios – puiki natūrali priemonė indų plovimui, jos gali pašalinti riebalų dėmes nuo lėkščių ir šaukštų net šaltame vandenyje. Tam, kad kokybiškai išplautumėte indus, garstyčių miltelius reikia atskiesti vandeniu iki grietinės konsistencijos. Gauta pasta kempine ištepkite nešvarius indus ir palikite 5-10 minučių. Praėjus nurodytam laikui, indus kruopščiai nuskalaukite po tekančiu vandeniu.

Garstyčios šalina kvapus

Tam, kad pašalintumėte nemalonius kvapus, įsigėrusius į pjaustymo lentelę, plastikinius indus ir kitus virtuvės rakandus, tiesiog patrinkite paviršių sausais garstyčių milteliais ir nuskalaukite tekančiu vandeniu. Jei iš pirmo karto kvapų pašalinti nepavyko, pakartokite dar kartą. Garstyčios taip pat padeda pašalinti kvapus iš spintų, komodų ir kitų baldų vidaus. Garstyčių miltelius reikia suberti į nedidelius medžiaginius maišelius ir išdėlioti baldų viduje.

Garstyčios vietoj skalbimo miltelių

Garstyčios puikiai tinka ir skalbimui: jos pašalina nešvarumus ir nepageidaujamus kvapus. 50-100 g garstyčių miltelių (priklausomai nuo nešvaros lygio) reikia suberti tiesiai į skalbyklės būgną. Nustatykite įprastą skalbimo režimą, kaip skalbiant su įprastais skalbimo milteliais.

Garstyčios šalina dėmes

Garstyčios taip pat padeda pašalinti riebalų dėmes iš audinio. 200 g garstyčių miltelių reikia užpilti 10 l vandens ir palikti 3 val. Tada skystį nupilkite (be nuosėdų), įkaitinkite iki +35 °C ir skalbkite jame riebalų dėmes. Po to skalbinius išskalaukite švariame vandenyje.

Garstyčios liaudies medicinoje

Garstyčios taip pat taikomos ir liaudies medicinoje, nes jos pasižymi priešmikrobinėmis, šildančiomis ir uždegimą slopinančiomis savybėmis. Gydymo tikslais dažniausiai naudojamos visiškai subrendusios garstyčių sėklos. Labai svarbu, kad jos būtų teisingai išdžiovintos (neteisingai džiovinant jos netenka dalies gydomųjų savybių). Taip pat pageidautina, kad sėklos būtų kuo šviežesnės. Garstyčios neutralizuoja toksinus ir padeda normalizuoti skrandžio bei žarnyno veiklą. O dar jos kelis kartus padidina seilių gamybą, todėl stimuliuoja apetitą. Jos unikalios savybės panaudojamos gydant aterosklerozę ir tulžies pūslės uždegimą. Pateiksime kelis pavyzdžius, kaip garstyčios naudojamos liaudies medicinoje.

Nuo peršalimo

Garstyčių trauklapiai naudojami kosuliui gydyti. Kelioms sekundėms jie pamerkiami į šiltą vandenį, po to 8-10 uždedami ant nugaros ar krūtinės. Garstyčios padeda išgydyti slogą peršalus. Į karštą vonelę kojoms reikia įberti garstyčių miltelių (4 valgomuosius šaukštus 6-7 litrams karšto vandens) ir kaitinti kojas apie 15 min. Iškart po procedūros kojas reikia sausai nušluostyti ir užsimauti šiltas kojines.

Ne mažiau veiksmingas peršalus ir sauso ištrynimo garstyčių milteliais metodas: į kojines reikia įberti po 1 arb. šaukštelį garstyčių miltelių ir užsimauti jas prieš miegą. Ryte kojas reikia nusiplauti, sausai nusišluostyti ir užsimauti švarias kojines.

Nuo gerklės skausmo

Numalšinti gerklės skausmą galima vaistinėje parduodamais preparatais, o galima pasigaminti skalavimo skystį patiems.

Jums prireiks:

1 valg. šaukšto garstyčių sėklų;

1 valg. šaukšto druskos;

1 valg. šaukšto medaus;

Pusės citrinos sulčių;

200 ml vandens.

Receptas:

1. Viename inde išmaišykite visas sudedamąsias dalis, užpilkite verdančiu vandeniu.

2. Palikite ketvirtį valandos prisitraukti.

Skysčiu skalaukite gerklę.

Garstyčios dezinfekuoja

Dezinfekuojančios garstyčių savybės padeda nuo smulkių įpjovimų. Žaizdelę ir odą aplink ją reikia apibarstyti plonu garstyčių miltelių sluoksniu.

Garstyčių ištrauka nuo skausmo

Ištrynimai su garstyčių ištrauka padeda sumažinti skausmą patempimų ir neuralgijos atvejais.

Ištrauka gaminama taip: sumaišykite 10 g susmulkintų garstyčių sėklų ir 150 ml etilo spirito. Apie dvi savaites palikite vėsioje patalpoje prisitraukti, po to perkoškite ir naudokite pagal paskirtį.

Yra priemonė su garstyčiomis ir nuo sąnarių reumato.

Jums prireiks:

50 g sausų garstyčių miltelių;

50 ml 10 proc. kamparo aliejaus;

100 ml spirito.

Visus ingredientus supilkite į vieną indą ir gerai išmaišykite. Gatavą priemonę kruopščiai trinkite į skaudamas vietas sukamaisiais judesiais 5-10 min., periodiškai vis užpildami ant odos daugiau priemonės.

Svarbu! Garstyčias naudoti reikia labai atsargiai, jos kaip ir bet kokia kita gamtinė priemonė turi kontraindikacijų: per daug vartojant, garstyčios gali sudirginti virškinamojo trakto gleivinę. Be to, gydomųjų priemonių iš garstyčių negalima vartoti sergant tuberkulioze ir lėtiniu bei ūmiu pielonefritu.

Garstyčios kosmetologijoje

Garstyčios plačiai naudojamos ir kosmetologijoje – plaukų ir odos priežiūrai.

Svarbu! Prieš garstyčių kaukių naudojimą būtina patikrinti savo odos jautrumą joms. Nedidelį kiekį garstyčių miltelių atskieskite vandeniu, kol gausite grietinės konsistencijos pastą ir užtepkite ją ant vidinės riešo pusės.

Po 5-7 minučių nuplaukite: jei oda paraudo arba jei jaučiamas stiprus niežėjimas, priemonių su garstyčiomis naudoti negalima.

Garstyčios plaukų priežiūrai

Garstyčias galima naudoti vietoj šampūno. Garstyčių milteliai, atskiesti vandeniu iki tirštos grietinės konsistencijos, ne tik puikiai išplauna plaukus, bet ir juos sustiprina, jie tampa klusnesni, labiau blizga ir sparčiau auga.

Plaukus stiprinanti ir jų augimą spartinanti kaukė su garstyčiomis

Garstyčių kaukė gerina kraujotaką, stiprina plaukų kutikules ir stimuliuoja plaukų augimą.

Kaukei prireiks:

2 valg. šaukštų garstyčių miltelių;

2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus;

2 valg. šaukštų šilto vandens;

2 arb. šaukštelių cukraus;

1 trynio.

Visas sudedamąsias dalis sumaišykite, kad gautumėte vienalytę konsistenciją. Gautą kaukę užtepkite ant galvos odos ir plaukų šaknų – stenkitės, kad kuo mažiau jos patektų ant likusios plaukų dalies. Kaukė reikia palaikyti apie 12-15 minučių, po to nuplaukite šiltu vandeniu. Galiausiai ištrinkite plaukus šampūnu.

Kaukė su garstyčiomis plaukų augimui

Kaukė su garstyčiomis greitina plaukų augimą.

Kaukei prireiks:

1 arb. šaukštelio garstyčių;

1 valg. šaukšto medaus;

1 valg. šaukšto sausų mielių;

1 valg. šaukšto cukraus;

2 valg. šaukštai šilto vandens.

Receptas:

1. Sausas mieles sumaišykite su cukrumi ir šiltu vandeniu, pusvalandžiui palikite šiltoje vietoje.

2. Po pusvalandžio į mišinį įberkite garstyčių miltelius ir sukrėskite medų, gerai išmaišykite.

Mišiniu ištepkite plaukus, apvyniokite plastiko plėvele, apvyniokite rankšluosčiu. Šią kaukę laikykite apie valandą. Po to nuplaukite šiltu vandeniu.

Jei neturite laiko gaminti minėtą kaukę, galite pasigaminti daug greitesnį jos variantą – ji bus ne mažiau naudinga.

Kaukei prireiks:

1 arb. šaukštelio garstyčių miltelių;

2 valg. šaukštų kefyro;

1 kiaušinio.

Ingredientus sumaišykite iki vienalytės konsistencijos. Gautą kaukę užtepkite ant plaukų, apvyniokite plastikine plėvele, ant viršaus rankšluosčiu ir palaikykite pusvalandį. Tada kaukę nuplaukite ir ištrinkite plaukus šampūnu.

Kaukė su garstyčiomis plaukų apimčiai

Kaukė su garstyčiomis ir želatina suteikia plaukams daugiau apimties, plaukai tampa lygesni ir paklusnesni.

Kaukei prireiks:

1 arb. šaukštelio garstyčių miltelių;

1 arb. šaukštelio bespalvių chna miltelių;

1 arb. šaukštelio želatinos;

2 valg. šaukštai šilto vandens;

1 kiaušinio trynio.

Receptas:

1. Želatiną užpilkite šiltu (apie +60 °С vandeniu), palikite pusvalandžiui, kad išbrinktų.

2. Po pusvalandžio suberkite garstyčias, chna ir supilkite trynį, viską gerai išmaišykite.

Gautą kaukę užtepkite ant vos drėgnų plaukų, tolygiai paskirstykite po visą plaukų ilgį. Plaukus susikelkite į kuoduką, apvyniokite plastiko plėvele, po to rankšluosčiu. Palikite pusvalandžiui. Po trisdešimties minučių nuplaukite dideliu šilto vandens kiekiu be šampūno.

Kaukė su garstyčiomis nuo pleiskanų

Kaukė su garstyčiomis ir kefyru padės atsikratyti pleiskanų, kai kankina riebioji seborėja: ji kiek pasausins odą ir įveiks grybelinę infekciją.

2 valg. šaukštus sausų garstyčių miltelių sumaišykite su nedideliu kiekiu kefyro, kol gausite tirštą košelę. Gautą kaukę užtepkite ant plaukų šaknų, palaikykite 10 min., tada nuplaukite be šampūno.

Svarbu! Tam, kad kaukės su garstyčiomis duotų naudos, jas reikia tepti ant plaukų 2 per savaitę, kursas turi trukti mėnesį.

Garstyčios odos priežiūrai

Garstyčios gerina ir veido bei kūno odos būklę.

Kaukė su garstyčiomis nuo spuogų

Veido odos kaukė su garstyčių milteliais užkerta kelią spuogams ir tonizuoja odą.

Gaminant kaukę riebiai odai sausus garstyčių miltelius reikia atskiesti pienu iki grietinės konsistencijos. Gautą mišinį užtepkite ant nuvalytos odos 7-10 minučių, po to nuplaukite dideliu kiekiu šilto vandens.

Kaukė su garstyčiomis strazdanų šviesinimui

Garstyčios padeda pašviesinti strazdanas. Garstyčių miltelius sumaišykite su tokiu pačiu medaus kiekiu. Kaukę užtepkite ant probleminių odos sričių 5-7 minutėms, po to nuplaukite dideliu vandens kiekiu.

Maitinanti kaukė su garstyčiomis

Maitinanti kaukė su garstyčiomis tuo pačiu ir atjaunins odą. Reikia 2 dalyse alyvuogių aliejaus išmaišyti 1 dalį sausų garstyčių miltelių. Gautą kaukę užtepkite ant veido ir kaklo odos 5-7 minutėms, po to nuplaukite vandeniu.


Kaukė nuo celiulito

Garstyčios veiksmingai padeda ir nuo celiulito. Ant probleminių kūno vietų masažuojamais judesiais užtepkite kaukę, pagamintą iš 2 dalių garstyčių miltelių ir 3 dalių medaus. Išteptas vietas apvyniokite maistine plėvele ir valandai įsivyniokite į šiltą antklodę. Po to kaukę nuplaukite po kontrastiniu dušu.

Svarbu! Turėkite omenyje, kad garstyčių (bet kokia forma) negalima naudoti diabetu sergantiems žmonėms ir nėščioms moterims. Taip pat labai atsargiai jas reikia naudoti žmonėms, kurie yra linkę į alergijas. Jei naudodami kaukes su garstyčiomis jaučiate lengvą deginimą, tai visiškai normalu – garstyčių milteliai aktyvina kraujotakos sistemos veiklą ir sušildo odą. Bet jei degina labai stipriai, kaukę su garstyčiomis būtina nedelsiant nuplauti dideliu kiekiu šilto vandens, kitaip gresia nudegimas. Be to, kaukės ir kompresai su garstyčiomis nenaudojami, jei yra egzema, dermatitas, psoriazė. Negalima jų tepti ir ant neseniai užgijusių žaizdų (randų).


Garstyčių naudojimas sode ir darže

Garstyčios padeda įveikti kenkėjus be žalos žmogaus sveikatai.


Garstyčios kaip priemonė nuo kenkėjų ir ligų

Jei norite atsikratyti amarų, vikšrų, voratinklinių erkių, gluodenų, obuolinių vaisėdžių, svogūninių, kopūstinių ir morkinių muselių, kenkėjų pažeistus augalus reikia apipurkšti garstyčių miltelių tirpalu.


Tirpalui pasigaminti prireiks 50 g garstyčių miltelių ir 40 g ūkinio muilo. Juos ištirpinkite 10 litrų karšto (apie +80 °C temperatūros) vandens, palikite tirpalą pastovėti apie dvi paras. Gautu tirpalu apipurkškite kenkėjų pažeistus augalus.

Baltosios garstyčios, augančios šalia pomidorų, bulvių ir ankštinių augalų, neleidžia plisti fitoftorozei ir kt. Jos šaknys ne tik purena žemę, bet ir atbaido vabzdžių lervas ir šliužus.


Garstyčios kaip trąšos

Susmulkinta ir ant žemės užbarstyta garstyčių žaluma yra puikios organinės trąšos. Pūdamos jos išskiria tokius svarbius mikroelementus kaip siera, fosforas ir azotas.


Garstyčios kaip pašaras

Žaliojoje garstyčių masėje daug baltymų, todėl sumaišytos su kita žole jos puikiai tinka kaip pašaras galvijams.


Garstyčios pritraukia bites

Garstyčios pritraukia į sklypą bites ir kitus vabzdžius, kurie apdulkina augalus. Garstyčios traukia bites savo aromatu ir ryškiai geltonomis žiedadulkėmis, tai vienas iš nedaugelio augalų, iš kurių bitės renka nektarą net naktį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis