Eksperimentas: kuri priemonė veiksmingiausia nuo kandžių?

Nors kandys drugelių „pusseserės“, jos yra tarsi juodos avys drugelių šeimoje: pilkais, dulsvais sparnais, graužiančios megztinius ir dedančios kiaušinėlius kilimuose. Jos mus gąsdina staigiai išskrisdamos iš spintų ir spintelių, skraidydamos aplink šviesos šaltinius. Nenuostabu, kad vis žmonės nuolat domisi, kaip jomis atsikratyti.

Problema ta, kad dauguma įprastų priemonių, naikinančių ar atbaidančių kandis, skleidžia nemalonų kvapą. Nuo seno nuo kandžių naudojami naftalino rutuliukai tikrai veiksmingai padeda išvengti šių kenkėjų, vis dėlto jų skleidžiamas kvapas įsigeria į spintas ir drabužius, ir ko gero tai tampa didesne problema nei keli kandžių sugraužti megztiniai.

Prieš pradėdami išvalykite namus dulkių siurbliu

Pirmiausia, ką reikia daryti, pastebėjus namie kandis – griebtis dulkių siurblio. Kodėl? Nes tai reiškia, kad jūsų namuose jau yra kandžių kiaušinėlių. Kandžių lervos gali slėptis kilimuose, po baldais ir spintelių kampuose. Tad rekomenduojama viską kruopščiai išsiurbti, naudojant specialius dulkių siurblio antgalius. Taip pat patariame iš spintelių išmesti visas nesandariai laikomas kruopas ir kitus grūdinius produktus. Kandžių lervos gal prasigraužti į maišelius (arba dar blogiau – atkeliauti maišeliuose iš parduotuvės).

„Huffington Post“ atliko eksperimentą ir patikrino kelis būdus, kaip atbaidyti kandis be dvoko ir stiprių cheminių medžiagų. Pateikiame eksperimento aprašymą ir išvadas.

Citrinų žievelė: kadangi citrinų žievelė labai maloniai kvepia, nusprendėme pamėginti panaudoti šį kvapą nuo kandžių, bet, deja, šis būdas nebuvo veiksmingas. Tiesą sakant, citrinų žievelė, ko gero, kaip tik pagerino megztinio skonį, nes kandys jį sugraužė labiau, nei kitus testuotus drabužius. Išvada: ši priemonė neveiksminga.

Mėtos: megztinį apibarstėme šviežiais mėtų lapeliais, kad jis kvepėtų ne kaip nuimtas nuo antresolės, bet kaip grįžus po atostogų su „Mojito“ kokteiliais. Tačiau po eksperimento akis užkliuvo už apačioje kandžių pragraužtos skylės. Išvada: ši priemonė neveiksminga.

Eukaliptas: kaip ir citrinų žievelės, eukaliptai taip pat kandžių neatbaidė, o atvirkščiai – jas priviliojo: radome apgraužtų eukalipto lapelių. Išvada: ši priemonė neveiksminga.

Lauro lapai: veikia kiek geriau, nei eukaliptas, bet vis vien neatbaido kandžių: megztinis apgadintas. Išvada: ši priemonė neveiksminga.

Cinamonas: kelios cinamono lazdelės puikiai apsaugojo megztinį nuo kandžių: drabužių maišelio dugne netgi radome negyvą kandį. Tačiau yra vienas niuansas: pašalinti cinamono kvapą iš megztinio labai sunku. Išvada: priemonė veiksminga, bet jei nenorite dvelkti sausainiais, teks išbandyti kažką kita.

Kedras: girdėjome, kad kedro kvapas puikiai atbaido kandis, ir nusprendėme patikrinti. Statybinių medžiagų parduotuvėje įsigijome kedro lentelę, kurią darbuotojas iš medienos skyriaus paslaugiai supjaustė į mažus gabalėlius. Gabalėliai skleidė tikrai malonų kvapą, tačiau nepagalvojome apie tai, kad iš jų gali sunktis derva. Išvada: priemonė veiksmingai atbaido kandis, bet derva gali sugadinti drabužius.

Gvazdikėliai: nusprendėme pritaikyti prieskonius, likusius nuo pernykščių Kalėdų. Gvazdikėlių nepagailėjome, ir paaiškėjo štai kas: megztiniai kvepėjo Kalėdomis, ir atrodė kaip nauji. Išvada: priemonė veiksminga, bet nenustebkite, jei aplink jus susirinks žmonės ir ims dainuoti „Jingle Bells“.

Levandos: ši priemonė buvo veiksmingiausia iš visų išbandytų. Ant megztinio nepastebėjome kandžių padarytos žalos, o įsigėręs kvapas buvo daug malonesnis nei cinamono ar gvazdikėlių. Išvada: veiksmingiausia priemonė nuo kandžių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis