Drabužinė: kaip įsirengti, kad poreikiai atitiktų galimybes?

Tinkamai ir rūpestingai planuodami namų erdvę, apgalvodami kiekvieną smulkmeną, skolindamiesi gerų idėjų ir mokydamiesi iš svetimų klaidų net ir nedideliame bute galime turėti atskirą drabužinės kampelį. Ją įsirengti padės ir mūsų parinkti pavyzdžiai bei patarimai.

Nusprendus įsirengti drabužinę, pirmiausia tinkamai įvertinkite turimos erdvės plotą ir naujojo namų „statinio“ pozicijas – šią zoną geriausia įrengti šalia miegamojo ar vonios kambario, atokiau nuo virtuvės. Savaime suprantama, kad dar tik projektuojant,kaip bus išdėstytos funkcinės zonos, tai padaryti kur kas lengviau: galima rasti tinkamiausią drabužinės vietą, paskirti jai norimą plotą, įrengti apšvietimą ir pan. Beje, tai nereiškia, kad jau įrengtuose namuose teks tenkintis įprasta spinta. Galbūt kai kuriuos sprendimus įgyvendinti bus sunkiau, tačiau atsisakyti minties turėti drabužinę tikrai neverta. Neturėtų nusiminti net ir ankštų, standartiškai suplanuotų butų savininkai: drabužinei įrengti užtenka vos 3–4 kvadratinių metrų, o kartais – ir dar mažiau. Svarbu tinkamai išnaudoti erdvę, viską gerai apmąstyti ir nebijoti priimti nestandartinių sprendimų.


Išnaudokite kampą


Net ir nedideliame kambaryje ne visada praktiškai išnaudojami patalpos kampai, o jie gali puikiausiai tikti drabužinei įrengti. Konstrukcijas su lentynomis ir kabyklomis galima montuoti palei dvi sienas kampu ir taip išnaudoti visą patalpos aukštį, o duris įrengti įstrižai, tarsi nukertant kampą, – suformuosite neįprastos trikampio formos atskirą nedidelę drabužinę. „Armonikos“ tipo durys ne tik suteiks galimybę plačiau ją atverti, bet ir padės taupyti kambario erdvę.

Žurnalas
Žurnalas


Atskiras kambarėlis

Geriausias drabužinės variantas – atskira patalpa. Ją galima įrengti tamsiajame kambarėlyje vietoje sandėliuko, jei toks yra bute, arba suformuoti naują kambarį sumažinus miegamojo plotą – svarbiausia, kad įrengus drabužinę liktų vietos lovai pastatyti ir apeiti ją iš trijų pusių. Tačiau, jei kambarys mažas ir drabužinei nepavyks atskirti bent 1,5 m pločio kambario dalies, geriau šios minties atsisakykite ir rinkitės kitą variantą.


Stiklinės durys

Atskirame miegamajame įrengtoje drabužinėje sumontuotos stiklinės durys – ne tik šiuolaikiškos atvirumo koncepcijos išraiška. Toks sprendimas ypač aktualus, jei drabužinėje nėra lango: pro stiklines duris į vidų patenka natūralios dienos šviesos.


Daugiafunkcė pertvara

Miegamajame įrengta drabužinė nebūtinai turi būti visiškai atskirta nuo likusios erdvės – kartais užtenka tik vizualios pertvaros, žyminčios skirtingų zonų ribas. Projektuodamos patogų šeimos miegamąjį, dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė kambario centre, priešais lovą, suformavo funkcionalią pertvarą: iš kambario pusės palei ją įrengta TV zona, o iš kitos pusės sumontuotos lentynos ir kabyklos. Drabužinė yra atvira ir į ją galima patogiai patekti iš abiejų pertvaros pusių, o gana plati sienelė su televizoriumi ir dekoratyviais akcentais nukreipia dėmesį – tarsi paslepia drabužinės turinį ir kambaryje padeda išsaugoti tvarkos pojūtį.


Žurnalas
Žurnalas


Paslėpta, bet atvira

Kaip matome pagrindinėje nuotraukoje, architektas Adomas Kondratas, projektuodamas lakoniško miegamojo, įrengto lofto erdvėje, interjerą, sumanė dar vieną praktišką nedidelės drabužinės idėją. Kambario viduryje įkomponuota iš faneros pagaminta lova ir galvūgaliu priglausta prie nedidelės sienelės – ją galima apeiti iš visų pusių. Tai tapo ne tik savotišku atramos tašku, sukuriančiu jaukesnės miegamojo erdvės pojūtį, bet ir funkcionaliu interjero elementu – už pertvaros architektas numatė vietą nedidelei atvirai drabužinei įrengti. Siekiant vizualiai paslėpti šią zoną, sienelė buvo nudažyta ryškesniu gelsvai rusvu atspalviu – tai padėjo nukreipti dėmesį nuo drabužinės turinio.


Už užuolaidos

Užtraukiama užuolaida – puikus sprendimas, kai trūksta vietos pertvarai statyti ar nesinori užgožti kambario erdvės. Tokiu atveju drabužinės lentynų ir kabyklų konstrukciją galima montuoti palei vieną sieną, lubose sumontuoti bėgelius ir pakabinti užuolaidą: ją užtraukus paslepiamas visas drabužinės turinys, o atitraukus galima patogiai pasiimti drabužius. Pasirinkus tokį variantą svarbu stengtis kuo labiau išnaudoti visą sienos plotą, pritaikyti „protingų“, erdvę padedančių taupyti elementų (ištraukiamų krepšių, nuleidžiamų kabyklų ir pan.), suprojektuoti lentynų net palubėje – ten galima laikyti rečiau naudojamus daiktus, sezoninius drabužius, o jiems pasiekti pravers kopėtėlės.

Žurnalas



Kabykla

Bet kuriame namų kambaryje visada įmanoma pastatyti dar vieną komodą su stalčiais daiktams sudėti, tačiau kabyklos pastatyti negalima, todėl projektuodami drabužinę jai skirkite daugiau vietos. Atsižvelgdami į savo aprangos kiekį, išmatuokite, kokio ilgio skersinio reikės ilgiems ir trumpiems drabužiams kabinti, ir pridėkite dar 20 proc. Trumpiems drabužiams pakabinti 2,5 m aukščio patalpoje galima įrengti dvi kabyklas vieną virš kitos, ir vieną – ilgiems drabužiams su stalčiais ar lentynomis apačioje.

Žurnalas


Lentynos

Įrengti stalčius kainuoja brangiau, tad, jei norite sutaupyti, projektuokite daugiau atvirų lentynų: jose patogu laikyti sulankstytus drabužius. Kita vertus, į jas bet kada galima įdėti dėžutes nedideliems drabužiams laikyti.


Apšvietimas

Puiku, jei drabužinėje yra langas, kitu atveju būtina pasirūpinti dirbtiniu apšvietimu. LED lemputės ekonomiškos, o jų skleidžiama šviesa puikiai tinka drabužiams apžiūrėti. Rinkitės reguliuojamus šviestuvus, kad būtų galima nukreipti šviesą ten, kur reikia. Šviestuvus įrenkite virš lentynų – svarbu, kad jie neakintų. Pasirūpinkite, kad jungikliai būtų lengvai pasiekiami.


Atvirumo principas

Įdomus sprendimas nemėgstantiems raustis spintoje ir ieškoti lentynose suslėptų daiktų – visiškai atvira drabužinė, įrengta greta miegamojo ir vonios kambario. Viskas aišku, šviesu ir visada po ranka – nei durų, nei užuolaidų. Architektų studijos „Jurta“ suprojektuotoje mansardoje įrengtame privačiajame miegamojo-drabužinės-vonios kambaryje visiškai atsisakyta tradicinių sienų: čia atitverta aukšta erdvė su stogo nuolydžio plokštumomis iš abiejų pusių ir laiptų anga centrinėje dalyje, o aplink ją išdėliotos funkcinės zonos – miegamasis su drabužine ir vonia su praustuvų zona. Visas jas galima apeiti ratu.

Žurnalas
Žurnalas
Žurnalas


Spinta-pertvara

Norint įrengti atskirą drabužinę kartais net nereikia statyti papildomų pertvarų: ja gali tapti paprasčiausia spinta; tereikia ją pastatyti ne prie sienos, kaip įprasta, o kambario centre, nugara į lovos pusę. Taip suformuosite atskirą miegamojo zoną, kurioje bus patogu įrengti nedidelę drabužinę. Kad būtų patogiau pasiekti lentynas, senosios spintos durų galite iš viso atsisakyti. O iš miegamojo pusės ant spintos nugarėlės tiks pakabinti televizorių ar gražų paveikslą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis