Devyni valikliai, kuriuos galite pasigaminti patys

Visi ingredientai, kurių gali prireikti šiems valikliams pasigaminti, tikrai yra jūsų virtuvėje. Tai vien aplinkai draugiškos sudėtinės dalys, tokios kaip kepimo soda ar actas. Be to, jos dar ir nebrangios. Tad jeigu baigėsi jūsų pamėgtas valiklis, nepulkite stačia galva į parduotuvę. Verčiau pamėginkite pasigaminti valiklius patys.

1. Stiklų valiklis
Tinka: langams ir veidrodžiams
Ingredientai:
• 2 stiklinės vandens
• 1/2 stiklinės acto
• 1/4 stiklinės 70 proc. stiprumo spirito
• 1-2 lašeliai eterinio apelsinų aliejaus, kuris valikliui suteiks malonų kvapą

Kaip naudoti: sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir supilkite valiklį į purškimo butelį. Iš pradžių papurkškite ant popierinio rankšluosčio ar minkšto audinio, paskui ant stiklo. Patarimas: nevalykite langų karštą ir saulėtą dieną, nes skystis labai greitai džius ir liks daug dryžių.

2. Rūdžių šveitiklis
Tinka: rūdžių dėmėms ant porcelianinių ar emaliuotų kriauklių
Ingredientai:
• Pusė citrinos
• 1/2 stiklinės borakso

Kaip naudoti: Pamerkite citriną į boraksą ir šveiskite nešvarų paviršių, tada nuplaukite vandeniu (netinka marmurui ir granitui).

3. Riebalų valiklis
Tinka: orkaitėms, gartraukiams ir keptuvams
Ingredientai:
• 1/2 stiklinės muilino amoniako sumaišykite su pakankamu kiekiu vandens ir supilkite į savo talpą. 

Kaip naudoti: pamirkykite kempinėlę ar šluostę skystyje ir nuvalykite nešvarų paviršių, paskui tą pačią vietą nuplaukite švariu vandeniu.

4. Universalus valiklis ir dezodorantas
Tinka: virtuvės stalviršiams, įrangai ir šaldytuvo vidui
Ingredientai:
• 4 valgomieji šaukštai kepimo sodos
• 1 litras vandens

Kaip naudoti: pamirkykite skystyje švarią kempinę ir nuvalykite nešvarius paviršius.

5. Valiklis dėmėms iš drabužių išimti (kai jau niekas nepadeda)
Tinka: labai išteptiems ir dėmėtiems drabužiams, kuriuos galima skalbti ir balinti
Ingredientai:
• 4 litrai karšto vandens
• 1 stiklinė indaplovės miltelių
• 1 stiklinė paprasto baliklio su chloru (ne koncentrato)

Kaip naudoti: sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir supilkite į nerūdijančio plieno, plastiko ar emaliuotą indą (aliuminis netinka). Įmerkite drabužius ir palikite 15-20 minučių. Jeigu dėmės vis dar nepranyko, leiskite drabužiams pamirkti ilgiau. Paskui išplaukite kaip įprastai.

6. Valiklis nuo karšto vandens likusioms baltoms dėmėms
Tinka: bet kur, kur netyčia išliejote karštą vandenį ir liko balta dėmė (tačiau netinka niekuo nepadengtam medžiui, lakuotam paviršiui ir antikvariniams dirbiniams)
Ingredientai:
• Viena dalis negelinės dantų pastos
• Viena dalis kepimo sodos

Kaip naudoti: šluostę sudrėkinkite vandenyje, uždėkite paruoštos masės ir patrinkite nuo karšto vandens likusį baltą apskritimą. Tada pamikite sausą šluostę ir nuvalykite. Paskui paimkite dar kitą švarų skudurėlį ir juo nupoliruokite paviršių kaip įprastai.

7. Indaplovių dėmių valiklis
Ingredientai:
• 1/4 stiklinės citrinų ar apelsinų gėrimo miltelių

Kaip naudoti: norėdami pašalinti rūdžių dėmes nuo indaplovės vidinių sienų, supilkite šiuos miltelius (juose yra citrinų rūgšties arba citrinų rūgšties kristalų) į plovimo milteliams skirtą skyrelį ir paleiskite indaplovę kaip įprastai. Jeigu reikia, pakartokite tą patį dar kartą.

8. Valiklis žalvariui
Tinka: nelakuotoms spintelių rankenėlėms, vonios kambario apdailos detalėms ir panašiai
Ingredientai:
• Actas ar citrinų sultys
• Valgomoji druska

Kaip naudoti: Pamirkykite kempinėlę acte ar citrinų sultyse, tada užberkite druskos. Nešvarų paviršių lengvai patrinkite. Tada kruopščiai nuplaukite vandeniu, tuomet nieko nelaukdami nusausinkite švariu sausu skudurėliu.

9. Marmuro valiklis
Tinka: natūralaus akmens stalviršiams
Ingredientai:
• 1-2 lašai švelnaus indų ploviklio (netinka citrinų kvapo)
• 2 stiklinės šilto vandens

Kaip naudoti: Indų ploviklio įlašinkite į vandenį ir išmaišykite. Pamirkykite kempinę ir ja nutrinkite visą marmurinį paviršių. Muilo likučiams pašalinti nuplaukite viską švariu vandeniu. Nupoliruokite sausu minkštu skudurėliu, neleiskite, kad paviršius nudžiūtų savaime. Įspėjimas: niekada marmuro ar granito paviršiams valyti nenaudokite acto, citrinos ar kitų rūgščių valiklių – jie įsiės į akmenį.

Patarimas dėl saugumo: Niekada nepilkite į vieną indą amoniako pagrindu pagamintų valiklių ir chloro baliklio ar kitų produktų, kuriuose yra baliklio (pavyzdžiui, indaplovėms skirtuose milteliuose). Dėl cheminės reakcijos atsirandantys garai yra labai pavojingi. Prieš bet ką maišydami, pirmiausia perskaitykite gaminio etiketę.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis