Dešimt priežasčių, kodėl susitvarkius namus gyvenimas gali iš pagrindų pasikeisti

Jaukiai leisti laiką namuose yra vienas iš mažų gyvenimo malonumų. Tačiau kartais namuose tiek nereikalingų daiktų, nešvarių, apleistų kampų, kad juose net neišeina atsipalaiduoti. Išgryninome 10 priežasčių, įrodančių, kad namų tvarkymasis yra puiki terapija protui ir kūnui.

Štai, kodėl verta susitvarkyti namus:


1. Apkrauti namai gali stipriai pakenkti sveikatai


Pažvelkime į kitą medalio pusę – kodėl daiktų perteklius gali būti ne privalumas, o namų trūkumas? Pasirodo, neigiamas netvarkos poveikis yra daug didesnis, nei galima būtų pagalvoti. Nereikalingi daiktai kenkia ir psichinei, ir fizinei sveikatai. Netvarka gali sukelti nerimą, sutrikdyti miegą, sumažinti gebėjimą susitelkti ir padidinti oksidacinį stresą. Visa tai patvirtina moksliniai tyrimai.


2. Tvarkymasis išvalo protą


Jei jūsų namuose vyrauja netvarka, tai ko gero, atspindi jūsų pasąmonę ir sumažina gebėjimą ilgam susitelkti. Netvarka taip pat apriboja gebėjimą apdoroti informaciją. Susitvarkę fizinę erdvę, lengviau susitvarkysite ir protą. Susitvarkę namus jaučiamės lengvesni, atrodo, kad namuose daugiau oro, lengviau kvėpuoti. Atsikratant vis daugiau nereikalingų daiktų ir vis labiau susitelkiant į žmones ir įspūdžius, atsiranda laisvės pojūtis, prie kurio labai greitai priprantama.


3. Tvarkymasis sumažina stresą ir nerimą


Gyvenimas užgriozdintoje erdvėje psichologiškai išsekina, nes beveik neįmanoma ignoruoti nebaigtų užduočių. Tai sukuria nuolatinio foninio streso nuotaiką, kuri mus alina, mes prarandame energiją ir ilgainiui dėl to gali susilpnėti imuninė sistema. Stresą ir nerimą gali sukelti daugybė veiksnių, todėl vien susitvarkyti namus ne visada užtenka. Tačiau moksliniai tyrimai taip pat įrodo, kad pats tvarkymosi procesas veikia raminančiai, mažina įtampą, suteikia malonų tikslų įgyvendinimo jausmą. Net jeigu gilių emocinių ar kitokių sunkumų tai gal ir neišspręs, bent truputį prie to prisidėti gali, todėl neabejotinai verta pabandyti.


4. Tvarkymasis pagerina virškinimo sistemos veiklą


Susitvarkę namus galite pastebėti, kad išnyko tokie simptomai, kaip pilvo pūtimas, refliuksas, sutrikęs virškinimas ir uždegimai. Ko gero, taip yra dėl ryšio tarp žarnyno ir smegenų: stresui mažėjant ir protui vis labiau išsilaisvinant, kūne mažėja oksidacinis stresas ir atsiranda daugiau energijos. Pradeda sklandžiau veikti organizmo detoksifikavimosi sistema, atsiranda mikrofloros balansas – organizmas pradeda įsisavinti vis daugiau medžiagų iš maisto, o jos užtikrina reikiamą energijos kiekį. Sustiprėja ir antioksidacinė apsauga.


5. Tvarkymasis padeda atsikratyti žalingų patogenų


Nesutvarkytuose namuose kaupiasi dulkės, purvas, augintinių plaukai ir pelėsis. Visuose šiuose dalykuose esantys patogenai ir toksinai labai kenkia sveikatai – gali sukelti alergijas, kvėpavimo takų problemas, uždegimus, oksidacinį stresą ir net chroniškas ligas. Jūs galite nė nežinoti, kas jums sukelia sveikatos problemas, kol nesusitvarkysite namų.


6. Atsiras daugiau laiko


Nacionalinės tvarkymo ekspertų asociacijos atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad vidutinis amerikietis praleidžia vienus savo gyvenimo metus ieškodamas pamesto ar ne vietoje padėto daikto. Tad iš pagrindų susitvarkę namus, tiesiogine prasme galite susigrąžinti gyvenimą! Kito tyrimo, kurį atliko Nacionalinė muilo ir valymo priemonių asociacija, duomenimis, namuose atlikus generalinę tvarką ir atsikračius nereikalingų daiktų, gali sumažėti 40 proc. buities darbų.


7. Sutvarkyti namai gali sustiprinti draugystę


„Rubbermaid“ atlikto tyrimo duomenimis, pusė būstų savininkų nesikviečia draugų į namus, nes gėdijasi netvarkos. Tame pačiame tyrime nustatyta, kad apie 16 proc. motinų, turinčių bent tris vaikus, neleidžia jiems kviestis draugų į namus, nes namai per daug užgriozdinti nereikalingais daiktais. Vis atidėliodami namų tvarkymą, žmonės praranda daug prasmingo laiko su draugais.


8. Pagerina seksualinį gyvenimą


Sunku patikėti, bet, pasirodo, tai tiesa. Viename tyrime buvo išsiaiškinta, kad kai santykiuose išauga įtampa dėl tokių dalykų kaip netvarkingi ir nešvarūs namai, netvarka daro didesnę įtaką namų gyventojams nei turėtų. Tokio pobūdžio konfliktai gali turėti neigiamą įtaką seksualiniam gyvenimui.


9. Netvarka skatina nuolatinį nuovargio jausmą


Prinstono universiteto Neuromokslų instituto tyrime paaiškėjo, kad žmonės, kurių namuose tvyro netvarka, nuolat jaučiasi išsekę, nes jie švaisto psichinę energiją stresui, kurį sukelia užgriozdinta erdvė. Be to, kadangi netvarkingoje aplinkoje sunkiau susikaupti ir apdoroti informaciją, kiekvienai užduočiai reikia skirti daugiau jėgų ir energijos.


10. Betvarkė neigiamai veikia gebėjimą priimti sprendimus


Tame pačiame Prinstono universiteto tyrime aiškinama, kad žinojimas apie netvarką ir iš šio žinojimo kylantis susierzinimas sekina psichiką. Dėl to žmonės dažnai tampa labiau nusivylę ir priima kitokius sprendimus, nei galėtų priimti aiškiu protu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis