Dėl ko negalima skalbti 30°C temperatūroje ir kitos skalbimo gudrybės

Tinkamai išskalbti drabužiai – kiekvieno žmogaus vizitinė kortelė, kuria naudojamės kasdien. Dėl to pateikiame skalbimo gudrybes, apie kurias net nepagalvojate.

1. Neskalbkite 30°C temperatūroje

Jaučiatės prastai? Blogos savijautos priežastis gali būti ne tik nuovargis, stresas, bloga mityba, bet ir netinkamai skalbiami drabužiai. Jei rūbus skalbiate 30°C temperatūroje juose pradeda veistis bakterijos. Kai skalbiate nustatę žemą temperatūrą, yra sukuriamos idealios sąlygos veistis ir daugintis bakterijomis.

Kaip to išvengti? Stenkitės periodiškai valyti skalbimo mašiną. Vienas iš būdų – be jokių rūbų, nustačius 90°C temperatūrą paleisti mašiną vienam ciklui. Taip pat skalbiant patalynę, apatinius, kojines atskirkite juos nuo rankšluosčių, kuriais valotės veidą, virtuvinių šluosčių. Be to, baigus skalbti, iškart neužverkite skalbimo mašinos durelių – įleidus oro, bakterijos veisis lėčiau.

2. Surūšiuokite drabužius

Rodos, tai elementari taisyklė, tačiau būtent paprasčiausius dalykus dažniausiai ir pamirštame. Pirmiausiai galite rūšiuoti pagal spalvą – spalvotus, ryškius drabužius visuomet atskirkite nuo baltų. Kitas etapas – rūšiavimas pagal medžiagą. Juk, pripažinkime, kartais tikrai pamirštame atskirti drabužius iš džinso nuo šilkinių audinių.

3. Sutvarkykite rūbus

Surūšiavus savo drabužius, nepamirškite jų sutvarkyti. Būtinai užtraukite užtrauktukus, susekite sagas, sužiūrėkite, ar nėra kokių kabliukų. Taip pat neužmirškite drabužių kišenių, kartais jose laikome tokių dalykų, apie kuriuos visai pamirštame, bet kurie gali pakenkti skalbiamiems drabužiams. Ir, žinoma, nepamirškite išversti drabužių – tai ypač svarbu tamsiems drabužiams – tokiu būdu pavyks ilgiau išlaikyti jų pirminę spalvą.

4. Užpildykite visą skalbimo mašinos būgną

Jei turite tik kelis drabužius, kuriuos norite skalbti, ar kurie dera spalviškai, geriau palaukite, kol jų prisirinks daugiau. Dėl to, kad tuščia skalbyklė sueikvoja beveik tiek pat elektros energijos ir vandens, kaip ir pilnai užpildyta.

5. Pagalvokite, kiek užtruks skalbimas

Nepatingėkite ir visuomet parinkite būtent jūsų skalbiamiems drabužiams tinkamą skalbimo programą. Juk patalynę tikrai reikia skalbti ilgiau nei marškinėlius.

6. Rinkitės šaltą vandenį

Skalbdami visi galvojame, kaip sutaupyti ir vandens, ir elektros energijos. Tam reikėtų rinktis skalbimą vėsiame vandenyje. Žinoma, kai kurie baiminasi, jog skalbiant tokiame vandenyje skalbimo priemonės, pavyzdžiui, skalbiklis nesuveiks tinkamai, tačiau tai yra netiesa. Kaip tik skalbiant tokiu būdu jums pavyks išsaugoti savo mėgstamus drabužius ilgiau. Tiesa, visuomet naudokite optimalų skalbimo priemonių kiekį, kitaip norėdami gero, kaip tik pakenksite audiniui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis