Dažome namų sienas patys – ką reikia žinoti

Net ir nedaug su dažymu susiję žmonės žino, kad norint kokybiškai nudažyti bet kokį paviršių jį reikia paruošti ir įsitikinti jo tinkamumu. Apie sienų paviršiaus paruošimą dažymui esame rašę, todėl šįsyk pamėginsime atsakyti į klausimą, kaip atlikti galutinį ir geriausiai matomą darbą – patį dažymą. Pakalbinome dažais prekiaujančių įmonių atstovus.

Shutterstock nuotr.

Pagrindinis kriterijus renkantis dažus dažytojui-neprofesionalui dažniausiai yra spalva bei dažo tarnavimo ilgaamžiškumas. Todėl tik pradėjus rinktis dažus, gali kilti mintis sienos apdailą atlikti kitu būdu – dažai gali būti klasifikuojami pagal rišamąją medžiagą, skiediklį, paviršiaus blizgumą, vandens garų pralaidumą, atsparumą temperatūrai ir kitus kriterijus. Laimei, kai kurie kriterijai yra gana paprastai suprantami, ypač jeigu juos kas nors išsamiau paaiškina.

Kalbintas įmonės „Spalvų Sala“ atstovas Linas Armonaitis išskiria šiuos svarbiausius kriterijus:

- Dažų eksploatacinės savybės. Patalpoms su galimu didesniu apkrautumu (koridoriai, virtuvė, pan.) verta rinktis blizgesnius dažus (pradedant blizgesiu 7). Taip pat pravartu pasiklausti pardavėjo, kokia išsirinktų dažų atsparumo šlapiam trynimui kategorija. Sienoms reikėtų rinktis ne mažesnę nei 2 kategoriją, o dar geriau 1 kategoriją.

- Gamintojo patikimumas. Ilgi veiklos metai sukaupia didelę patirtį, todėl iš žinomų gamintojų galima tikėtis kokybiško produkto.

- Pralaidumas vandens garams. „Paprastai visi polimeriniai vandeniu skiedžiami dažai turi puikų garo pralaidumą. Jais dažytose patalpose jausitės komfortabiliau. Organiniais skiediklis skiedžiami dažai daugiau naudojami laukui ir menkai praleidžia arba visai nepraleidžia vandens garų“, –pabrėžia L. Armonaitis.

- Cheminis pagrindas. Rekomenduojama rinktis polimerų pagrindo vandeniu skiedžiamus dažus. Dažant jais patalpos lengvai išsivėdins, išvengsite organinių skiediklių kvapo.

Shutterstock nuotr.

Renkantis dažus reikėtų atsižvelgti, kurias patalpas jais dažysite. Intensyviau naudojamos patalpos turi daugiau galimybių būti supurvintos. Blizgesni dažai paprastai būna ir lengviau valomi – tai galima atlikti su paprasčiausia sušlapinta ar muiluota kempine. „Matiniai dažai dažniau pasirenkami kambariams, kuriuose aktyvumas mažesnis, todėl ir valymo reikia mažiau – tai miegamieji, valgomieji ir panašiai. Ten, kur valoma dažniau, bei ten, kur būna didesnis drėgmės kiekis, tinka blizgūs dažai – jie naudojami prausyklose, virtuvėse, voniose“, – pataria dažais prekiaujančios UAB „Dažoma“ vadovas Arūnas Gelžinis.

L. Armonaitis pataria atkreipti dėmesį į ant pakuotės nurodytą dažų blizgumo indeksą, kuris paprastai būna nuo 3 (matiniai) iki 90 (blizgūs). Kuo šis skaičius didesnis, tuo dažas blizgesnis. Gyvenamose patalpose labiau nei 20 blizgesio rinktis nereikėtų, nes dažo blizgumas išryškins visus paviršiaus nelygumus. Pašnekovas pataria rinktis taip: luboms tiks 3 blizgumo, o sienoms svetainėje, miegamajame ar koridoriuje 7. Jeigu namuose yra labiau apkrautų paviršių, galima rinktis 12 ar net 20 blizgumą (pavyzdžiui, vaikų kambariui). Parduotuvėse galite rasti ir matinių (3 ar 7) , tačiau atsparių šlapiam valymui dažų. Dėl šių savybių jie bus brangesni nei standartiniai.

Pagal savo skiediklį buityje naudojami dažai dėl paprastumo gali būti skirstomi į vandeniu ir organiniais tirpikliais (vaitspiritu) skiedžiamus dažus. L. Armonaitis teigia pastebėjęs, kad dėl ekonominių ir ekologinių priežasčių namų ūkiuose labiausiai populiarūs vandeniu skiedžiami polimeriniai dažai. Tai lemia nesudėtingas jų naudojimas ir pakankama kokybė. Organiniais tirpikliais skiedžiami dažai, vadinamosios emalės, namų ūkiuose dominavo palyginti neseniai. „Sovietmečiu jomis dažėme viską ir visur. Tai daugiausiai nulemdavo tokių dažų prieinamumas ir kaina. Dažnas puikiai atsimename kaip po remonto vaitspiritu „kvepėdavo“ namai ar kaip po kelerių metų atrodydavo mediniai paviršiai“, – pastebi pašnekovas.

Jis lygina esminius šių dažų skirtumus, privalumus bei trūkumus: 

Įvertinus visus šiuos kriterijus, tinkamus dažus pasirinkti taps lengviau.

Kiek dažų reikės? Dažų gamintojai ant savo produktų paprastai nurodo dažų išeigą. Ji matuojama kvadratiniais metrais litrui ir praktiškai visada siekia dviženklį skaičių. Tiesa, šis rodiklis priklauso ir nuo paviršiaus – jeigu jis gerai įgeria dažus, natūralu, kad produkto reikės daugiau. Taip pat svarbu nepamiršti, kad dažyti reikės ne mažiau dviem sluoksniais. Tad preliminarų kiekį dažų, kurių jums reikės vienam sluoksniui padengti, galite sužinoti paprasčiausiai apskaičiuodami dažomo paviršiaus plotą (kambario ar dažomos sienos aukštis ir plotis minus durys, langai ir kiti nedažomi paviršiai) ir padalindami jį iš nurodytos išeigos. Kai kurie dažų gamintojai darbo palengvinimui siūlo ir savo skaičiuokles.

Shutterstock nuotr.

Įrankių pasirinkimas. Ne paslaptis, kad dažymo įrankių pasirinkimas iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas – dažome arba su teptukais, arba su voleliu. Rinkdamiesi volelius, parduotuvėje galite rasti dvi jų rūšis – volelius su natūraliais ir su sintetiniais plaukeliais. „Vandeniniams dažams geriausiai tinka sintetinis volelis, dažant aliejiniais dažais nėra didelio skirtumo kokį volelį naudosite. Dažant nelygų paviršių siūloma rinktis volelį su ilgesniais plaukeliais. Teptukai taip pat gali būti su natūraliais ir sintetiniais šereliais, todėl tas pats patarimas tinka ir dažymui teptukais“, – pasakoja A. Gelžinis.

Dažymas. Dažymą teptuku ar voleliu lemia dažomas plotas. „Teptuką ar volelį reikėtų rinktis pagal dažymo patogumą. Jeigu plotas didelis ir lygus, pavyzdžiui, sienos, lubos, namo fasadas ar panašiai, patogiausia bus dažyti voleliu. Teptukas labiau reikalingas dažant mažus paviršius arba sunkiai prieinamas vietas pavyzdžiui, aplink langus, kampus, vamzdžius, aplink dekoratyvinius elementus, radiatorius ir panašiai“, – pataria L. Armonaitis. Nors tai atrodo elementaru, dažydami kruopštumo reikalaujančias vietas, tačiau nepamirškite naudoti dažytojo juostos.

Shutterstock nuotr.

Vis dėlto, reikėtų saugotis, kad ant dažomo ploto neatsirastų „rėmelis“. Taip gali įvykti, jeigu pagrindinis plotas dažomas voleliu, o kraštai – netinkamu teptuku. Paviršius teptuku padengiamas šiek tiek kitokiu principu, todėl šis skirtumas gali išryškėti vizualiai. Jei susidūrėte su šia problema, kraštinėms galite išmėginti mažesnio pločio volelius.

Siekiant išvengti netolygaus dažymo patariama dažomą plokštumą dažyti pilnai, viena kryptimi, kol pasieksite sienos kraštines. „Reikėtų pasižiūrėti, kad dažant vieną plokštumą netektų atsidaryti naujos dažų skardinės – nors atspalvis ir bus tas pats, tačiau skirtumas tikrai matysis. Jei dažysite antru dažų sluoksniu, būkite kantrūs ir palaukite, kol siena gerai išdžius, antraip tik veltui naudosite dažus“, - pataria A. Gelžinis.

Po dažymo. Norėdami, kad teptukas ar volelis tiktų pakartotinam naudojimui, jokiu būdu jo neišdžiovinkite. Po kiekvieno dažymo įrankius reikia išplauti naudojant tą skiediklį, kuris nurodytas ant naudotų dažų pakuotės. Jei to dėl kokių nors priežasčių negalite to padaryti iškart, įrankius bent jau pamerkite.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis