Baltas it sniegas stalas – kaip išskalbti pageltusią staltiesę?

Per šventes ar kitomis ypatingomis progomis ant stalo klojame baltą staltiesę, puošiame namus, gaminame ir tiekiame maistą ir mėgaujamės buvimu su šeima ir draugais. Šįkart pakalbėsime apie baltas – jei jos su laiku kiek pagelto arba atsirado neišskalbiamų dėmių, galbūt jums pravers mūsų surinkti šeimininkių patarimai.

Paprasčiausia baltą staltiesę atiduoti į cheminę valyklą, nes ten ją iš tiesų išskalbs iki sniego baltumo, taip daro ir viešo maitinimo įstaigos, kad lankytojai visada jaustųsi jaukiai ir šventiškai prie sniego baltumo staltiesėmis užklotų stalų. Bet jei neturite tiek laiko ar galimybių staltieses atiduoti į valyklą, galima bandyti jas skalbti ir namuose. Svarbu laikytis kelių taisyklių.

• Kaip skalbti baltas staltieses

Jei staltiesės apsiūtos ar išsiuvinėtos smulkiais raštais, reiškia, reikės jas skalbti tik priemonėmis, kurios yra skirtos trapiems audiniams. Bet kokią trapią tekstilę reikia skalbti taip pat kaip vilną – švelniu režimu, geriausia rankomis, skysta priemone, nes tokią lengviausia išskalauti. Trapių audinių negalima gręžti ar džiovinti – geriausia įsukti į švarų sausą frotinį rankšluostį ir paspaudyti.

Nepelnytai užmirštas būdas yra staltiesių skalbimas su ūkiniu muilu, kurio pH lygis yra neutralus (nei šarminis, nei rūgštinis). Taip staltieses savo laiku skalbdavo visos šeimininkės, ir jos būdavo sniego baltumo, todėl vertėtų prisiminti šį būdą ir mūsų laikais.

Į puodą įdėkite ūkinį muilą, užpilkite karšto vandens ir virkite ant lėtos ugnies nuolat maišydami, kol muilas ištirps. Tada sudėkite staltiesę, servetėles ir kitą tekstilę į muilo putas, paspaudykite, kad visas audinys būtų įmerktas, ir kurį laiką palaikykite. Galiausiai rankomis patrinkite dėmes, jei tokių yra, ir audinį išskalaukite.

Pageltusias staltieses galima išbalinti, tačiau nenaudokite didelės koncentracijos baliklio.
Atminkite, kad baltus skalbinius reikia skalbti 60–90 laipsnių Celsijaus temperatūroje, naudojant atitinkamas skalbimo priemones, o skalbiant baltas linines staltieses, galima naudoti skalbimo priemonę su balikliu (be chloro).

Šiek tiek pageltusias staltieses galima skalbti naudojant virtuvėje turimas priemones, pavyzdžiui, citriną. Citrinos sultis galima naudoti kaip baliklį, jos taip pat išskalbs ir riebalų dėmes. Atsikratyti dėmių padeda ir soda. Dar galima naudoti actą, kuris veiksmingai naikina visus kvapus – tai ypač aktualu, jei staltiesė ilgai gulėjo spintoje ir kiek suplėko. Galima naudoti ir valgomąją druską, kuri veikia kaip abrazyvinė priemonė – padeda išskalbti dėmes bei dezinfekuoja audinį. Niekada nelyginkite staltiesės ar stalo servetėlių iškart po skalbimo ir džiovinimo, nes audinys pagels.

• Kaip teisingai laikyti baltas staltieses

Tai, kaip namų tekstilė atrodys ir tarnaus, labai priklauso nuo to, kur ir kaip ji yra laikoma. Atrodytų, kuo gi skiriasi staltiesių laikymas nuo, tarkim, rankšluosčių ar drabužių laikymo? Iš tiesų labai skiriasi. Neteisingai sulankstytos ir laikomos staltiesės susiglamžys ir nebebus tokios gražios, be to, jos gali pagelsti.

Tekstilei nepatinka padidėjęs oro drėgnumas, nes ant audinio, ypač ant šviesaus gali atsirasti rudų dėmių, o esamos dėmės dar labiau įsigers. Taip pat patariama kartkartėmis ištraukti staltieses iš spintos, išvėdinti, vėl sulankstyti ir sudėti.

Išskalbtas staltieses patariama iškrakmolyti, išdžiovinti ir išlyginti, o po viso šito labai svarbu jas teisingai sulankstyti. Visų pirma staltiesę reikia sulenkti per pusę išilgai, tada perlenkimo vietoje palyginti lygintuvu, vėl perlenkti ta pačia kryptimi ir vėl palyginti lygintuvu. Tada staltiesę perlenkite perpus skersai, ir vėl perlenkite. Šių perlenkimo vietų nebelyginkite. Tiesdami taip sulankstytą staltiesę ant stalo, pirmąją užlygintą siūlę taikykite tiesiai per stalo vidurį. Jei norite paslėpti siūlę, ant viršaus galite užtiesti stalo takelį, pastatyti indus, vazas, žvakes ir kitą stalo dekorą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis