Baldų priežiūros pradžiamokslis

Kiekvienas, įsigydamas naujus baldus, viliasi, kad jie tarnaus ilgai. Baldų gamintojai įspėja, kad tai priklauso ne tik nuo baldų kokybės ir medžiagų, iš kurių jie pagaminti, bet ir nuo to, kaip jie bus prižiūrimi. Prekybos centro Baldų rojus“ prekybininkai atskleidė keletą patarimų ir net gudrybių, kaip kiekvienuose namuose esančiomis priemonėmis galima lengvai įveikti dėmes nuo įvairių baldų paviršių.

Minkštų baldų priešas – tiesioginiai saulės spinduliai

Pasak ekspertės Virginijos Rimkienės, jokie kiti baldai taip nenusidėvi kaip intensyviai naudojami minkšti baldai, todėl jų priežiūrai reikia skirti itin daug dėmesio. Minkštiems baldams kenkia sausas oras, todėl nerekomenduojame jų statyti prie šildytuvo ar židinio, nes apmušalai gali perdžiūti bei sutrūkinėti“, – teigė moteris.

Ne paslaptis, kad baldus reikia reguliariai siurbti ir vėdinti. Itin daug žalos padaroma baldams, jei juos pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

Specialistė Marta Rudėnė išskiria ir kitas grėsmes baldams: Rekomenduojama reguliariai keisti sėdėjimo vietą ir nesėdėti vienoje pamėgtoje vietoje. Dėl šio įpročio baldai greičiau nusidėvi, susiformuoja išlinkimai, duobutės. Taip pat patariama vengti pernelyg didelio apkrovimo vienoje vietoje, pavyzdžiui, nereikėtų klūpoti ar keliais spirtis ant sėdimos dalies elementų. Tai taip pat labai kenkia baldams“.

M. Rudėnė pastebi dar vieną itin dažnai daromą baldui žalą – sėdėjimą ant parankių“: „Ši baldo dalis yra skirta rankoms pasidėti, tačiau daugelis ant jų sėdasi, jei, tarkime, kambaryje nėra daugiau kur prisėsti arba tiesiog iš įpročio. Netinkamas baldo naudojimas gali sukelti deformacijas, užpildas gali pasislinkti, o siūlės sutrūkti esant per didelei tempimo jėgai“.

Receptas, kaip atnaujinti medinius baldus

Pagrindinė medinių baldų priežiūros priemonė yra dulkių valymas švaria minkšta šluoste. Papildomas dėmesys turi būti skiriamas aliejumi išteptiems mediniams paviršiams.

Vieno salono marketingo vadovė M. Rudėnė pateikia patarimus, kaip žingsnis po žingsnio atnaujinti medieną: Visų pirma, švelniu švitriniu popieriumi patrinkite baldus medžio pluošto kryptimi ir tada tirštu sluoksniu nualiejuokite (naudokite tik baldams skirtą aliejų). Po 20 minučių išlyginkite aliejaus perteklių, o po 4 valandų – sausai jį nuvalykite. Ir štai po paros baldai bus kaip nauji“.

Kitos baldų parduotuvės pardavimų skyriaus vadovės Rimos Striūgienės teigimu, dėmes, atsiradusias ant baldų, pagamintų iš natūralaus medžio, reikėtų šalinti nedelsiant: Pirmiausia suvilgyta medžiagos skiautele nuvalykite dėmę. Jei to neužtenka, lakuotiems ir dažytiems paviršiams galima naudoti buitinį baldų poliruoklį, o aliejuotus paviršius pašveiskite su švelnia kempinėle ir dėmėtą vietą patepkite tam skirtu aliejumi“.

Natūralios odos priežiūrai – natūralios odos valymo priemonės

Šiuo metu natūrali oda labai vertinama ir plačiai naudojama baldų gamyboje dėl savo neblėstančio populiarumo. Tačiau net ir odinius baldus reikia atitinkamai prižiūrėti, kad jie tarnautų kuo ilgiau.

Vieno salono pardavėja-vadybininkė Daiva Dudarevičienė teigia, kad ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į įsigyto produkto odos rūšį (dirbtinė ar natūrali) ir jos priežiūros ypatumus.

Odinių baldų jokiu būdu nestatykite arti karščio šaltinio, pavyzdžiui, židinio. Ilgainiui nuo karščio poveikio oda pradeda trūkinėti. Jei ką nors išpylėte ant odinių baldų, verčiau paskubėkite nuvalyti drėgnu skudurėliu ir tai vietai leiskite išdžiūti. Jei liko dėmė, ją galima patrinti drėgna servetėle, sudrėkinta silpname muilo tirpale, o vėliau išdžiovinti sausu vilnoniu audiniu“, – patarė moteris.

Oda suteikia komforto tiek karštuoju, tiek šaltuoju metų laiku, nes ji yra pakankamai lanksti ir turi savybę išgarinti drėgmę. Odiniai baldai dera tiek moderniame, tiek klasikiniame interjere, jais sukuriamas prabangos įvaizdis namuose. Tačiau neretai buitį apkartina su šių baldų priežiūra susijusios problemos, kurias galima išspręsti pasirenkant tinkamas valymo priemones.

Svarbu naudoti specialias valymo priemones, skirtas odinių baldų priežiūrai. Jokiu būdu odos valymui nenaudokite agresyvių substancijų – dėmių valiklių, valančių tirpiklių, baldų lako, tepalų ir cheminių tirpiklių“, – įspėjo D. Dudaravičienė.

Specialistė taip pat pateikia ir itin paprastas odinių baldų priežiūros taisykles, kurių laikantis natūrali oda ne taip greitai nusidėvės ir nusitrins: Odinius baldus reikia reguliariai nušluostyti minkštu drėgnu audiniu ir nusiurbti dulkių siurbliu – taip išvalysite odos poras“.

Eko odos priežiūra taip pat reikėtų atitinkamai pasirūpinti. Eko oda – tai tokia oda, kurios gamybai yra naudojamas poliuretanas su mikroporomis ir labai plonas medvilnės pluoštas, todėl neišsiskiria kenksmingos medžiagos. Dėl šios savybės gimė pavadinimas ,,eko oda“. Kaip teigia kitos įmonės pardavimų vadovas Mindaugas Vitkus, eko oda „nemėgsta“ didelės drėgmės, todėl svarbu, kad vidinė jos pusė nesudrėktų.

Kad ir kaip prižiūrėsime savo baldus, kartais dėmių nepavyks išvengti, ypač po siautulingo vakarėlio ar didžiųjų metų švenčių. M.Vitkus tokiu atveju pataria: Jei dėmė nelengvai įveikiama ar įsisenėjusi, bandykite ją pašalinti 40–50 proc. laipsnių spirito (tinka grūdų arba vynuogių išspaudų) ir vandens tirpalu arba naudokite natūralios odos valymo priemones“.

Su batų tepalu – įbrėžimų lyg nebūta

Baldai, pagaminti iš natūralaus medžio (lygiai kaip ir minkšti baldai), turi tris priešus: dulkes, drėgmę bei tiesioginius saulės spindulius. Visi šie veiksniai palieka dėmes, o audiniai praranda spalvą.

Kaip teigia M. Vitkus, baldams iš natūralaus medžio kenkia staigūs temperatūros svyravimai. Šildymo laikotarpiu medis džiūva, todėl tokiu periodu svarbu drėkinti namų orą.

Dulkes nuo medinių baldų valykite drėgna šluoste, o dar geriau, jei ji bus suvilgyta vynuogių acte. Įbrėžimus patariama maskuoti tokių pat spalvų batų tepalais“, – mažas gudrybes, kaip prižiūrėti baldus iš masyvo, atskleidė ekspertas.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis