Architektė pataria: ką daryti, jei bute labai maža virtuvė

Skaitytojo klausimas: „Laba diena, mano vardas Kristina, esame 4 asmenų šeimyna. Mūsų butas 3 kambarių su labai maža virtuve ir vienu pereinamu kambariu. Darysime remontą, planuojame sieną tarp virtuvės ir kambario griauti ir daryti viena bendrą erdvę, kad tilptume visi prie vieno stalo, iš pereinamo kambario mąstome daryti mūsų miegamajį perkeliant koridoriaus sieną arčiau į kambarį, o paskutinis kambarys būtų vaikų. Vaikai jau eina į mokyklą. Patarkite, kaip būtų galima optimaliai ir racionaliai rekonstruoti visą butą išnaudojant vietą patogiam gyvenimui.“

Dabartinis buto planas
Dabartinis buto planas
Asmeninio archyvo nuotr.

Architektė atsako: „Gera naujiena ta, kad norint pertvarkyti šį butą nereikės keisti nei san.mazgų, nei virtuvės vietos, tad neiškils papildomų rūpesčių dėl vandentiekio ir vėdinimo. Išgriovus pertvarą ir apjungus erdvę, beliks protingai suzonuoti patalpas.

Siūlomas buto išplanavimas
Siūlomas buto išplanavimas
Asmeninio archyvo nuotr.

Vienintelis didesnis minusas, kurį matau plane, tai yra siauri ilgi kambariai. Suaugusiųjų miegamasis yra racionalių proporcijų, svetainės ir virtuvės erdvė išsisprendžia apjungus patalpas, o štai vaikų kambarys lieka kaip vagonas. Galvosūkis, kaip išspręsti keistų formų ar proporcijų kambarių išplanavimą, pasitaiko neretai. Jeigu tokiame kambaryje durys būtų per vidurį, erdvė patogiai dalintųsi į dvi puses. O šiuo atveju galima panaudoti netradicinį sprendimą: nedidelę kambario dalį atitverti iki lubų suprojektuota spinta ar lentyna, suformuojant prieškambarį. Iš ko šis baldas susidės, tai jau fantazijos ir išradingumo reikalas: vienoje pusėje gali būti rūbų spinta, kitoje – knygų lentyna, o vietomis – atviros lentynos be nugarėlės, pasiekiamos iš abiejų pusių. Toks baldas pakoreguotų nejaukią kambario formą ir galėtų būti įdomus interjero elementas.

Pertvarą tarp suaugusiųjų miegamojo ir prieškambario reikėtų „stumti“ link lango ne tik tiek, kad atirastų galimybė perkelti įėjimą į vaikų kambarį, bet ir kad būtų vietos koridoriuje pastatyti spintą.
Nors nemažai žmonių yra prieš tualeto ir vonios kambario apjungimą, vis gi, kalbant apie racionalų erdvės išnaudojimą, šis sprendimas turi pranašumų. Jūsų atveju taip pat siūlyčiau apjungti san.mazgų patalpas, o duris daryti prieškambaryje. Tokiu būdu vonios kambaryje atsiras pakankamai vietos skalbimo mašinai ar rankšluosčių spintai, o įėjimas į šią patalpą iš svetainės bus iškeltas į diskretiškesnę vietą.“

Jūsų klausimų laukiame: manonamai@delfi.lt

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis