Architektas pataria: kaip pasistatyti namą už 40 tūkst. eurų

(1)

Pastebėjome ne visai naują, tačiau sparčiai didelį susidomėjimą įgaunantį reiškinį gyvenamųjų namų segmente – tai kompaktiški namai iki 80 kv.m. Žmones vis dažniau pradėjo vilioti galimybė turėti nuosavus namus ir žalios vejos plotą už lango, kai tokio namo kaina palyginti maža ir netgi konkuruoja su didmiesčių butų kainomis.

Šiuo straipsnių ciklu (iš 3 dalių) pabandysime smulkiau atsakyti į šiuos klausimus:


Koks tai namas ir kodėl verta rinktis namus iki 80 kv.m.?


Kokios patalpos jame telpa? Ar tenkins poreikius?


Iš ko galima statyti ir kiek tai kainuoja? Kiek užtrunka?


Ko reikia, kad pasirengtum projektą?


Kompaktiški namai – finansiškai patrauklus jaunų šeimų būsto pasirinkimas


Truputį įsigilinus į nekilnojamo turto rinkos situaciją, nesunku pastebėti, kad namas, kurį galite pasistatyti už 40 tūkst. eurų, turi konkurencinių pranašumu prieš butus didmiestyje. Vilniaus priemiesčiuose (rajone) arba soduose padoraus mažo sklypo kaina gali siekti apie 30 tūkst. eurų, pridėjus 40 tūkst, eurų už namo statybas, jūs gaunate vidutinės klasės buto vertę mieste ir netgi ne centrinėje dalyje. Galimybė turėti vejos plotelį dažnai suvilioja jaunas šeimas pasirinkti būtent namo statybas netoli miesto, arčiau gamtos. Atsižvelgiant į tai, kad jaunoms šeimoms su vidutiniu uždarbiu bankai gali paskolinti apie 100 000 eurų, nesunku suskaičiuoti, kad po namo statybų ir sklypo įsigijimo dar lieka pinigų vidaus įsirengimui.


Pasirinkdami namus iki 80 kv.m. sugaišite 3 kartus mažiau laiko projekto derinimo procedūroms


80 kv.m. namai priskiriami II grupės nesudėtingiems statiniams, kuriems pagal LR įstatymus ir statybos taisykles derinimo tvarka yra supaprastinta. Miesto ar saugomoje teritorijoje jums tereikia gauti rašytinį pritarimą, kuris praktikoje užtrunka 3 mėnesiais greičiau negu statybos leidimo procedūra. Už miesto ribų, tokius namus galite statyti ir be statybą leidžiančio dokumento, o statyboms pasibaigus tiesiog užregistruoti namus „Registrų centre“.


Namo konstrukcijos, kurias be kliūčių įsirengsite patys


Minėti namai privalo turėti ne didesnius kaip 6 m atstumus tarp laikančių konstrukcijų, todėl be didelės patirties ir papildomų mechanizmų galite nesunkiai pasistatyti namus patys. Be to, nereikia skirti papildomų lėšų techninės priežiūros specialistams, kadangi to nereikalauja įstatymas.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis