Architektas pataria: ar name iki 80 kv.m. galime gyventi patogiai? (2 dalis)

Tęsiame straipsnių seriją apie kompaktiškų namų statybas. Visą antrą dalį skirsime kompaktiškų namų iki 80 kv.m. išplanavimo aptarimui. Patarimus dalija m3 architektų studija.

Ar name iki 80 kv.m. galime gyventi patogiai?

Manau, jog po pirmos straipsnio dalies dauguma sutiks, kad galimybė turėti tokius namus iš tiesų vilioja ir pasiūlymas yra labai konkurencingas. Tačiau lieka nemažai neatsakytų klausimų, kaip, pavyzdžiui, ar 80 kv.m. name galima sutalpinti visas reikalingas patogiam gyvenimui patalpas?

Prieš tai noriu trumpai nušviesti kaip gi iš tikrųjų skaičiuojami tie paslaptingi 80 kv.m. Ištrauka iš LR statybos įstatymo (Žin., 1996, Nr. 32-788):

„6. Nesudėtingas statinys – paprastų konstrukcijų pastatas, kurio didžiausias aukštis 8,5 m, kurio visų aukštų, antstatų, pastogės patalpų ir naudojimo paskirtimi susietų priestatų plotų suma yra ne didesnė kaip 80 kvadratinių metrų ir kurio rūsys (pusrūsis) yra ne didesnis kaip vieno aukšto; paprastų konstrukcijų inžinerinis statinys. Pastato ir inžinerinio statinio paprastų konstrukcijų požymius ir techninius parametrus nustato normatyviniai statybos techniniai dokumentai.“

Normatyvinius dokumentus, kurie smulkiai apibrėžia minėtus statinius galima pasiskaityti LR Aplinkos ministerijos puslapyje: http://www.am.lt/VI/index.php#a/12476 Dokumento pavadinimas – „Nesudėtingi statiniai“.

Namų, skirtų 4 asmenų šeimoms, išplanavimo galimybės

Pateiksiu orientacinius patalpų dydžius, kad būtų lengviau įsivaizduoti kokią funkciją galite turėti.

Svetainė – valgomasis – virtuvė – 31-40 kv.m.
San. mazgas (vonia arba dušas) – 4-7 kv.m.
Trys miegamieji su spintomis – 9-11 kv.m.
Tambūras – 3 kv.m.
Sandėliukas – skalbykla – šildymo įrenginio patalpa – 3-5 kv.m.
Koridorius – holas 3-5 kv.m.

Populiariausias ir, mūsų manymu, vienas racionaliausių vieno aukšto trijų miegamųjų namo išplanavimas, kuris tinka mažiems sklypams ir lengvai prisitaiko prie orientacijos (naudojant namo veidrodinius variantus) yra šis:

Vieno aukšto namas. 3 miegamieji kambariai. N004

Yra galimybė išvengti koridoriaus namo viduje, tokių būdu padidinama pagrindinė erdvė, kuri yra ir praeinama.

Vieno aukšto namas. 3 miegamieji. N001

Arba palikti pagrindinę erdvę centre, tokiu būdu atskirti vaikų ir tėvų miegamuosius.

Vieno aukšto su mansarda sprendimai – itin kompaktiškas namas, nebijantiems laiptų.

Jeigu nėra poreikio būtinai turėti tris miegamuosius kambarius arba sklypo padėtis neleidžia statyti 13-14 m. pločio namo, siūlome rinktis 2 aukšto namus.

Vienas iš mums įdomesnių variantų pasirodė šis:

Pirmas aukštas – bendroji erdvė su virtuve, įėjimo holu, san. mazgu ir pagalbine patalpa. Antras aukštas – miegamieji kambariai. Privalumų šiam planavimo variantui suteikia galimybė turėti terasą po stogu bei balkonėlius antro aukšto kambariuose.

Namo gabaritai 11 x 7 m.
Ieškantiems išskirtinumo – erdvė per du aukštus.

Norintiems turėti nestandartinį erdvės sprendimą siūlytume dviejų aukštų namo variantą, kai bendroji svetainės ir valgomojo erdvė yra išsidėsčiusi per du aukštus.

Pirmo aukšto planas – namas N06. Namo gabaritai 8x8m.

Antro aukšto planas – namas N06

Verdiktas – namas iki 80 kv.m. gali būti funkcionalus

Nėra galimybės išvardinti ir sudėti visus galimus tokio namo planavimo variantus. Akivaizdu yra tik tai, jog sutrukdyti suplanuoti patogų kompaktišką būstą gali tik fantazija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis