Ar kilus gaisrui spėtume saugiai palikti namus?

Greitai plintanti ugnis, kupinos patalpos troškių dūmų ir nukentėję žmonės – tai skaudžiausias galimo gaisro scenarijus. Nors priešgaisrinių ir dūmų šalinimo ortakių izoliacija yra labai svarbi pastatuose montuojamų priešgaisrinių sistemų dalis, toli gražu ne visur ji įrengta tinkamai, todėl kyla pavojus, kad susidūrę su ugnimi ne visuomet turėtume pakankamai laiko saugiai evakuacijai.

Reikalavo vieno, montavo kitką

„Priešgaisriniai ir dūmų šalinimo ortakiai turi atitikti Reglamentuojamų statybos produktų sąraše nurodytus reikalavimus. Šie reikalavimai buvo ir yra griežti. Problema ta, kad ilgą laiką mūsų šalyje niekas negalėjo pasiūlyti juos atitinkančių sprendimų, todėl buvo naudojamos „kažkokios priemonės“. Daugumą rinkos dalyvių tai iš dalies tenkino, tokia situacija buvo toleruojama ir pamažu tapo įprasta“, – teigė vienos bendrovės techninis vadovas Raimundas Šlekys.

Pasak jo, priešgaisrinių ir dūmų šalinimo ortakių įrengimas nėra ypatingas darbas – norint tinkamai jį atlikti, tereikia laikytis instrukcijų. Tačiau pastatų projektuotojai ir sistemų montuotojai neretai daro esminę klaidą, sutapatindami šias dvi skirtingas sistemas.

Anot specialisto, projektuotojai dažnai nurodo tik izoliacijos storį, tačiau neatkreipia dėmesio į tai, kad įvairių gamintojų siūlomi ortakių sprendimai yra skirtingi, todėl ir izoliacijos storis bei jai naudojama medžiaga turi būti parenkama pagal tai, kokia sistema bus montuojama.

Tinka ne visos nedegios medžiagos

Priešgaisriniai ortakiai šiuolaikiniuose pastatuose dažniausiai įrengiami pagal galiojančius reikalavimus, tačiau dūmų šalinimo kanalų padėtis kur kas prastesnė. Pasak R. Šlekio, reikalavimus atitinkančių sprendimų imtasi tik šiemet.

„Nedegios mineralinės vatos izoliacinės medžiagos kartais sutapatinamos su priešgaisriniams ortakiams skirtomis medžiagomis, tačiau tikrai ne visa nedegi mineralinė vata tam tinka. Viskas priklauso nuo montuojamos sistemos“, – pasakojo specialistas.

Saugi evakuacija – net iki dviejų valandų

Priešgaisriniai ir dūmų šalinimo ortakiai skirti tam, kad gaisro atveju žmonės spėtų saugiai palikti pastatą. Kai kuriais atvejais tokie ortakiai nuo ugnies ir dūmų išplitimo gali apsaugoti nuo 15 iki 120 minučių. Pagal galiojančius teisės aktus reikalaujama, kad ortakiai suteiktų bent 30–60 minučių galimybę saugiai palikti pastatą, kuriame kilo gaisras.

„Visgi situacija pamažu gerėja. Tiek projektuotojai, tiek sistemų montuotojai jaučia didesnę atsakomybę už pastate esančių žmonių saugumą, be to, griežtėja ir kontrolė. Tiesa, daliai jų dar trūksta žinių, tačiau pastangų pagerinti situaciją gerokai daugiau. Tai matome ir rengdami seminarus bei specializuotas konsultacijas projektuotojams, rangovams, užsakovams ar kitiems suinteresuotiems asmenis“, – pabrėžė R. Šlekys.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis