9 specialistų atsakymai apie kaminus

Kamino reikšmė ypatingai išryškėja šildymo sezono metu – gerai įrengtas ir prižiūrima sistema netaps papildomu trukdžiu. Be abejonės, geriausias kaminas yra tas, apie kurį naudojantis reikia galvoti mažiausiai. Ką reikėtų žinoti apie kaminus pataria kalbinti ekspertai.

1. Kaminų tipai ir jų skirtumai.

Kaminai gyvenamuosiuose namuose būna trijų tipų: mūriniai kaminai iš plytų ar blokelių su nerūdijančio plieno įdėklu, moduliniai kaminai (lavos blokelių, keramzitbetonio blokelių) su keramikiniu įdėklu ir apšiltinti dvisieniai dūmtraukiai (metaliniai pristatomi kaminai).

„Populiariausi Lietuvoje yra mūriniai kaminai, tačiau daugelis iš jų vis dar yra be plieninių įdėklų, nes šis statybos reikalavimas atsirado palyginti neseniai. Pastaruoju metu statant naujus namus stipriai populiarėja moduliniai kaminai su keramikiniais įdėklais – jie paprastai ir greitai montuojami naujai statomame name, kiek rečiau – seniau pastatytame. Apšiltinti dvisieniai dūmtraukiai montuojami rečiausiai, tačiau kai kuriais atvejais jie būna vienintelė išeitis, kai negalima įrengti mūrinio kamino“, – sako Viktorija Voronova, Namams24.lt atstovas. 

Pasirinkimą dažniausiai lemia kaina. Pigiausi kaminai – sumūryti iš plytų ar blokelių. „Taip pat lemia įrenginio tipas – kokia bus išmetamų dujų temperatūra, išmetimo būdas – priverstinis ar natūralus. Lavos akmens blokelių kaminai tinka tik aukštos temparatūros dujų šalinimui, kur nesusidaro kondensatas. Naujai statomuose namuose pasirenkami mūryjami kaminai, kuriems reikia numatyti vietą, taip pat, kadangi jie yra didelės masės – betonuoti pamatą. Visi sertifikuoti dūmtraukiai yra gana kokybiški, nepriklausomai, iš kokių medžiagų yra pagaminti, – pasakoja „UAB Vilpra“ atstovas Vidmantas Gaidjurgis.

2. Keramikiniai kaminai.

Keramikiniais kaminais vadinami moduliniai iš atskirų segmentų surenkami kaminai su keramikiniu įdėklu. „Lygios tokio kamino sienos užtikrina puikią trauką.Tokie yra lengviau valomi, yra atsparūs rūgštims ir aukštos temperatūros poveikiui ir kondensatams, todėl yra ypač saugūs, bei universalumu – tinka įvairaus tipo kurui, tiek dujoms, tiek skystam ar kietam kurui, galima naudoti visuose šilumos generatoriuose.

Tokie kaminai paprastai ir greitai montuojami. Jie gerai tinka dideio efektyvumo katilams ir krosnelėms, kurių išmetamųjų durjų temperatūra yra maža. Tačiau keramikinį kaminą privalo montuoti profesionalūs meistrai, nes montavimo broko atveju labai sudėtinga tokį kaminą remontuoti“, – pasakoja V. Voronova.

„Keramzitinių blokelių su keraminiais įdėklais kaminai yra ilgaamžiai, patikimi, parinkus tinkamą sistemą tinka daugeliui kuro rūšių, Jie labai populiarūs naujai statomuose objektuose. Tačiau jie nėra pigūs – sunku pakeisti trišakio atšakos vietą, brangus remontas perskilus keraminiam įdėklui“, – teigia V. Gaidjurgis.

3. Pristatomi kaminai – jų panaudojimas, privalumai ir trūkumai?

Pristatomi dvisieniai kaminai gaminami iš specialaus nerūdijančio plieno ir beveik visuomet naudojami pramoniniuose ir komercinės paskirties pastatuose kuomet reikalingas didelis kamino aukštis. „Gyvenamuosiuose namuose tokie kaminai pasirenkami, kai nusprendžiama įsirengti papildomą židinį ar krosnelę jau pastatytame name. Tokiu atveju būna mažiau rekonstrukcijos darbų, todėl ir kaina būna mažesnė. Pristatomiems kaminams nereikia specialaus pagrindo, todėl jie lengvai ir greitai montuojami prie bet kokios sienos, tiek mūrinės, tiek medinės, o ir pradėti galima nuo bet kurio namo aukšto“, – teigia V. Voronova.

Pristatomi kaminai susideda iš dviejų – vidinio ir išorinio – skirtingo skersmens vamzdžių. Tarp šių vamzdžių yra šiluminės izoliacijos sluoksnis, kuris apsaugo dūmtraukį nuo greito atvėsimo, sulaiko šilumą. Jo storis priklauso nuo katilų kuro rūšies.

„Šie dūmtraukiai gali būti montuojami prie gyvenamojo namo, katilinės išorinės sienos arba pastato viduje. Jie yra lengvi, greitai sumontuojami. todėl darbo kaina yra mažesnė nei mūrinių kaminų mūrijamus Jie tinka beveik visiems įrenginiams atitinkamai parinkus vidinio plieno rūšį – tiek aukštoms, tiek žemoms temparatūroms, naudojant tiek sausomis, tiek drėgnomis sąlygomis, tiek natūralios, tiek priverstinės traukos sąlygomis“, – pasakoja V. Gaidjurgis.

4. Vienasieniai ir dvisieniai kaminai – kurį tipą geriausia pasirinkti?

„Vienasienis įdėklas, dedamas į kaminą – tai sumūryto kamino papildymas, montuojamas apsaugai nuo kondensato poveikio, kuris susidaro degant skystam, dujiniam ar kietam kurui. Dvisienis dūmtraukis dažniausiai montuojamas tada, kai nėra mūrinio dūmtraukio ar į esamą mūrinį dūmtraukį nėra galimybės įmontuoti pasirinktam šildymo įrenginiui reikiamo skersmens įdėklo“, – teigia V. Gaidjurgis.

Vienasieniai mūriniai arba lavos blokelių kaminai tinkami tik židiniams, krosnelėms arba rengiant pirtį, nes jie itin atsparūs temperatūrų kaitai, tačiau nėra atsparūs kondensatui.

„Dvisieniai yra universalūs kuro atžvilgiu – tinka kietam, skystam ar dujiniam kurui, o vienasieniai tinkamiausi tik mediena kūrenamiems įrenginiams. Dvisieniai dažniausiai tvirtinami prie jau pastatyto pastato išorės konstrukcijų – labai patogu, tačiau taip pat gali būti montuojami ir pastato viduje. Tokių dūmtraukių sistema yra atspari suodžių gaisrui, tinka naudoti drėgnomis sąlygomis“, – pasakoja V. Voronova.

5. Kamino įdėklai – kuo jie naudingi?

Vienasienių mūrinių kaminų dalis esanti lauke šąla, o vidinėje kamino dalyje susidaręs kondensatas skverbiasi per plytas bei tinką ir užšalęs ardo kaminą. Todėl į tokius, senos statybos mūrinius kaminus yra būtina montuoti nerūdijančio plieno įdėklus. „Ši problema tapo ypač aktuali ėmus naudoti modernius šildymo prietaisus, kurie yra žymiai efektyvesni, o tuo pačiu ir dūmų temperatūra yra žemesnė.

Kamino įdėklai pagerina trauką, jų sienelės lygios todėl būna mažiau suodžių, o ir jų valymas lengvesnis. Įdėklai iš nerūdijančio plieno yra atsparūs suodžių gaisrui, kurio metu temparatūra kamine pakyla net iki 1200 laipsnių. Kitas privalumas – plytinio kamino sienelė šyla apie 40 min., o įdėklas į kaminą įkaista per 1-2 min., tokiu atveju mažėja kondensato susidarymas bei pagerėja trauka“, – privalumus nurodo V. Voronova. Kadangi kondensatas tokiu būdu nesusidaro, ilgėja dūmtraukio eksploatavimo laikas.

6. Kada įrengiami kaminai su keliais kanalais?

Kaminą su keliais kanalais būtina montuoti, kai yra apšildant naudojamos skirtingos kuro rūšys, pavyzdžiui. dujinis katilas ir židinys. Šalia dūmtraukio atskirame kanale gali būti ir ventiliacijos kanalai. Tokiu atveju taupoma vieta, o ir tokią sistemą sumontuoti yra pigiau nei atskiras.

7. Patarimai perkant kaminus ir jų dalis – specifikacijos, žymėjimas, gamintojai, garantijos.

Įsigyjant kaminą, reikėtų pasidomėti, ar gaminys sertifikuotas, rinktis produktus turinčius CE ženklą. „Ant dūmtraukių ir jo dalių turi būti nurodyti standartai, temperatūros klasė, slėgio klasė, atsparumas kondensatui, atsparumas korozijai, dūmtraukio medžiaga, sienelės storis, atsparumas suodžių gaisrui, leistini minimalūs atstumai iki degių medžiagų. Patikrinti, ar nerūdijančio plieno įdėklai ir dūmtraukiai yra su patvirtintais informaciniais lipdukais, kuriuose turi būti nurodyta metalo sudėtis, eksploatavimo sąlygos“, – pataria V. Gaidjurgis.

V. Voronova pataria tiek produktus, tiek kamino montuotojus rinktis ir atsakingai neeksperimentuoti. „Garažiniai“ meistrai, pasiūlę pigesnį kaminą, iškart po atsiskaitymo prapuls, vengdami bet kokios atsakomybės ir nesuteiks jokių garantijų. Be to, prieš mūrijant kaminą, reikėtų pasidomėti įrengimu – dažniausiai draugiškas kaimynas, pasisiūlęs nebrangiai pastatyti kaminą, neturės galimybės suteikti jums garantijos ar išlaikyti saugos reikalavimus perdengimuose“, - teigia jis.

8. Prasta trauka – kokios galimos šios problemos priežastys ir sprendimai?

Prasta traukai susidaryti gali būti daug priežasčių. „Reikėtų pasižiūrėti ar neuždarytos dūmų sklendės, ar neužsikimšęs kaminas – tai paprasčiausia padaryti per pravalos dureles įkišus veidrodėlį – turi matytis dangus.

Blogą trauką taip pat gali lemti meteorologinės sąlygos – žemas atmosferos slėgis, drėgnas oras – kaminai be nerūdijančio plieno įdėklo sudrėksta ir kol neišdžiūna, jų trauka suprastėja. Taip pat prastesnę trauką lemia ir pastato geografinė padėtis – jei namas stovi šalia miško ar kitų aukštų pastatų, dauboje. Be abejo, lemia ir įrengimas – kaminas turi būti sandarus, jo aukštis turi atitikti šildymo prietaiso techninius reikalavimus, skersmuo turi būti ne mažesnis už šildymo prietaiso atvamzdžio skersmenį, kaminas turi būti išvalytas nuo suodžių“, – pasakoja V. Gaidjurgis.

„Kai į vieną kaminą pajungti keli įrenginiai arba kuomet namas yra gerai izoliuotas ir nepraeina oras, tokiu atveju būtinai reikia papildomo oro padavimo. Esant prastai traukai, reikėtų paaukštinti kaminą, įstatyti įdėklą, užtikrinti pakankamą šviežio oro padavimą į katilinę ar patapą, kur yra dūmtraukis, virš kamino sumontuoti „T“ arba „H“ tipo stogelius“, – priduria V. Voronova.

9. Priežiūra – kaip dažnai ir kaip reikėtų valyti kaminą?

Kaminas, kaip ir bet kuris įrenginys, reikalauja nuolatinės priežiūros ir valymo. Nevalyti dūmtraukiai yra pavojingi statinio eksploatacijai, kadangi gali tapti gaisro židiniu.

„Kaminus reikia valyti 2 kartus per metus – prieš ir po šildymo sezono. Labiausiai suodžiai kaupiasi ir dervos auga kaminuose, kur dūmai yra žemos temperatūros, prisotinti vandens garų, ištirpusių dervų. Tai gali atsitikti įsirengus kieto kuro katilus, į kuriuos grįžta žemos temperatūros vanduo, naudojant drėgnas, daug dervų turinčias malkas“, – teigia „UAB Vilpra“ atstovė Angelė Valionienė.

„Valyti kaminą reikia bent kartą per sezoną arba kai ant jo sienelių susikaupia daugiau kaip 2 mm sluoksnis suodžių. Jie kaupiasi dėl prasto kuro bei neteisingo degimo proceso, pavyzdžiui, jeigu katilas galingas ir paduoda mažai oro, tokiu atveju vietoje stipraus degimo malkos tiesiog smilksta, smilkimo metu susidaro suodžiai. Kaminų valymą paprasta atlikti ir be specialistų pagalbos, svarbu parinkti tinkamus valymo šepečius. Kaminai su nerūdijančio plieno įdėklais gali būti valomi tik su plastikiniais arba nerūdijančio plieno šepečiais“, – pasakoja V. Voronova.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis