8 dalykai, kuriuos turite padaryti savo namuose liepos mėnesį

Liepos mėnesį daugiau laiko praleidžiame lauke (arba bent jau svajojame apie tai), negu viduje – kepame kepsnius sode ar gamtoje, darome piknikus ar deginamės paplūdimyje. Šį mėnesį pateikiame patarimus, kaip sumažinti vandens ir elektros sąskaitas, palaikyti tvarką sode ir terasoje bei apsaugoti namus, kol būsite išvykę atostogų.

Pasirūpinkite savo namų saugumu, kol būsite išvykę

Ar iš namų ketinate išvykti savaitgaliui, ar visai vasarai, verta pasirūpinti jų saugumu, kol jūsų nebus. Paprašę draugo ar giminaičio pagyventi jūsų namuose arba kaimyno reguliariai užsukti patikrinti jūsų namų, nušausite du zuikius – namai atrodys gyvenami, be to, stebima, ar viskas tvarkoje (ar netrūko vamzdžiai ir pan.). Potencialius įsibrovėlius gali atbaidyti ir į judesį reaguojantis lauko apšvietimas, nugenėti medžiai, nupjauta gyvatvorė bei signalizacija.

Atnaujinkite svečių kambarį

Jei vasarą laukiate svečių, pats metas pasirūpinti, kur juos apgyvendinsite. Iš svečių kambario išneškite savo daiktus, išmeskite susikaupusį šlamštą. Pasirūpinkite švariomis paklodėmis, papildomomis antklodėmis, užuolaidomis ir rankšluosčiais. Svečius maloniai nuteiks krepšys su kelioniniais kosmetikos rinkiniais, vasaros skaitinių bibliotekėlė, vietos žemėlapiai, buteliukai su vandeniu ir šokoladas.

Išparduokite nereikalingus daiktus

Nuskaidrinkite šią vasarą, skyrę vieną dieną nereikalingų ir nenaudojamų daiktų tvarkymui. Išneškite juos iš namų, surenkite išpardavimą daugiabučio kieme, o surinktus pinigus panaudokite vasaros išlaidoms (pavyzdžiui, prisipirkite šviežių uogų ar daržovių turguje, romantiškai praleiskite savaitgalį sodyboje ar pan.). Kodėl nepabandžius išbandyti šios išpardavimo tradicijos ir Lietuvoje?

Svarbiausia – už gautus pinigus nepirkite jokių daiktų, kurie vėl užgriozdins namus. Jei idėja rengti išpardavimą jums skamba pernelyg sudėtingai, galite dalyvauti blusų turguose, išparduoti nereikalingus daiktus internetinėse svetainėse.

Sumažinkite sąskaitą už elektrą ir vandenį

Jei vasara karšta, gali smarkiai išaugti sąskaitos už elektrą ir vandenį, nes tenka nuolat jungti oro kondicionierių ir laistyti sodą.

Taigi:

Sutaisykite visus čiaupus ir laistymo sistemas, kad vanduo niekur nepratekėtų ir nelašėtų;
Sodą laistykite vakare, taip išgaruos mažiau vandens;
Sodo laistymui naudokite lietaus vandenį;
Prieš išeidami iš namų, išjunkite kondicionierių arba bent jau sumažinkite jo pajėgumą;
Dienos metu uždangstykite langus, kad saulė kuo mažiau prišildytų patalpas;
Nelabai karštomis dienomis, patalpas vėdinkite atidarydami langus arba naudodami ventiliatorių;
Peržiūrėkite kosmetikos priemones ir vaistus – nebegaliojančius išmeskite.

Susitvarkykite vonios spinteles ir stalčius bei namų vaistinėlę

Nebenaudojamus arba nebegaliojančius produktus išmeskite. Patikrinkite pirmosios pagalbos vaistinėlę ir jei reikia, papildykite ją.

Jei turite senų vaistų (net jei jų galiojimas dar nepasibaigęs), geriausia juos išmesti. Pasiteiraukite artimiausioje vaistinėje, ar priimami vaistai utilizavimui, be to, galite patikrinti vartojimo instrukciją – kai kuriose būna surašyti nurodymai, kaip sutvarkyti vaistų likučius.

Apsaugokite sodą

Apsaugokite mėgstamiausias gėles ir jautresnius augalus uždengę apsauginiu tinklu nuo paukščių ir gyvūnų. Toks tinklas pagamintas iš plono plastiko gijų, jis nėra brangus ir jį paprasta naudoti – tiesiog užmeskite jį ant augalų, kuriuos norite apsaugoti. Nepamirškite ir kovos su kurmiais, kurkliais, amarais.

Apsaugokite terasos grindis, padėję stovelius po gėlių vazonais

Jei terasoje auginate augalus, vazonus statykite ant stovelių ar padėklų, nes jei statysite juos tiesiog ant grindų, ilgainiui gali atsirasti dėmių, o jei grindys medinės – po vazonais jos gali išpūti.

Mėgaukitės vasara

Pasikabinkite sūpynes ant medžio, maudykitės ežere, kepkite kepsnius sode, o desertui – zefyrus ant laužo, laižykite ledus, valgykite šviežius vaisius ir uogas. Džiaukitės šiluma ir paprastais vasaros malonumais, juk ji trunka taip trumpai.

Kaip manote, ką dar reikia nuveikti liepos mėnesį namuose ir sode? Pasidalinkite komentaruose arba manonamai@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis