7 patarimai, kaip parengti namo projektą geriau ir greičiau

Dauguma žmonių planuojančių statyti namą užduoda sau tą patį klausimą: koks jis bus? Į šį klausimą padeda atsakyti būsimo namo projektas, bet ar jis atspindės jūsų vizijas, lūkesčius, norus? Ar pavyks projektuotojų, o vėliau ir statybininkų pagalba įgyvendinti savo svajonę? Šiame straipsnyje pateiksime keletą patarimų, kaip jūs galite išvengti kliūčių statybos procese ir priartėti prie norimo rezultato.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

1. APTARKITE SU PROJEKTUOTOJAIS JŪSŲ SKLYPO YPATUMUS

Kiekvienas sklypas turi savo ypatumus: vieta, lokacija pasaulio šalių atžvilgiu, privažiavimas, reljefas, aplinka ir šalia jau stovintys statiniai, geologinės, hidrogeologinės ir kitos sąlygos. Visa tai gali daryti įtaką būsimo namo statyboms, konstrukcijoms, eksploatavimui. Pasitaiko atvejų, kai suprojektuotų konstrukcijų montavimas sklype yra sunkiai įvykdomas. Pavyzdžiui, gelžbetoninės perdangos plokštės – nėra gero privažiavimo, sunku iškrauti, pakelti ir sumontuoti. Kitas pavyzdys – gretimų statinių metami šešėliai arba vaizdai gadina bendrąjį komfortą, trukdo pilnavertiškai mėgautis įrengto būsto privalumais. Šių problemų galima išvengti tinkamai išanalizavus jūsų sklypą su projektuotojais: architektu, konstruktoriumi ir patyrusiu statybų vadovu.

2. UŽSAKYKITE GEOLOGINIUS TYRIMUS SAVO SKLYPUI

Namo statybos prasideda nuo statybos aikštelės paruošimo ir pamatų, todėl būtina nuo pat pradžių užtikrinti jų įrengimo kokybę. Nuo geologinių grunto tyrimų priklausys, ne tik, kokie bus namo pamatai: poliniai, juostiniai, plokštuminiai, bet ir pačio namo konstrukcijos pasirinkimas, aukštingumas. Dažnas užsakovas šioje vietoje bando sutaupyti. Bet sutaupęs apie 300 eurų (maždaug tokia yra geologinių tyrimų kaina), jis ateityje gali prarasti dešimtis tūkstančių taisydamas suskilinėjusias namo sienas arba bereikalingai investavęs į pamatų įrengimą pagal projektą „iš lubų“ (kaip kaimynas patarė), su ryškiu medžiagų pereikvojimu.

3. UŽSISAKINĖKITE PROJEKTĄ Į KURĮ ĮEINA: ARCHITEKTŪRA, KONSTRUKCIJOS, LAUKO IR VIDAUS INŽINERIJA, INTERJERO DIZAINAS

Namo projekto dalių: architektūros, konstrukcijų, inžinerinių komunikacijų, interjero dizaino rengėjai dažnai būna atskiri projektuotojai arba samdomi firmomis. Kiekvienas iš jų pagal savo specializaciją rengia savo projekto dalį. Tų dalių nesuderinamumas, kai projektą rengią ne vienos firmos arba grupės specialistai, kartais atneša skaudžių pasekmių. Pavyzdžiui, vandentiekio inžinieriaus numatyta anga gali būti neatvaizduota konstrukcijų ir architektūros projekte ir jos išgręžimas vėliau gali kainuoti iki 150 eurų. Kitas dažnas atvejis – interjero dizainerė parengia projektą, kai namo konstrukcijos jau įrengtos ir pagal jos sumanymą reikia perplanuoti patalpas, praplatinti praėjimą, perstumti sieną… Esamų namo konstrukcijų perdarymas gali pareikalauti kelių tūkstančių litų arba net didesnės investicijos.

Kai projektą rengia viena projektuotojų komanda yra didelė tikimybė, kad tokių situacijų galima bus išvengti. Būtina įvertinti kuo daugiau projektavimo situacijų: architektūrinių, konstrukcinių, inžinerinių, interjero ir kitų. Projekto parengimas visada kainuoja mažiau negu statybos klaidų taisymas.

4. SUSITARKITE SU PROJEKTUOTOJAIS DĖL DETALESNIŲ BRĖŽINIŲ

Pagrindinis statybininko įrankis – brėžinys. Todėl juose rodomi projektuojamo namo elementai (sienos, perdangos, grindys ir t.t.) ir jų sudedamosios dalys (mūras, apšiltinimas, hidroizoliacija, apdailos medžiagos ir t.t.) turi būti detalūs, įskaitomi, atvaizduojami konstrukcijų susikirtimai, mazgų ir detalių tipai, nuorodos į kitus brėžinių lapus. Nepakankamas detalumas dažnai sukelia problemų brėžinius skaitantiems statybininkams, mažiau patyrusiems darbininkams atsiranda tikimybė suklysti, atlikti darbus neteisinga tvarka, panaudoti ne tą medžiagą, sunaudoti daugiau laiko resursų aiškinantis sprendinius. Ženkliai padaugėja skambučių, susitikimų ir derinimų skaičius, sustoja statybos.

5. APTARKITE SU KONSTRUKTORIUMI MAZGUS IR DETALES

Dažnas projektas neturi pakankamos informacijos apie mazgus, detales arba jų yra tik tiek, kiek reikalauja Statybos techninis reglamentas. Projektuotojų nuožiūra į projektą gali būti įtraukiami tik standartiniai mazgai ir detalės – tai tipiniai grindų, sienų, stogo elementų „sumuštiniai“. Standartiniai sumuštiniai – tai tokie sprendiniai, kuriuos pateikia savo kataloguose arba internetiniuose puslapiuose tam tikri specializuoti gamintojai. Naudojant projekte skirtingų gamintojų medžiagas, iškyla būtinybė derinti jas tarpusavyje, o tai reikalauja kompetencijos ir profesionalių žinių. Neteisingai sukonstruotas ir įrengtas mazgas gali vėliau atnešti nemalonių netikėtumų, tokių kaip: pelėsis, drėgmės kaupimasis konstrukcijose, sugadinta brangi apdaila.

6. SUSITARKITE SU PROJEKTUOTOJAIS DĖL IŠSAMESNIŲ MEDŽIAGŲ ŽINIARAŠČIŲ

Kiekvieno projekto kertinis akmuo – medžiagų žiniaraštis. Faktiškai nuo jo priklauso ir pagal jį skaičiuojama būsimo namo kaina. Nuo žiniaraščio detalumo, informatyvumo priklauso galutinė sąmatos išraiška, medžiagų užsakymai, charakteristikos. Kuo detalesnis medžiagų žiniaraštis – tuo tiksliau galima suskaičiuoti namo elementų kainą, suformuoti užsakymą tiekėjams. Išsamus žiniaraštis sutaupys laiką ir pinigus, nereikės rankiniu būdu skaičiuoti trūkstamų medžiagų kiekių ir aiškintis su statybininkais dėl sąmatos nesutapimų.

7. REIKALAUKITE, KAD Į PROJEKTĄ BŪTŲ ĮTRAUKTOS IŠSAMIAI APRAŠYTOS TECHNINĖS SPECIFIKACIJOS

Techninė specifikacija – yra pagrindinė namo projekto sudedamoji dalis. Tekstinis dokumentas, kuriame aprašomos visos projekte naudojamos statybinės medžiagos, jų savybės, statinio elementai, jų montavimo ypatumai, numatomų statybos darbų vykdymo technologijos, nuorodos į galiojančius standartus. Šiuo dokumentu privalo naudotis namą statantys darbininkai ir vykdyti jame pateiktus nurodymus.

Besilaikant šių nesudėtingų patarimų būsimo namo projektas atspindės tą viziją, kurią Jūs suplanavot ir padės pasiekti norimą rezultatą išeikvojus mažiau nervų, finansinių ir laiko išteklių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis