7 patarimai, kaip panaudoti kiaušinių lukštus sode

Kiaušinių lukštai – puikios trąšos. 95 procentus kiaušinio lukšto sudaro mineralai. Daugiausia – kalcio karbonatas (37 proc.), kuris yra būtinas augalams elementas. Gal nustebsite, bet kiaušinių lukštuose yra ir magnio, kalio, geležies, fosforo, taip pat 3,3 proc. baltymų ir šiek tiek mangano. Be to, kiaušinių lukštai – puiki priemonė nuo įvairių šliužų ir sraigių.

1. Kiaušinių lukštai – į kompostą


Ar tai būtų žalių kiaušinių lukštai po omleto, ar virtų kiaušinių lukštai – visi puikiai tinka į komposto krūvą. Prieš dėdami į kompostą kiaušinių lukštus susmulkinkite, tada visi mineralai pateks į dirvą. Kiaušinių lukštai neutralizuoja komposto pH lygį. Ir atsiminkite, kad kiaušinių lukštai nešarmina dirvožemio, o jį neutralizuoja.


2. Sutrinti kiaušinių lukštai – barjeras nuo šliužų


Sutrinti į miltukus kiaušinių lukštai – barjeras nuo sraigių ir šliužų, kurie valgo augalus. Apiberkite sutrintus kiaušinių lukštus ratu aplink augalus. Sraigės ir įvairūs šliužai nerizikuos ir nešliauš per aštrius, nemalonius sutrintus kiaušinių lukštus.


3. Sodinukų daiginimui


Vienas populiariausių būdų naudoti kiaušinių lukštus – daiginti sodinukams. Kiaušinio lukšto puselės dugne pradurkite skylutę vandeniui nutekėti. Įberkite į lukštus žemių ir pasėkite sėklas.


Kai išdygs daigeliai ir ateis laikas juos persodinti, beliks tik suskaldyti lukštą.


4. Sveiki pomidorai


Prieš sodindami pomidorus į duobutės dugną įberkite saują smulkintų kiaušinių lukštų – pomidorai visu augimo ir derliaus mezgimo laikotarpiu palaipsniui gaus mineralų. Be to pomidorai bus atsparesni ligoms ir puvimui, kuris ištinka dėl kalcio trūkumo.


5. Kiaušinių lukštai – mineralinės trąšos


Kiaušinių lukštus galite naudoti kaip mineralines trąšas. Kuo smulkiau sutrinkite kiaušinių lukštus, užberkite aplink augalus ir švelniai purendami sumaišykite su žeme. Augalai su dėkingumu priims šias mineralines trąšas, jiems netrūks kalcio. Kiaušinių lukštų trąšos puikiai tinka ir kambariniams augalams. Kiaušinių lukštų milteliai ypač naudingi oleandrams cukinijoms, pomidorams.


6. Trąša laiškiniams česnakams


Kiaušinių lukštai ypač naudingi laiškiniams česnakams, jei auginate juos vazonuose. Užberkite saują smulkintų kiaušinių lukštų ant šaknų – jie palaipsniui irs ir aprūpins kalciu, kurį taip mėgsta laiškiniai česnakai.


7. Kiaušinių lukštai mulčiavimui


Kiaušinių lukštai – nebrangus, veiksmingas būdas augalams mulčiuoti. Be to, iš toliau kiaušinių lukštai atrodo kaip balti akmenėliai, taigi bus puošmena ant vazonų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis