5 didžiausios langų problemos ir kovos būdai

Nors plastikiniai langai mums garantuoja komfortą, menkai praleidžia garsą ir gerai sulaiko šilumą, tačiau kartais sukelia problemų, kurios mažina gyvenimo kokybę. Kaip išvengti galvos skausmų susijusių su langais, pataria įmonės „Estlita“ direktorė Edita Pivoriūnienė.

Sandarumas. Dažnai plastikinių langų savininkai skundžiasi, kad jų langai yra „prapučiami“ per kraštus. Blogiausia, kad ši problema kamuoja ne tik šaltojo sezono metu. Tai nulemia sezoniniai temperatūrų skirtumai. Natūralu, jog kaitinant tiesioginei saulei ar spaudžiant šaltukui, metalinės ir plastikinės langų konstrukcijos plečiasi ir traukiasi. Dėl to, atkreipkite dėmesį – montuojant langus visuomet yra paliekami nedideli tarpeliai tarp lango staktos ir sienos – lango judėjimui. Tad sprendžiant šį galvos skausmą vertėtų skirti laiko varčios reguliavimui. Taip pat – vyrių bei visų judančių apkaustų dalių sutepimui alyva.

Deformacijos. Prieš tai aptarta problema prisideda ir prie deformacijų susiformavimo. Tačiau taip gali nutikti ir dėl dažno langų darinėjimo. Kuo langas dažniau darinėjamas, tuo greičiau susidėvi ir jo gumos, kurios kaskart atidarant bei uždarant susispaudžia, atsileidžia, t.y. yra nuolat veikiamos. Todėl tarpines, kad ilgiau tarnautų, rekomenduojame tepti silikoniniu tepalu.

Gali pasirodyti netikėta, tačiau deformacijų atsiradimą paskatina ir pasirinkta spalva. Kuo tamsesnė lango apdaila, tuo labiau lango konstrukcija reaguoja į tiesioginius saulės spindulius. Nors šie pakitimai ir būna nedideli, tačiau jie gali prisidėti prie lango sandarumo ir varstymo efektyvumo. Visgi dažniausiai šiuos defektus įmanoma lengvai atitaisyti.

Vaikų saugumas. Deja, bet neatsakingai palikti langai gali nulemti nelaimingus atsitikimus. Tad, jei auginate vaikus ar sulaukiate jų svečiuose, derėtų apsvarstyti ir saugumo aspektą. Sprendimas galėtų būti rakinamos rankenos. Jos ne tik apsaugo nuo įsilaužimo, tačiau ir nuo savavališko lango atidarymo. Įmontavus tokias rankenas yra visiškai apribojimas lango atidarymas iš vidaus, tad jūs visuomet kontroliuosite situaciją, ir bus apsaugotas jūsų turtas bei artimųjų sveikata.

Langų rasojimas ir pelėsis. Rasojantys langai – tai vienas labiausiai erzinančių problemų žiemą, kuri didina drėgmės kiekį namuose, ko pasekoje dažniausiai nulemia ir pelėsio susiformavimą. Be to, langai praleidžia mažiau šviesos, nulemia prastesnį matomumą, o susikondensavęs vanduo pamažu slenka, natūraliai kaupiasi stiklo apačioje ir dažniausiai nuteka ant palangės, kurią tenka nuolat valyti, o kad nepasirodytų maža – langas gali net ir apledyti. Ši problema itin aktuali gyvenantiems centralizuotai šildomuose daugiabučiuose. Radiatoriai net ir šalčiausią žiemos dieną, dažniausiai dėl taupymo, būna vos šilti, todėl patalpose būna drėgna ir šalta. Tačiau galima įvardyti ir kitas priežastis: bute gyvenantys žmonės, garai sklindantys nuo vonios kambario ar virtuvės, daugybė gėlių.

Kodėl tai vyksta? Stiklo paviršius rasoja tuomet, kai susidaro rasos taškas – temperatūra, prie kurios oras daugiau nebegali priimti drėgmės. Dėl lango sandarumo drėgmė neturi galimybių išeiti ir pamažu kaupiasi ant paviršiaus. Būtent šią „drėgmę“ ir reikia pašalinti į išorę.

Natūralu, jog visų pirma reikia pasistengti atstatyti pažeistą pusiausvyrą. Patalpos drėgmė privalo svyruoti tarp 45-55% santykinės drėgmės (matavimui naudojamas higrometras). Drėgmė viršijanti 65% yra itin palanki pelėsinių grybų vystymuisi. Tokiu atveju galima pasitelkti drėgmės surinktuvą, tačiau jis nepašalins priežasties, o tik pasekmes. Paprasčiausias patarimas būtų patalpas nuolat vėdinti – taip perteklinė drėgmė galės laisviau išeiti. Padidinti langų pralaidumą galite tiesiog keletą kartų per dieną, keliolika minučių vėdinant savo gyvenamą būstą, paliekant langus mikroventiliacijos padėtyje, prižiūrint ventiliacijos sistemas. Dažniausiai natūralaus vėdinimo ortakiai būna virtuvėje, vonioje ir tualete, galbūt juos reikėtų išvalyti. Didesniam efektui reikėtų įrengti groteles su ventiliatoriumi.

Vis dėlto šaltuoju metų laiku tai kiek problematiška – išleidžiama ne tik drėgmė, tačiau ir eikvojama šiluma, todėl ilgai laikyti pravirų langų greičiausiai nenorėsite. Vis dėlto, yra paprastesnių šios problemos sprendimo būdų. Vienas iš jų – išankstinis. Kai kurie langų gamintojai ir tiekėjai siūlo langus su specialiais vožtuvais – jie gerai atlieka mikroventiliaciją ir apsaugo langus nuo rasojimo. Lygiai tokią pačią funkciją atlieka galbūt kiek primirštos orlaidės – ir naujus plastikinius langus galima užsisakyti kartu su jomis.

Drėgmę ant stiklo gali eliminuoti radiatoriai ar kiti kaitinimo prietaisai, tačiau jeigu juos ir langą skiria palangė, taip apsunkindama šilto oro cirkuliaciją, ši priemonė gali nepadėti. Trumpesnė, radiatorių nedengianti, ar dengianti ne daugiau nei pusę jų pločio, palangė šiuo atveju galėtų būti gera išeitis. Palangės neturėtų pilnai uždengti radiatoriaus, o turėtų leisti šiltam orui lengvai pasiekti langą.

Bet kartais ir visi šie sprendimai gali negelbėti. Tuomet gali būti, kad rasojimas tiesiogiai susijęs ir su paties lango defektais. Tai galite pastebėti, jei vienu metu įsirengėte kelis langus – jei daugiau rasoja tik vienas iš jų, ir negalite nustatyti tikslių priežasčių, nekokybiškas langas galėtų būti vienas iš variantų. Tiesa, ne visada kalti gamintojai – kartais net ir gerą langą sumontavus nekokybiškai, galima tikėtis būtent tokių problemų.

Valymas ir priežiūra. Neretai, nors ir langai valomi labai kruopščiai, vis vien lieka nepageidaujamų dėmių. Tokiu atveju, visų pirma langų valymui reikia išsirinkti tam tinkančią dieną. Jei lauke pučia vėjas, kaitina saulė ar lyja lietus, geriau šį darbą atidėti kitai dienai. Sulaukę tinkamos dienos, išsirinkite patikimas ir labiausiai jums tinkančias valymo priemones.

Langų stiklams nereikia brangių cheminių medžiagų – jei langai nėra labai purvini, puikiai tinka ir vanduo iš čiaupo (nei labai karštas, nei labai šaltas). Naudokite mikropluošto šluostes – jos puikiai sugeria drėgmę, tad pašalins visas dėmes ir nepaliks valymo žymių. Langus valyti reikia tol, kol jie taps visiškai sausi.

Nusausinimui puikiai tinka popieriniai rankšluosčiai. Valydami stiklus, naudokite įvairius judesius skirtingose langų pusėse. Jei viduje langus valote vertikaliais judesiais, tuomet išorėje valykite horizontaliai – tai padės jums pasiekti geresnių rezultatų, kadangi aiškiai matysite, kurioje pusėje pasiliko valymo dėmių ar rėžių.

Jei nesate patenkinti tradicinėmis valymo priemonėmis, siūlome pasinaudoti keliais laiko patikrintais (liaudies) patarimais. Langus puikiai nuvalys mišinys, pagamintas iš acto ir šalto vandens (santykis – 1:8). Jei acto kvapas jums nemalonus, galite naudoti amoniaką, tačiau nepamirškite, kad jo reikėtų dvigubai mažiau nei acto (santykis – 1:16). Svarbu! Naudodami amoniaką būkite labai atsargūs, kadangi ne vietoje užtiškusi priemonė gali nepataisomai sugadinti rėmo dažus ar palangės laką.

Visgi, jei matote, kad negalite įveikti šių problemų, visuomet galite kreiptis į UAB „Estlita“, kuri specializuojasi langų, durų, garažo vartų, visų rūšių žaliuzių, roletų gamyboje bei montavime. Daugiau informacijos: www.estlita.lt

Užsakymo nr.: PT_70520180

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis