5 būdai, kaip valyti namus su soda ir actu (1)

Sutaupykite, namų valymui naudodami ne chemines medžiagas, o namines priemones. Pateikiame penkis sodos ir acto pritaikymo būdus.

1. Išvalykite nerūdijančio plieno virtuvinę kriauklę

Soda ir actu išplovus virtuvės kriauklę, ji spindės ir gaiviai kvepės. Sudrėkinkite kriauklę, paviršių pabarstykite soda ir gerai nušveiskite, tada nuskalaukite vandeniu. Pabarstykite sodos ant kriauklės kraštų ir į plyšius ir nušveiskite senu dantų šepetėliu minkštais šereliais. Tada išklokite kriauklę acte išmirkytais popieriniais rankšluosčiais ir palikite 20 min.

Vamzdžių valymui: į nutekamąjį vamzdį suberkite pusę puodelio sodos, po to įpilkite puodelį acto. Užvirinkite arbatinį vandens, kai jis užvirs, supilkite jį visą į nutekamąjį vamzdį.

Maisto atliekų smulkintuvą išvalysite į nutekamąjį vamzdį subėrę du puodelius ledo ir vieną puodelį akmens druskos. Įjunkite smulkinimo funkciją, o kai viskas dings vamzdyje, perpjaukite per pusę citriną ar žaliąją citriną, įmeskite į smulkintuvo vamzdį ir vėl įjunkite.
Čiaupą nuplaukite muilinu vandeniu ir nuvalykite acte išmirkytais popieriniais rankšluosčiais.

2. Pasigaminkite netoksišką vonios ploviklį

Šia giliai valančia priemone puikiai nuvalysite visus vonios paviršius.
Pridžiūvusias muilo putas ir pelėsius ji nuvalo ne prasčiau nei reklamuojami vonios valikliai, o kainuoja centus.

Sudedamosios dalys:
1 2/3 puodelio sodos
1/2 puodelio skysto muilo
1/2 puodelio vandens
2 arbatiniai šaukšteliai acto
1 švarus pusės litro buteliukas su purkštuvu ir uždaromu dangteliu

1. Dubenyje sumaišykite sodą ir skystą muilą. Atskieskite vandeniu, įpilkite acto. Gautą skystį išplakite šakute, kad nebūtų gumuliukų. Supilkite skystį į butelį. Prieš naudojimą gerai išplakite.

2. Papurkškite ant paviršiaus, kurį norite nuvalyti, patrinkite kempinėle, nuskalaukite vandeniu. Tarp naudojimų laikykite uždengtą dangteliu.

3. Išvalykite dėmes ant kilimo

Daugumą dėmių ant kilimo galima išvalyti actu. Šviesias kilimo dėmes išvalysite tokiu tirpalu: 2 arbatinius šaukštelius druskos ištirpinkite pusėje puodelio acto. Užpilkite ant dėmės, patrinkite ir palikite išdžiūti. Kai išdžius, išsiurbkite dulkių siurbliu. Didesnes ar tamsesnes dėmes išvalysite į tirpalą įbėrę 2 arbatinius šaukštelius borakso. Naudokite taip pat, kaip ir valydami šviesias dėmes.

4. Sustiprinkite drabužių skalbiklio poveikį

Įbėrus pusę puodelio sodos į įprastą kiekį skysto drabužių skalbiklio, balti skalbiniai išties taps dar baltesni, o spalvoti taps ryškesni. Soda suminkština vandenį, todėl skalbiklio reikės mažiau. Įbėrę pusę puodelio sodos į skalbyklę su įkrova iš viršaus (į skalbyklę su įkrova iš šono – ketvirtadalį puodelio) sustiprinsite ir baliklio poveikį, tad jo taip pat reikės mažiau.

5. Išvalykite šaldytuvą

Ar žinojote, kad šaldytuvą veiksmingiau ir saugiau nei soda galima išvalyti vien actu? Atskieskite actą tokiu pačiu kiekiu vandens – šiuo tirpalu išplaukite šaldytuvo vidų ir išorę, įskaitant durelių tarpus ir vaisių bei daržovių stalčius. Kad šaldytuve nesidaugintų pelėsis, vidines šaldytuvo sieneles ir lentynėles nuvalykite skudurėliu, išmirkytu neatskiestame acte. Neskiestu actu lengvai nuvalysite dulkes ir purvą, susikaupusį ant šaldytuvo viršaus. O kai šaldytuvas bus švarus, įberkite į atvirą indą šiek tiek sodos ir padėkite ant lentynėlės – soda sugers visą likusį blogą kvapą, ir šaldytuvas dvelks švara.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis