4 mitai apie mikrobangų krosneles, kuriais neverta tikėti

Mikrobangų krosnelė jau seniai yra įsitvirtinusi mūsų virtuvėse. Ji padeda lengvai ir greitai pašildyti maistą ar paruošti nesudėtingus patiekalus. Šių laikų šeimininkės sunkiai išsiverčia be šio prietaiso ir virtuvės gyvenimas be jo daug kam jau yra neįmanomas.

Tiesa, mikrobangų krosnelė yra vienas tų buitinės technikos prietaisų, kurie kelia itin daug diskusijų ir ginčų, trunkančių metų metus. Galima išgirsti įvairiausių mikrobangų krosneles gaubiančių stereotipų: esą jų bangos yra žalingos, esą jos sukelia onkologines ligas ir pan.


Pats metas išsklaidyti kelis su mikrobangų krosnelėmis susijusius mitus. Šalin stereotipus!


Mikrobangų krosnelė sumažina naudingų medžiagų kiekį maiste


Vienas pagrindinių mikrobangų krosnelių priešininkų būgštavimų yra tai, kad jos sunaikina maiste esančias naudingąsias medžiagas.


Kaip yra iš tikrųjų? Bet kokio terminio apdorojimo metu keičiasi produkto fizinės savybės, cheminė sudėtis ir maistinė vertė. Mikrobangų krosnelė nėra išimtis, bet būgštavimai dėl jos naikinamų maistinių medžiagų neturi pagrindo.

Jei rasite optimaliausią ruošimo trukmės ir temperatūros santykį, tai maistinės ir naudingosios medžiagos ne tik kad nedings, bet ir bus geriau išsaugotos. Svarbiausia – nepersistengti.


Mokslininkai darė vieną tyrimą, kurio metu lygino maisto ruošimo ypatybes keptuvėje, puode ir mikrobangų krosnelėje. Rezultatai nustebino: maistas, ruoštas mikrobangų krosnelėje, išsaugojo daugiau žarnynui naudingų medžiagų, negu tie produktai, kurie buvo verdami ar kepami.


Mikrobangų krosnelės sukelia vėžį


Iki šiol nerimsta aistringos mikrobangų krosnelių šalininkų ir priešininkų diskusijos dėl to, ar toks terminio apdorojimo būdas nesukelia vėžio.


Iki šiol geriausiai ištyrinėti kancerogenai yra heterocikliniai aminai (HA). Šios medžiagos susidaro tuomet, kai baltymai apdorojami aukšta temperatūra.


Kai kurie duomenys rodo, kad mikrobangų krosnelėje ruošta vištiena turi kur kas daugiau kancerogenų HA, negu kepta ar virta vištiena. Tačiau žuvies ir jautienos atveju viskas yra atvirkščiai. Bet kokiu atveju tas faktas, kad mikrobangų krosnelė keltų vėžį, nėra įrodytas.


Tiesa, HA visiškai nesusidaro jau paruoštame maiste, kurį mes tiesiog šildome mikrobangų krosnelėje, taigi šiuo atveju sukti galvą dėl vėžio neverta.


Mikrobangų krosnelėje negalima šildyti plastiko


Manoma, kad dėl aukštos temperatūros plastikiniai indai išskiria kancerogenus, kurie patenka į maistą ir taip pat gali sukelti vėžį. Būtent dėl to dažnai nerekomenduojama šildyti maistą tokiuose induose.


Taip, tai tiesa, bet tik iš dalies. Šiuolaikinių plastikinių indų gamybai keliami kur kas aukštesni saugumo reikalavimai. Dabartiniai plastikiniai indai gali atlaikyti aukštas temperatūras ir būna skirti būtent terminiam apdorojimui mikrobangų krosnelėse. Ant plastikinių dėžučių ieškokite specialių žymėjimų, kad jie yra tinkami šildymui mikrobangų krosnelėse. Jeigu jų nerasite, šildykite maistą stikliniuose ar keraminiuose induose.


Mikrobangų krosnelės naikina žalingas bakterijas


Mikrobangų krosnelė – ne ultravioletinių spindulių lempa. Taip, terminis apdorojimas padeda sunaikinti kai kurias bakterijas, bet iš mikrobangų krosnelės tikėtis stebuklų neverta.


Šildant maistą tokioje krosnelėje, šiluma pasiskirsto netolygiai. Tai didina pavojų, kad tokiu būdu termiškai apdorojant maistą, pavyks sunaikinti ne visas bakterijas. Ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje, primygtinai rekomenduojama maistą maišyti ar vartyti. Tai padės sumažinti apsinuodijimo tikimybę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis