15 būdų, kaip valyti namus su citrina

Parduotuvių lentynose buitinių priemonių, palengvinančių namų tvarkymą – gausybė. Skystis langų valymui, grindų plovimui, vonios šveitimui… O jeigu pabandytume buityje išsiversti be chemikalų? Siūlome prisiminti laiko patikrintus receptus su citrina, kurie tinka tikrai ne tik maistui pagardinti ar grožiui puoselėti.

Tvarkome virtuvę


– Mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje pašildžius maistą, gali likti nelabai malonus kvapas, kurį nesunkiai panaikinsite vos per vieną minutę. Tereikia į dubenėlį įpilti karšto vandens, į jį sudėti plonais griežinėliais supjaustytą citriną ir dubenėlį pastatyti į šildymo prietaiso vidų. Jeigu valote mikrobangų krosnelę – įjunkite galingiausią režimą 1 minutei, jeigu orkaitę – leiskite jai įšilti (tam prireiks 5 minučių). Citrina panaikins kvapą, o pasklidę garai suminkštins ant sienelių susikaupusias apnašas, tad jas bus lengviau nuvalyti.


– Plauti indus su cheminėmis priemonėmis tikrai paprasta, bet ar pagalvojote, kad ta pati chemija taip lengvai nenusiplauna vandeniu ir lieka ant indų paviršiaus? Iškeiskite indų ploviklį į citriną ir sodą. Priemonė efektyviai susidoros su nešvarumais, o ir jūsų pačių sveikatai bus tikrai geriau. Paprasčiausiai perpjaukite citriną per pusę, ant minkštosios pusės užberkite sodos ir patrinkite nešvarius indus, tarsi tai darytumėte su kempine.


– Šaldytuve užsiliko ir sugedo maisto produktai, o kvapo panaikinti nepavyksta? Citrinos sultyse suvilgykite kelis vatos gabaliukus ir palikite juos šaldytuve. Po kelių valandų visas nemalonus kvapas susigers į vatą.


– Pjaustymo lentelę nesunku nuplauti, tačiau į ją labai greitai susigeria skirtingų pjaustomų produktų kvapai. Kad lentelę dezinfekuotumėte ir panaikintumėte nemalonų kvapą, patrinkite ją citrina, palikite 10-15 minučių pastovėti ir tuomet nuskalaukite vandeniu.


– Sugrąžinti metalinių indų blizgesį pavyks, jeigu juos patrinsite vidine citrinos žievelės dalimi, ant kurios bus likęs plonas minkštimo sluoksnis. Indus nuskalaukite šaltu vandeniu ir jie vėl žvilgės.


– Pašalinti kalkes iš virdulio padės citrinos žievelė. Sutarkuokite 4-5 arbatinius šaukštelius žievelės ir suberkite į vandens pripildytą virdulį. Vandenį užvirinkite ir tuomet palikite pastovėti dar valandą laiko. Viską išpilkite ir praskalaukite virdulį švariu vandeniu.


Tvarkome namus


– Jeigu namuose norite nuvalyti nuosėdas nuo metalinių (vario, žalvario, chromo) paviršių, tiesiog perbraukite juos citrinos pusele. Kad efektas būtų dar geresnis, citrinos puselę pamirkykite druskoje.


– Vienas nemaloniausių dalykų valant langus – likusios vandens žymės. Pasigaminkite langų valiklį, kuris nepaliks jokių dryžių ir suminkštins susikaupusius nešvarumus, kad langus galėtumėte nuvalyti lengvai ir greitai. Langų valiklio receptas labai paprastas: į 1 stiklinę vandens įpilkite 4 šaukštelius išspaustų citrinos sulčių.


– Norintiems atnaujinti medines grindis ir baldus, patartina lygiomis dalimis sumaišyti citrinos sultis ir paprastą aliejų. Gautu mišiniu sudrėkinkite šluostę ir patrinkite medinius paviršius.


– Išvalyti vazos ar arbatinuko dugną gali būti sudėtinga, todėl sumaišykite 100 ml citrinos sulčių su 100 ml vandens ir gautą mišinį supilkite į norimą išvalyti indą. Palikite pastovėti pusę dienos ir citrina visą darbą padarys už jus. Teliks indą praskalauti.


– Ar žinojote, kad citrina – tarakonų, skruzdžių ir net blusų priešė? Jei norite, kad šie kenkėjai apeitų jūsų namus, užlašinkite citrinos sulčių tose vietose, pro kur jie galėtų patekti: ties grindjuosčių įtrūkimais, durų slenksčiu, prie vamzdžių. Tikrai nepakenks, jei citrinos sultis panaudosite ir grindų plovimui.


Tvarkome vonios kambarį


– Vonios plytelių ar dušo sienelių valymas – ne pats maloniausias darbas, bet jį palengvins citrinų sultys. Perpjaukite 3-4 citrinas per pusę, gerai jas išspauskite ir gautą skystį supilkite į buteliuką su purkštuku. Tai bus puiki valomoji priemonė, kurią galėsite reguliariai naudoti vonios kambario tvarkymui. Citrinos sultys suardo vandens nuosėdas, tad beliks perbraukti šluoste.


– Sunkiai pasiekiamoms vietoms valyti, pavyzdžiui, tarpams tarp plytelių, labai tiks citrinos pasta. Šaukštelį boro miltelių sumaišykite su keliais lašais citrinos sulčių, kad gautųsi pastos koncistencijos mišinys. Užtepkite šio mišinio ant nenaudojamo dantų šepetėlio ir patrinkite tas vietas, kurias norite išvalyti.


– Vandens nuosėdos nuo vonios veidrodžio labai lengvai nusivalys, jei šiek tiek citrinos sulčių užlašinsite ant kempinėlės ir ja patrinsite veidrodžio paviršių. Tuomet veidrodį nublizginkite paprasčiausia laikraščio skiaute. Beje, laikraščius naudokite ir langų valymui.


– Vonios ir kriauklės kranai blizgės kaip nauji, jeigu patrinsite juos vidine citrinos žievelės pusele, tuomet nuplausite muiluotu vandeniu ir nušluostysite sausu skudurėliu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis