11 gudrybių, kurios padės įveikti netvarką namuose

Tvarkinguose namuose jauku, tokiuose namuose mes turime daugiau laisvo laiko, galime gerai pailsėti ir atsipalaiduoti. Daug kam atrodo, kad įveikti netvarką namuose labai sunku. Iš tiesų, jei laikysitės tam tikrų taisyklių, susitvarkyti namus ir palaikyti juose tvarką nereikės didelių pastangų. Pateiksime gudrybių, kurios pakeis jūsų požiūrį į tvarkymąsi.

1. Užkirskite kelią netvarkai


Jei bute jau prisikaupė nereikalingų daiktų, atsirado netvarka, ją daug sunkiau įveikti. Todėl geriau išmokti susilaikyti nuo neplanuotų pirkinių „nuotaikai pakelti“, nemokamų dovanų, prekių su akcija, ir visų kitų daiktų, kurių jums nereikia ar kurie nepatinka. Kuo namuose mažiau daiktų, tuo lengviau palaikyti tvarką.


2. Susitvarkykite popierius


Galima imtis žingsnių ir sumažinti reklaminių bukletų ir laiškų kiekį, bet visai jų atsisakyti nepavyks. Todėl tam, kad popierių šūsnys nesikauptų, reikia juos išrūšiuoti iškart, nieko nelaukiant. Svarbiausia – sudaryti korespondencijos rūšiavimo sistemą.


Shutterstock


3. Labdara – puikus būdas atsikratyti nereikalingų daiktų


Dauguma žmonių surenka senus drabužius ar nenaudojamus daiktus, skirtus atiduoti labdaros organizacijoms, tik retomis progomis (pavyzdžiui, kai kraustosi į naują būstą). Iš tiesų nereikėtų laukti ypatingos progos. Pastebėję, kad spintoje kabančio drabužio jau pusmetį nebuvote apsirengę, įdėkite jį į atskirą rankinę. Jei jums sunku apsispręsti, galite palaukti dar tris ar keturis mėnesius, ir jei taip ir nekils noras drabužio išsitraukti, atiduokite jį į labdarą.


4. Išmokite džiaugtis mažais dalykais


Tvarkingi namai nereiškia, kad juose nėra jokių dekoro elementų ar jaukių smulkmenų. Yra viena gudrybė, kuri padės išsaugoti (ir toliau pirkti naujus) patinkančius daiktus – apsiribokite mažais kiekiais arba mažais daiktais. Pavyzdžiui, kaip suvenyro nepirkite spintos – užteks ornamento, arba pirkite patikusią antklodę, o ne dekoratyvinių gyvūnų iškamšų kolekciją.


Shutterstock


5. Pirkite tik tai, kas iš tiesų būtina


Daug kas mano, kad visada apsiperka racionaliai ir apgalvotai. Tačiau vis dėlto įsigyja namų apyvokos reikmenų ne tik sau, bet dar 10-iai žmonių, o drabužių prisiperka tiek, lyg reikėtų kasdien vaikščioti į teminius vakarėlius. Atidžiai peržvelgę savo daiktus, ko gero nustebsite supratę, kad be kokios pusės jų lengvai galite apsieiti.


6. Vienas į namus – vienas iš namų


Daiktų kiekis namuose net ir bėgant laikui turi išlikti stabilus. Visada galima įsigyti daiktų, kurių tikrai reikia. Tačiau prieš įsigyjant naują daiktą, reikėtų atlaisvinti jam vietos – išmeskite arba atiduokite vieną ar kelis pabodusius ar nebereikalingus daiktus.


Shutterstock


7. Jauskite saiką. Įdomus paradoksas: žmonės, kuriems patinka organizuotumo ir tvarkos idėja, neretai susiperka visas dėžes, talpas ir lentynas, patikėję reklama, kad taip jų gyvenime atsiras tvarka. Bet šie daiktai, ypač jei juos perkame dideliais kiekiais, gali paskatinti dar didesnę netvarką namuose. Todėl nereikia persistengti – jauskite saiką ir rinkitės tik tokias dėžes, kurių jums tikrai reikia.


8. Namuose turi būti „netvarkos zonų“


Nebūtina užėjus tvarkymosi vajui išmesti iš savo namų visus trukdančius daiktus. Tereikia įvesti sistemą, kad šie daiktai apsiribotų viena konkrečia zona (yra kaupiami vienoje dėžėje ar spintoje). O jei šie daiktai ima virsti iš jiems skirtos dėžės, reikia pagalvoti apie tai, kaip juos tinkamai išrūšiuoti.


Shutterstock


9. Panašius daiktus laikykite kartu. Kartais tai, netvarką namuose sukelia reikalingi daiktai, jei jie yra bet kaip išmėtyti kambaryje. Tam, kad patalpa atrodytų tvarkinga, kiekvienas daiktas turi turėti konkrečią jam skirtą vietą, o namiškiai turėtų išmokti paėmę daiktą po to padėti jį į vietą. Ypač tai aktualu kalbant apie nedidelius objektus, pavyzdžiui, distancinio valdymo pultelį, makiažo ar higienos priemones, baterijas, parkerius ir pieštukus.


10. Nustatykite netvarkos ribą


Kartais kelias nuo netvarkos prie minimalizmo būna gana trumpas ir lengvas: tereikia sąmoningai suprasti, kuris namuose turimas daiktas patinka, o kuris ne, ir pastarojo atsisakyti.


Shutterstock


11. Veikite! Būna, žmonės sau sako, kad namų tvarkymas yra bereikalingas laiko švaistymas. Dažniausiai taip mano žmonės, kurie tvarkosi neteisingai: arba tiesiog perdėlioja nereikalingus daiktus į kitas vietas, arba apskritai nenori nieko keisti. Tvarkymosi esmė yra nuspręsti daiktų likimą: rasti reikalingam daiktui vietą, nereikalingą išmesti į sąvartyną arba atiduoti į labdarą. Jei tiesiog dėliosite šlamštą iš vienos vietos į kitą, tvarkingų namų neturėsite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis