Kuo grįsti takelius: skirtingų dangų pranašumai ir trūkumai

Atėjus šiltajam sezonui, vis svarbesnis tampa trinkelių klausimas. Dažniausiai žmonės renkasi iš betoninių, natūralaus akmens, medinių ir klinkerio plytelių. Šiame straipsnyje bandysime atsakyti, kurios trinkelės gali būti geriausias pasirinkimas.

Betoninės trinkelės gali būti juodos rudos, raudonos, geltonos, žalios ir kitų spalvų. Pigiausios trinkelės yra pilkos spalvos. Spalvotos ir turinčios faktūrą trinkelės kainuoja daugiau, kas dengiant didesnį plotą nulemia didesnes išlaidas. Vis dėlto, jeigu norima sukurti ne tokį pilką vaizdą, galima įsigyti nedidelį kiekį spalvą turinčių trinkelių ir sukloti kartu su pilkomis. Net ir nedidelis kiekis greičiausiai lems pastebimą skirtumą. Rinkoje galima pastebėti ir ažūrinių trinkelių – jose specialiai padarytos ertmės, kuriose gali augti žolė. Tai irgi paįvairina dangą, tačiau nereikia pamiršti ir praktinio aspekto – tai taip pat apsunkina priežiūrą.

Šio tipo trinkelės yra pakankamai patvarios, tačiau lyginant su klinkerio ar natūralaus akmens trinkelėmis, pastarosioms ilgaamžiškumu neprilygsta. Vis dėlto, pasirinkimą neretai nulemia ekonominiai sumetimai, mat betoninių trinkelių kaina svyruoja gana plačiose 7-16 eurų už kvadratinį metrą ribose, vidutinės kainos yra apie 9-10 eurų už kvadratinį metrą.

Natūralaus akmens trinkelės. Tai granitinės ir bazalto trinkelės. Jos pasižymi geromis savybėmis – ilgaamžiškumu, dideliu atsparumu apkrovoms ir temperatūros svyravimams. Tokia medžiaga trinkelėms mažiau įprasta, be to, ji kiemui suteikia savotiško solidumo, kadangi taip tarsi rodoma, kad šeimininkas gali tai sau leisti. Natūralių akmens trinkelių kaina gali perkopti 200 eurų už kvadratinį metrą. Norint ekonomiškesnio varianto, galite natūralaus akmens trinkeles pamaišyti su betoninėmis ar klinkerio trinkelėmis.

Medinės trinkelės. Tokias trinkeles dažniausiai renkasi norintys pabrėžti išskirtinumą ir natūralumą, jos daugiau dekoratyvinės, skirtos sodo ar kiemo takams. Tokios trinkelės nėra itin ilgaamžės, todėl nereikėtų jų kloti ant kiemo važiuojamosios dalies. Kita vertus, trinkelių medis sušlapęs pasidaro slidus, todėl einant tokiu taku po lietaus, reikia būti atsargiems. Drėgmė kenkia ne tik saugumui, tačiau ir pačiai medžiagai – perkant būtinai reikia įsitikinti, kad mediena impregnuota, taip, esant palankioms sąlygoms trinkelės gali laikyti iki dešimtmečio. Trinkelės gali būti iš ąžuolo, drebulės, maumedžio, akacijų. Rinkoje esančių trinkelių kainas palyginti nelengva, kadangi jos pardavinėjamos įvairiais kiekiais už skirtingus vienetus, tačiau jos yra brangesnės nei betoninės ir savo kaina konkuruoja su klinkerio trinkelėmis.

Klinkerio trinkelės yra pagamintos iš degto molio su priemaišomis. Labiausiai pažymimos jų savybės – tvirtumas ir didesnis ilgaamžiškumas, maža drėgmės absorbcija, didelis atsparumas šalčiui. Kaip ir betoninės trinkelės, klinkerio trinkelės gali būti ažūrinės. Klinkerio trinkelės gali būti iki keleto kartų brangesnės nei įprastos betoninės. Pigiausių kainos svyruoja nuo 15-20 eurų už kvadratinį metrą, tačiau nenustebkite ties jomis radę 35 eurų ar didesnę kainą.

Pagrindiniai klinkerio trinkelių privalumai yra šie:
paprasta kloti;
įvairiapusės panaudojimo galimybės;
patrauklios, natūralios spalvos;
visiškai atsparios išblukimui ir šalčiui;
atsparios trinčiai;
neslidžios ir saugios;
ilgaamžiškumas;
ypatingas atsparumas apkrovoms;
ekologiškos;
užtikrina lietaus vandens sugėrimą.

Kur klojamos klinkerinės plytelės

Dėl ypatingo atsparumo apkrovoms klinkerinės grindinio trinkelės klojamos prie garažų, pagrindinėse judraus eismo gatvėse, sunkvežimių, autobusų ir troleibusų parkuose, prie šviesoforų ar greitkelio pakelės aikštelėse. Be to, šios trinkelės naudojamos gyvenamųjų kvartalų gatvėms, aikštėms, terasoms, kiemams, dviračių takeliams, pėsčiųjų takams ir pan. kloti. Šaligatviams, takeliams, terasoms ar panašiems plotams kloti naudojamos 45, 52, 62 arba 71 mm storio klinkerinės grindinio trinkelės. Pagal Vokietijoje galiojančią Transporto judėjimui skirtų plotų klojimo standartizavimo direktyvą nustatytos šešios statybinės klasės – nuo I iki VI, – atsižvelgiant į numatomą transporto intensyvumą. III klasei, skirtai didesnėms transporto priemonėms, naudotinos klinkerinės grindinio trinkelės. Jų storis ne mažesnis nei 60 mm. Mažesnės apkrovos plotams, tokiems kaip šaligatviai, takeliai ar dviračių takai, galima naudoti 45 arba 52 mm storio trinkeles. Ir šiuo atveju klojant viršutinį sluoksnį nėra svarbu, ar klinkerinės grindinio trinkelės bus klojamos tradiciškai, plokščiai ar stačiai. Bet kokiu atveju siūlės plotis turėtų būti 3–5 mm, kad galima būtų išvengti kraštų nutrupėjimų tankinant su vibracine plokšte.

Klinkerinės trinkelės – užtikrinta pranašumų gausa

Statybinės medžiagos iš klinkerio yra ypač atsparios ir tvirtos, atitinka įvairiausius reikalavimus ir plačiai pritaikomos. Klinkerinės grindinio trinkelės PENTER yra nepaprastai patvarios, lengvai montuojamos, atsparios trinčiai, apkrovoms, cheminiams ir atmosferiniams poveikiams. Jų spalvos neblunka, yra patrauklios savo natūralumu. O svarbiausia, kad šios trinkelės neslidžios, todėl saugios. Be to, jos ekologiškos, nes gaminamos be jokių kenksmingų cheminių priedų. Gamintojai užtikrina, kad tokių trinkelių danga puikiai sugeria lietaus vandenį ir ant jos nesusidaro balos. Dar vienas pranašumas – itin gausus atspalvių ir matmenų pasirinkimas. Šias trinkeles galima iškloti įvairiausiais raštais. Tai suteikia neribotų galimybių įrengiant takelius, šaligatvius, važiuojamąsias kelio dalis, aikštes, laiptelius bei terasas ir pan. Būtent dėl gerų savybių gausos keraminiai WIENERBERGER gaminiai mūsų šalyje pelnė didžiulę paklausą.

Pagrindinės rekomendacijos teisingam grindinio trinkelių klojimui:

Nuorodos darbui:
–paruošti tvirtą, šalčiui atsparų ir vandenį praleidžiantį pagrindą;
–atraminis sluoksnis iš smėlio, žvyro ar šukių, kurių grūdėtumas 0-5 mm. Jau sutankinto sluoksnios storis turėtų būti 3-5 cm;
–kai atraminiam sluoksniui naudojamos medžiagos iš atliekų, būtina patikrinti jose esančių išsipūčiančių medžiagų kiekį;
–klinkerines grindinio trinkeles klojant imti iš kelių įpakavimų maišant;
–laikytis 5% nuolydžio;
–siūlės formuojamos maždaug 3-4 mm storio, kad būtų pralaidžios vandeniui;
–grindinio sąveikos su siūles užpildančiomis medžiagomis – šukėmis ar smėliu – užtikrinimas. Iškart po suklojimo sušluoti, o vėliau užpilti vandeniu. Grūdėtumas 0-2 mm;
–išgrįsto ploto sutankinimas vibracine plokšte/vibratoriumi su gumine apsauga. Pakartotinas siūlių užpildo užpylimas, sušlavimas ir užpylimas vandeniu.

Klojimo darbai:

1. Laikančiojo sluoksnio klojimas. Vandeniui pralaidi trupinta skalda (8-16 mm) arba žvyras (0-35 mm). Iškelti iki maždaug 25 cm. Kai klojami keli skaldos sluoksniai, vienas jų turi būti kapiliarinis bent apie 15 cm storio (= skalda be smulkių dalelių). Vandens pralaidumas būtinas visiems skaldos sluoksniams.
2. Supiltos skaldos lyginimas.
3. Supiltus ir išlygintus maždaug 25 cm storio skaldos sluoksnius reikia sutankinti vibracine plokšte/vibratoriumi iki kietumo.
4. Atraminio sluoksnio supylimas iš 0-5 mm smėlio arba 3-7 mm šukių. Šukių be smulkiųjų dalelių privalumas yra tas, kad jos greičiau praleidža vandenį ir grindinio danga lieka sausesnė (mažai vandens užsilieka). Atraminio sluoksnio storis 3 cm iki maks. 5 cm.
5. Supilto grindinio smėlio arba šukių išlyginimas.
6. Lyginimo kalibrų pastatymas naudojant gulsčiuką bei lyginimo lentą.
7. Atraminio sluoksnio klojimas ir lyginimas. Reikia atsižvelgti į tai, kad būtų išlaikytas min. 2,5% grindinio dangos nuolydis. Tarpe tarp dviejų lyginimo kalibrų tolygiai supiltą grindinio smėlį arba šukes be išsipučiančių dalelių lyginti vienu ištisiniu lygintuvu. Po to šoninius lyginimo kalibrus pašalinti. Jų vietose susidariusį griovelį užpildyti grindinio smėliu/šukėmis.
8. Vietoje lyginimo kalibrų galima pasinaudoti ir kraštų sutvirtinimais.
Tuomet baigiant lyginimo lentą reikia atlaisvinti nuo grindinio dangos aukščio.
9. Lyginimas ir klinkerinio grindinio klojimas turi būti atliekamas tam tikrais ploteliais (apie 2 m) žingsnis po žingsnio. Klinkerinės grindinio trinkelės į išlygintą smėlio atraminį sluoksnį klojamos viena kryptimi, paliekant apie 4 mm pločio tarpus siūlėms. Ir dirbama taip, kad ant atraminio smėlio sluosnio visiškai nelaipoma. Kaskart po maždaug keturių eilių siūlės užpildomos smėliu.
10. Klinkerines grindinio trinkeles kloti pradedama nuo lygiosios pusės, kurios dešiniajame kampe, tam, kad siūlės eitų tiesiai ir lygiai, kas maždaug 1,50 m įtempiamos virvelės.
11. Grindinio danga dar be siūlių.
12. Pritaikomų detalių išpjovimas. Paprastai atliekamas vandeniu aušinančiu akmens pjūklu, tačiau galima naudoti ir kampų šlifuoklį.
13. Grindinio sukibimas su siūlių užpildu smėliu arba šukėmis (maksimalus grūdėtumas 0-2 mm).
14. Grindinio sutankinimas vibracine plokšte/vibratoriumi su gumine apsauga pradedant nuo kraštų link grindinio vidurio.
15. Po suvibravimo siūles reikia darkart užpildyti smėliu.
16. Užbaigiant smėlis siūlėse užpilamas vandeniu. Po to grindinio plotas darkart nušluojamas.

Daugiau informacijos apie klinkerines grindinio trinkeles galite gauti Wienerberger atstovybėje Vilniuje, Kernavės 88.

Užsakymo nr.: PT_67931608

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis