Ką būtina žinoti apie čerpinį stogą

Teisingai pasirinkta stogo danga – daugiau nei 50 proc. namo ilgaamžiškumą nulemiantis veiksnys. Žinoma, ypač dabar, labai paprasta pasiklysti tarp dangų įvairovės, tačiau keraminės čerpės – tai vienas iš racionaliausių stogo dangos pasirinkimų.

Prieš apsisprendžiant

Besirenkant stogo dangą verta apsvarstyti kelis kriterijus, kurie turėtų nulemti jūsų apsisprendimą: ekologiškumas, ilgaamžiškumas, patvarumas, atsparumas šalčiui ir ugniai, estetinė išvaizda ir, žinoma, kainos priimtinumas.

Jei visgi nusprendėte pasirinkti čerpinį stogą, privalu žinoti, kodėl jį verta rinktis:

– Šio tipo čerpės tinka naujų, šiuolaikiškų namų statybai, taip pat restauruojant bei remontuojant senus pastatus.

– Keraminės čerpės yra atsparios ugniai. 

– Keraminės čerpės atrodo „estetiškai“, tad nesudarko bendro namo vaizdo.

– Stogo dengimas čerpėmis – tai investicija, nes toks pasirinkimas padidina namo vertę.

– Tokio tipo čerpės nekelia papildomo triukšmo, tad šis pasirinkimas nesikėsins į jūsų poilsio kokybę.

– Čerpių garantija siekia nuo 30 metų, tačiau realiai čerpės tarnauja tiek, kiek stovi namas.

– Nebūna nei per šilta, nei per šalta. Kadangi keraminėmis čerpėmis dengtas stogas dieną kaupia natūralią saulės energiją, o vakare palaipsniui ją perduoda į namo vidų, todėl čerpėmis dengti namai nepraranda šilumos žiemą, išlikdami maloniai vėsūs ir vasarą.

– Pigiausių keraminių čerpių kaina – apie 9 €/m2 su PVM.

– Šios čerpės nenublunka, nes keraminės čerpės nėra dažomos dažais. Spalva gaunama išdžiovintas čerpes padengiant angobu ir išdegant aukštoje temperatūroje. Angobas – tai molio milteliai, sumaišyti su pigmentu ir vandeniu. 

– Be to, į keramines čerpes neįauga samanos, todėl, jei namas stovi pamiškėje, ir stogas pažaliuoja (esant tokiai aplinkai, pažaliuoja bet kuri stogo danga), galima užlipus ant stogo čerpes nuplauti aukšto slėgio vandens srove ir čerpės vėl atrodys kaip naujos. Kadangi tvirtinama kas 3-4 čerpė, reikalui esant bet kada galima pakeisti vidury šlaito nors ir vieną čerpę.

Kuo išsiskiria šiuolaikiškos čerpės

Čerpės yra gaminamos iš molio ir smėlio mišinio, vandens, veikiamos oru ir ugnimi. Keraminės čerpės pasižymi ekologiškumu, natūralumu ir išskirtine savybe – radiacijos mažinimu.

Šiuolaikiškos keraminės čerpės būna ne tik natūralaus molio spalvos, tačiau ir angobuotos ar glazūruotos. Angoba – tai molio miltelių ir vandens mišinys, į kurį pridedama mineralinių priedų, degimo metu suteikiančių gaminiui parinktą spalvą. Angobuotų čerpių spalva, palyginti su kitomis stogo dangomis, laikui bėgant nesikeičia. Tačiau, renkantis čerpes, vertėtų pasikliauti architektu, galinčiu geriau patarti ką pasirinkti, kad būsimas namas atitiktų užsakovų lūkesčius.

Beje, skaičiuojant stogo sąmatą reikia nepamiršti, kad reikės ne vien paprastų čerpių, bet ir kitų dangos elementų. Kuo sudėtingesnis stogas, tuo jų daugiau reikės. Keraminių čerpių pardavėjai dažniausiai siūlo visą, jau sukomplektuotą stogo dangos rinkinį. Jame ne tik eilinės, bet ir vėjalentinės, dvibangės, ventiliacinės, kraiginės, anteninės ir kitos čerpės. Be papildomų keraminių elementų, taip reikės sniego gaudytuvų, pakopų, stogo tiltelių. Dengiant stogą, būtini ir specialūs čerpių tvirtinimo elementai, gaminami iš nerūdijančio plieno.

Stogo ilgaamžiškumas

Prieš pradedant stogo dengimo darbus, pirmiausia reikia įvertinti stogo formą ir nuolydį, kadangi nuo jo priklauso kokybiška eksploatacija.

Daugelis mano, kad čerpėmis galima dengti stogus, kurie statesni nei 30°, bet iš tiesų minimalus nuolydis priklauso nuo to, kokią čerpių formą pasirinksite. Neturinčių užkaitų čerpių minimalus nuolydis – 30°, čerpių su vienu arba dviem užkaitais − 18–16°. Nepaisant to, visas šias čerpes galima naudoti ir mažesnių nuolydžių stogams, tik tuomet reikia naudoti papildomą hidroizoliacinį paklotą. Patogiausia, kai rekomenduojamus čerpių dangų nuolydžius nurodo patys gamintojai.

Kaip ilgai stogas bus patvarus, be abejo, priklauso ir nuo dengimo proceso. Pirmiausia būtina gerai paruošti stogo pagrindą, o tada jau galima kloti čerpes. Privaloma stogą sugrebėstuoti tokiu grebėstų žingsniu, kokį nurodo gamintojas. Tik gerai ir teisingai įrengus stogo pagrindą, be sunkumų galima
sukloti čerpes. Visų rūšių čerpės pradedamos dengti iš dešinės į kairę pusę. Paklojus pirmąją horizontalią čerpių eilę, klojama vertikali eilė, vėliau dedamos viršutinės horizontalios eilės čerpės. Tokiu būdu išdėtos čerpės leidžia nustatyti vertikalų jų eilių lygį. Nepaisant nesudėtingos dengimo technologijos, šį darbą patariame patikėti patyrusiems specialistams.

Per pastarąjį dešimtmetį statybų rinką užplūdo įvairios kokybės produkcija. Tačiau ne visuomet naują produktą galima laikyti kokybišku ir patikimu. Pasiūlos gausa kartais glumina žmogų − ne visuomet aišku, kokią prekę pasirinkti, kad vėliau netektų gailėtis. Tokiu atveju geriausia pasikliauti laiku, kuris įrodo, ko iš tiesų vertas konkretus daiktas. Ne veltui šiuolaikinėje architektūroje kiek tik įmanoma atsisakoma įvairaus lygio imitacijų. Tad keraminės čerpės puikiai tinka ne tik restauruojamiems objektams, bet ir naujiems statiniams. Šitaip žmogus įgyja puikiai atrodantį namą, o kartu padaro savotišką investiciją į ateitį, kadangi net ir po kelių dešimtmečių tokios rūšies stogas bus patvarus ir patrauklus.

Įdomybės: keraminių čerpių kelias iki Lietuvos

Čerpės naudotos nuo antikos laikų, tačiau Lietuvą ši danga pasiekė prasidėjus mūrinės statybos erai, t. y. XII–XIV a. Laikui bėgant, rankiniu būdu gaminamos čerpės nuolat tobulėjo ir kito. XIX a. pradėjus čerpes gaminti pramoniniu būdu, gerokai pagerėjo jų kokybė, sumodernėjo klojimo technologija, atsirado didesnė formų pasiūla, o dėl viso to sumažėjo leistinas dangos nuolydis ir kaina. Sovietmečiu Lietuvoje šios rūšies stogo danga buvo diskredituota: gamintos tik labai prastos kokybės čerpės, kurios tinkamai saugodavo pastatą tik du–penkis sezonus.

Grįžtant prie užsienio patirties, vertėtų atsisukti į gilias tradicijas puoselėjantį 1819 m. Austrijoje įkurtą koncerną „Wienerberger“, kurio pagrindinis tikslas – efektyvi ir nekenksminga aplinkai statybinių medžiagų gamyba ir pardavimas.

Šiuo metu „Wienerberger“ turi 226 gamyklas 30 šalyse. Lietuvoje bendrovė pristato šiuos pagrindinius savo produktus – apdailos plytas („Terca“), keramines čerpes („Koramic“), keraminius blokus („Porotherm“) bei grindinio trinkeles (“Penter”).

Prekių ženklu „Koramic“ žymimos čerpės importuojamos daugiausia iš Lenkijos ir Vokietijos. Tačiau jei klientui kiltų noras įsigyti išskirtinių prekių, tai, be jokios abejonės, jis būtų patenkintas, nes prekės gali būti pristatomos ir iš Prancūzijos, Olandijos, Belgijos.

Įmonė „Wienerberger“ pristato daugiau kaip 50 formų keramines čerpes „Koramic“. Šiuo metu Lietuvoje populiariausios čerpės – „Alegra 9“, „Actua“, „L–15“, „Marselio“ ir kitos rūšys. Tačiau vertėtų nepamiršti, kad stogas sudarytas ne tik iš paprastų čerpių. Norint turėti originalų stogą, reikia dar ir papildomų elementų. Dėl šios priežasties siūlomas visas stogo komplektas sudarytas iš: vėjalentinių, dvibangių, ventiliacinių, kraiginių, anteninių čerpių, taip pat sniego gaudytuvų, pakopų ir stogo tiltelių. Be to, dengiant stogą čerpėmis, būtina jas pritvirtinti nerūdijančio plieno tvirtinimo elementais.

Užsakymo nr.: PT_67857816

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis