Dešimt dalykų namuose, kurie jus vargina

Jeigu jūs kiaurą dieną be paliovos žiovaujate ir nesuprantate to priežasčių, tikėtina, kad dėl to kalti… jūsų namai. Gali būti, kad jūsų savijautą neigiamai veikia namų dekoras, prietaisai ir pasirinktas gyvenimo būdas. Kelis namų apyvokos daiktus ir situacijas, kurie gali jus varginti, pateikiame šiame straipsnyje.

1. Jūsų netvarka
Žinoma, jūs norite pailsėti vietoj namų švarinimo, tačiau būtent netvarka gali dar labiau jus varginti. Prinstono universiteto Neurologijos instituto atliktas tyrimas atskleidė, kad netvarkinga ir nepatogi aplinka eikvoja psichinę energiją stresui, dėl ko organizmas dar labiau sekinamas.

2. Jūsų mėlynos sienos
Viešbučių tinklas „Travelodge“ atliko tyrimą, kurio metu buvo peržiūrėtos dviejų tūkstančių būstų miegamųjų kambarių spalvos. Paaiškėjo, kad mėlynos sienos padeda sulėtinti širdies plakimą, mažina kraujospūdį ir skatina mieguistumą. Tai privalumai miegamajame, bet ne kitur.

3. Jūsų televizorius
Ir jūsų planšetinio kompiuterio ekranas. Abu vienodai skleidžia mėlynas bangas, kurios slopina melatonino gamybą smegenyse (ši medžiaga padeda mums užmigti). Vadinasi, didėja tikimybė, kad jūs miegosite trumpiau ir dažniau nubusite, dėl ko visą kitą dieną jausitės pavargę.

4. Jūsų kavos aparatas
Nors šis prietaisas rytais tiesiog gelbėja mūsų gyvenimą, atėjus popietei ar vakarui būtent dėl jo galite snūduriuoti. Nors kofeinas yra stimuliatorius, didinantis jūsų energiją, šis poveikis einant laikui mažėja ir netrukus pasijaučiate blogiau. Arba galite būti genetinės loterijos (ne)laimėtojas – priklausomai nuo medžiagų apykaitos, kai kuriuos žmones kofeinas migdo.

5. Jūsų baro stalelis
Nors svaigalai prieš naktį gali padėti jums greičiau užmigti, tačiau po taurės raudono vyno miego kokybė bus prastesnė – galite tikėtis bemiegės nakties ir dažniau nubusti, dėl ko kitą rytą tiesiog neturėsite jėgų pakilti iš lovos.

6. Jūsų levandų kvapo žvakė
Žinoma, tas kvapas neabejotinai atpalaiduoja, tačiau dėl tos pačios priežasties galite jaustis nuvargę. Vesleino universiteto psichologai nustatė, kad prieš miegą levandų kvapu besimėgavę žmonės miega giliau, tad visiškai atsisakyti levandų nereikėtų, tik dienos metu geriau rinktis mėtų ar citrusinių vaisių žvakes, o kvepiančias levandomis – prieš miegą.

7. Jūsų pamėgtas šlamštmaistis
Padėkite tuos bulvių traškučius. Paprastųjų angliavandenių ir cukraus prigrūsti produktai staiga pakelia cukraus kiekį kraujyje, po ko jis taip pat staiga krenta, sukeldamas stiprų nuovargį.

8. Žema temperatūra namuose
Tyrimais nustatyta, kad optimali temperatūra miegui yra pakankamai žema – 16-20 laipsnių Celsijaus. Tad jeigu namuose vėsu, galite jaustis mieguisti, nepaisant labai įtemptos savo dienotvarkės.

9. Jūsų mobilusis telefonas
Dėl tos pačios priežasties šis prietaisas kelia baisią priklausomybę (pastovus bendravimas!) ir verčia jus visą dieną jausti nuovargį. Nacionalinio miego fondo atliktas tyrimas parodė, kad 20 procentų žmonių nuo 19 iki 29 metų kelis kartus per naktį yra pažadinami skambučio, tekstinės žinutės ar elektroninio laiško. Dėl tokio pertraukiamo miego kitą dieną neabejotinai jausitės pavargę.

10. Jūsų užtrauktos užuolaidos
Vienas tyrimas aiškinosi, kaip žmones veikia biurai su langais ir be jų. Paaiškėjo, kad tie biurų darbuotojai, kurie visą dieną dirba natūralioje šviesoje, miega vidutiniškai 46 minutėmis ilgiau per naktį nei tie, kurie dirba biuruose be langų. Tas pats galioja ir namuose: didesnis natūralios šviesos kiekis padės jums naktį geriau miegoti, o dieną jaustis žvalesniais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis