PRIEŠ ir PO: 52 kv.m interjeras Panevėžyje – kaip bjaurusis ančiukas virto dailia gulbe

Senos statybos name esantį butą įsigijęs savininkas su interjero salono „Kemenos namai“ vadovės Ritos Tėvainienės pagalba jį atkūrė iš pagrindų. Dairydamasis po erdvų, klasikiniu stiliumi įrengtą būstą neįtartum, kad prieš kurį laiką dabartinės elegancijos čia nė su žiburiu nebūtum radęs.

Ritos Tėvainienės teigimu, šiame būste ją sužavėjo erdvės planas, aukštos – net tris metrus siekiančios – lubos ir langų orientacija į priešingas puses. Be to, viliojo galimybė sukurti išskirtinį interjerą viename pirmųjų, 1960-ųjų statybos, Panevėžio daugiaaukščių namų. Todėl iš dviejų kliento svarstytų variantų pasisakė būtent už šį butą – nesvarbu, kad iš pradžių jis atrodė nykokas ir apleistas.



Pertvarkant būstą pirmiausia buvo atsisakyta ilgo koridoriaus su daugybe durų į skirtingas patalpas. Tai iš karto padėjo sumažinti slogų ankštos erdvės įspūdį. Taip pat išgriauta siena, skirianti virtuvę nuo svetainės. Šie sprendimai padėjo sukurti erdvumo pojūtį. Palyginti nedideliame plote sutilpo visos reikalingos poilsio ir darbo zonos, pakako vietos ir drabužinei, kurią ateityje bus galima rekonstruoti į palėpėn vedančią laiptinę. Ties balkonu įrengtas langas buvo pažemintas iki grindų, todėl saulėtomis dienomis svetainę užplūsta šviesa.



Kuriant interjerą siekta paryškinti namo istoriją, išsaugoti autentiškas detales – tokias kaip daugiau nei penkis dešimtmečius skaičiuojančios medinės grindys, kurios buvo kruopščiai restauruotos ir išsaugotos ateities kartoms. Prieš tai jos daug kartų dažytos, dengtos linoleumu, dėl amžiaus klibėjo, todėl meistrui teko įdėti nemažai pastangų – iš pradžių jas nušlifuoti, paskui padengti sendinimo medžiagomis, dviem vaško sluoksniais. Tačiau gautas rezultatas pranoko lūkesčius.


Šiame interjere nėra vienadienių ar menkaverčių daiktų – visi jie turi kokią nors istoriją, yra sukurti su meile. Siekiant tikrumo pojūčio, sienos nutinkuotos, užuot pasirinkus gipso kartoną. Ypatingą vietą interjere užima šeimininko pomėgius atspindintys daiktai – šachmatų stalelis, sporto apdovanojimai, knygos, gitara. Vis dėlto, nors būsto savininkas mėgsta ekstremalų sportą, jo pageidavimai lėmė, kad interjeras išėjo romantiškas ir švelnus.


Toks koloritas kuria jaukių, ramių namų jausmą, be to, pastelines spalvas lengviau derinti tarpusavyje. Interjero akcentais tapo subtilios dekoro detalės ir meno kūriniai: drožiniais ir piešiniais – tarp jų ir pasaulinio garso menininko S. Staniūno – puošti vienetiniai medžio masyvo baldai, plačiais baltais apvadais dekoruotos, angliškais tapetais klijuotos sienos, paveikslai, keramikos darbai.



Erdvė buvo sutvarkyta taip, kad bendroje patalpoje tilptų ir poilsio kampas, kuriame lošiama šachmatais ar brązginama gitara, ir darbo zona, kur įkvėpimo teikia panoraminė Monblano nuotrauka. Į ją būsto savininkas kopė net šešis kartus. Derinant prie bendro stiliaus, nuotrauka buvo specialiai apdirbta. Nedidelėje virtuvėje sutalpinta viskas, ko reikia, o greta įrengta nedidukė valgomojo zona.


Miegamasis skirtas tik poilsiui. Ypatingą jaukumo, ramybės jausmą jame kuria J. Rekevičiūtės darbas iš ciklo „Graži suknelė“. Vonios kambaryje užteko vietos ir dailiai spintelei, ir tualetui su dušo kabina. Dar viena svarbi būsto erdvė – Provanso stiliumi įrengtas balkonėlis, kuriame bus auginami augalai.


Gana nedidelėmis sąnaudomis šiame ilgą laiką apleistame būste pavyko sukurti tikrų namų jausmą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis