Pavasario darbai sode (II)

Pavasarį sode tiek darbų, jog neaišku nuo ko pradėti. Būtina apgenėti daugumą medžių, krūmų, rožių ir vijoklinių augalų, kurie žydi vėlyvą pavasarį, vasarą ir rudenį. Pavasarinis genėjimas labai svarbus ir jį reikia užbaigti iki augalo aktyvios vegetacijos naujo sezono metu.

Pavasaris – daugelio nuostabių medžių ir krūmų žydėjimo metas: forzitijų, japoninių svarainių, kamelijų, rododendrų, hamamelių, magnolijų, alyvų, vyšnių, obelų, azalijų ir daugelio kitų. Kai kuriems iš tokių augalų iš karto po žydėjimo laikotarpio prireiks formuojančio genėjimo, kad ir kitame sezone augalai galėtų išleisti naujus ūglius tokiam pačiam gausiams žydėjimui. Nugenėtas šakeles galima puikiausiai panaudoti vietoje auginių, kuriuose slypi didelis tolesnio augimo potencialas.

Taip pat pavasarį išsiskleidžia daugybė svogūninių augalų: krokai, snieguolės, narcizai, tulpės ir kt. Nepamirškite, kad jiems pražydėjus, lapai turi nunykti natūraliu būdu (išskyrus snieguoles, kurias geriau atskirti iš karto po žydėjimo pabaigos). Norint pridengti negražias vietas su sunykusiais pageltusiais lapais ir panaudoti lapus pavasarinėms trąšoms, patartina nuvytusius svogūninių augalų lapus mulčiuoti šviežiu kompostu. Nepamirškite pažymėti vietų, kur yra pasodinti pavasariniai svogūniniai augalai, kad vėliau atsitiktinai nesudrumsti jų ramybės nusprendus, kad ta vieta yra laisva. Jeigu po žydėjimo paprastai iškasate tulpių svogūnėlius, šį darbą reikėtų pradėti praėjus 30-40 dienų po to, kai gėlių žiedai nuvysta. Atsilaisvinusias vietas galima panaudoti vienmečių augalų pasėjimui. Ankstyvą pavasarį į žemę reikia sodinti vasarą žydinčių augalų svogūnėlius.

Sodas - tai vieta, kurioje galima žavėtis pavasarį žydinčiais daugiamečiais augalais. Tai raktažolės, plautės, bergenijos, čėrai – užleidžia vietą kitiems augalams: akvilegijoms, aubretėms, kalnėnams, žiemėms, snapučiams, neužmirštuolėms ir kitiems nuostabiems sodo gyventojams.

Iki naujojo sezono vegetacijos laikotarpio pradžios, apgenėkite praėjusių metų penstemonus, šalčiams atsparias verbenas, dekoratyvines žoles ir kitus daugiamečius augalus, kuriuos patariama palikti žiemai. Po standartinio pavasarinio apdorojimo, daugiamečiams nebereikės skirti daug dėmesio. Nepamirškite laiku pašalinti senus žiedynkočius ir pašalinti pageltusius lapus.

Taip pat atėjo metas jūsų sode sukurti žavingas augalų kompozicijas vazonuose ir kabančiose pintinėse, kurios taps sodo puošmena nuo vėlyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

Tiesa, gamtoje atgyja, ne tik tai, prie ko prisiliečia Jūsų rankos, bet ir sodo kenkėjai, virusai, bakterijos ir grybeliai. Jeigu ant rožių ir vaismedžių pastebėjote grybelio pėdsakus (rūdžių arba juodos dėmės ant lapų ir stiebų, vystantys ir džiūstantys ūgliai), kelis kartus šiuos augalus apipurkškite specialiomis biologinės kontrolės priemonėmis. Daugelio dekoratyvinių ir valgomus vaisius vedančių augalų lapams pakenkia šliužai, kurie atgyja pavasarį ir ypač gerai jaučiasi drėgnu oru. Juos reikia surinkti ir iš karto nunešti į komposto duobę. Visada stenkitės naudoti natūralias ir ekologiškas priemones kovai su sodo kenkėjais ir ligomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis