Minimalistinis ekologiškas sodo namelis

Teksaso valstijoje (JAV) esantis Marfos miestelis garsėja menininkais, dizaineriais ir unikaliais statiniais. Naujausia vietos įžymybė - „Marfa 10 x 10” namelis. Nė 30 kv. m ploto nesiekiantis eksperimentinis namelis neturi elektros, bet atrodo labai patraukliai, o svarbiausia – jis labai pigus ir tokį nesunkiai galima pasistatyti pačiam.

Teksase saulės netrūksta, tad „Candid Rogers Architecture“ darbuotojai nusprendė, kad šiam nameliui apšvietimo nereikės. Nors toks sprendimas kaži ar būtų įmanomas Lietuvoje, visgi tiems, kurie sodo namelius lanko tik vasarą, o naktimis labiau mėgsta miegoti nei šėlioti iki paryčių, šis variantas taip pat įmanomas. O tiems, kuriems naktį tamsoje baisu nebus sudėtinga įsivesti ir energiją.


Apatiniame aukšte yra mini virtuvėlė. Šalia jos – esantis stogas meistriškai pratęsia patalpos dydį, kad būtų kur prisėsti lietingesniu oru, ar slepiantis nuo saulės. Virtuvėlėje įtaisyta ir kriauklė, tad sumaniusiems tokią turėti, reiktų apmąstyti ir vandentiekio bei kanalizacijos galimybes. „Marfa 10 x 10” projekte panaudota kilnojamoji kanalizacijos sistema. Kadangi namelis stovi dykumoje, vandens rezervuarus reikia papildyti patiems. Lietuvoje tai būtų daug lengviau įgyvendinama užduotis.



Antro aukšto kambarį puošia dideli langai, kad poilsiautojai galėtų gėrėtis aplinka. Pirminė antro aukšto paskirtis – miegamasis. Jame patogiai telpa miegoti 2 žmonės ir dar liks vietos keliems asmeniniams daiktams, knygoms. Žinoma, turint galvoje tokį statinį nebūtina apsiriboti 30 kv. m nameliu, bet mažas jo dydis prideda nameliui jaukumo ir žavumo. Rečiau besilankantiems sode, bet norintiems turėti stogą virš galvos tai būtų puikus pasirinkimas.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis