Mėlynos spalvos raminantis poveikis: kokius melsvus augalus auginti savo sode

Mėlyna spalva dvelkia nuostabia ramybe ir nuteikia svajingai. Ji asocijuojasi su dangumi, jūra, pavasariniais žibuoklių žiedais. Kadangi ši spalva gamtoje yra sutinkama gan retai, tokie augalai nuosavame gėlyne atrodo išties kerinčiai. Kviečiame susipažinti su keletu mėlynai žydinčių augalų.

Davido budlėja (Buddleia davidii). Budlėja – augalas, kuris dar yra vadinamas drugelių krūmu. Tai yra 2-3 metrų krūmas, žydintis daugybe smulkių žemyn svyrančių žiedų. Budlėjos išsiskiria itin maloniu medaus kvapu, todėl jos į sodą pritraukia drugelius ir bites. Davido budlėja neretai yra laikoma pačia gražiausia iš visų budlėjų. Būtent Davido budlėjų tarpe galima rasti mėlynai žydinčių krūmų. Šie šviesomėgiai augalai nėra itin įnoringi dirvožemio atžvilgiu, bet visgi geriausiai auga ir gražiausiai žydi derlingoje dirvoje. Davido budlėjai labiausiai tinka kiek kalkingas dirvožemis.

Shutterstock

Kinrožė (Hibiscus syriacus). Kinrožė labiausiai garsėja savo stambiais ir puošniais žiedais, tačiau kadangi tai yra visžalis augalas, ji gražiai žaliuoja ištisus metus. Šis krūmas yra šviesomėgis, saulėtoje vietoje jis sukrauna daugiau žiedų. Nors tai yra šilumą mėgstantis augalas, kai kurios kinrožės, pavyzdžiui, Blue Chiffon yra atsparios šalčiui (iki 29 laipsnių šalčio).

Shutterstock


Paprastasis mėlesas (Perovskia atriplicifolia). Tai daugiametis augalas, kuris yra visai nereiklus, pakantus sausroms. Mėlesas yra kilęs iš Pietų Rusijos stepių. Jis geriausiai auga saulėtose vietose, vandeniui laidžioje, ne pernelyg derlingoje dirvoje.


Agapantas (Agapanthus africanus). Agapantas yra kilęs iš pietų Afrikos. Tai yra česnakinių šeimos augalas, kuris yra auginamas kambariuose, soduose bei terasose. Geriausia agapantus yra auginti vazonuose ir vasaromis juos laikyti lauke. Šiems augalams reikia šviesos bei gero drenažo.

Rugiagėlė (Centaurea cyanus). Nuostabios laukinės gėlės, kurias galima perkelti ir į savo sodą. Šį augalą auginti gėlyne yra itin paprasta. Jis yra labai nereiklus, auga beveik bet kokioje dirvoje. Geriausiai jam tinka saulėtos vietos.

Shutterstock

Gencijonas (Gentiana dahurica). Tai yra gencijoninių šeimos žolinių daugiamečių augalų gentis, kuri žydi ryškiai mėlyna spalva. Šį augalą populiaru naudoti alpinariumuose. Šiuos augalus labiausiai tinka auginti derlingame ir laidžiame priesmėlyje. Kadangi jie yra jautrūs kaitriai saulei, sodinti reikėtų daliniame pavėsyje.

Shutterstock

Aguonaitis noteralapis (Meconopsis betonicifolia). Šie augalai dar yra vadinamas Tibeto, Himalajų aguonomis. Jie išsiskiria savo įspūdingo grožio melsvais žiedais. Aguonaitis noteralapis auga ir žydėti pavėsingoje vietoje, rūgštingoje dirvoje.

Shutterstock

Žydrūnas (Ageratum). Tai daugiametis augalas, kuris mūsų krašte yra auginamas kaip vienmetis. Žydrūnas yra šviesomėgis bei šilumamėgis augalas, tad jį auginti reikia gerai saulės apšviestoje vietoje. Dirvožemis turėtų būti lengvas, laidus bei derlingas.

Shutterstock


Shutterstock


Shutterstock


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis